Prosím, máte niekto skúsenosti?ďakujem za každý príspevok
--------------------------
Interupcia www.zdravie.sk
Interupcia ako prebieha?
Sisa, ja som bola v podobnej situacii, mala som uz jedneho 10 rocneho syna a velmi, velmi dobre platenu pracu, ked som ostala tehotna. Zaskocilo ma to neskutocne a cele dni a noci som premyslala ako sa rozhodnut. Vedela som, ze odchodom na matersku sa mozem rozlucit s mojou sice stresujucou ale dobre platenou pracou. Napokon sme sa rozhodli ze si babatko nechame. Povodne rozhodnutie bolo ze sa vratim do prace do 6. mesiacov od porodu, tak dlho mi boli ochotni drzat moje povodne miesto. Narodil sa mi neuveritelne nadherny druhy syn. S tazkym srdcom som od neho po 5,5 mesiaci odchadzala do roboty, ale financie sa uz minali a musela som, z manzelovho platu by sme veru nevyzili. Po roku ( zomrela mama, ktora opatrovala maleho ) som sa musela vratit na matersku a v praci mi dali vypoved. Ja ani manzel sme uz nemali rodicov, ktori by nam pomohli ci uz financne alebo s opaterou syna. A vtedy som urobila najlepsie rozhodnutie svojho zivota. Zacala som studovat va VS na pedagogickej fakulte ucitelstvo 1. stupna. Viac menej som mala ten dovod, ze nema kto byt s detmi:-) Dnes mam uz po skole, synator je uz skolak a ja mam uzasnu pracu, ku KTOREJ BY SOM SA NIKDY NEDOSTALA, NEBYŤ DRUHÉHO DIEŤATA!!! Tymto ti chcem len povedat ze ti zivot moze priniest ohromne velke zmeny, ale mozu byt napokon lepsie a otvoria sa ti uplne ine obzory.
ak spolocnost uzna, ze sa nemaju nech sa nerobia..ale pod dohodu vsetkych(referendum), nie pod natlakom urcitych skupin (mensinovych)
pod takym natlakom sa zakazal aj vyskum na embryonalnych kmenovych bunkach (a pritom srdce embrya zacne byt az 21. den, kmenove bunky sa ziskavaju z 5 dnoveho stadia) a kolko ludom mohli pomoct..
do 12. tyzdna preto, lebo az ukoncenim 12. tyzdna sa dokoncia vsetky organy a ptom uz len rastu, z embrya sa stava plod,
nechajte to na tie zeny..oni si ponesu nasledky ci uz dobre alebo zle..osobne si myslim ,ze aj ked nejaka biznismanka ide na potrat, lebo sa jej to momentalne nehodi..nech ide..ved, co by to bol za zivot, keby mu matka cely cas vyhazdovala na oci, ze jej skazil karieru..a povedzme si otvorene su take..o vlaste dieta potom ani nezavadia pohladom
Ak embryo do 12 tyzdna nie je novym clovekom ale len telom zeny, tak nie je co riesit, treba to nechat tak a nestarat sa o to. Preco je potom nutny zakrok - potrat? Nejde predsa o chorobu...
Pravda je taka, ze 12 tyzden je len spolocenska dohoda - ale je spravna? V ludskej dusi, ale hlavne v srdci kazdej zeny, aj ked si to nemusi uvedomovat je vpisany iny zakon, ktory sa neda oklamat. Preco ma potom tak vela zien postabortivny syndrom, ked vlastne o nic nejde? Uspokojime sa s odpovedou, ze ide len o psychicke labilne zeny, ktore nedokazu uniest nasledky svojho rozhodnutia?
no ved ja som nazoru, ze rohodnutie by malo byt na zene priapdne aj spolu s otcom toho dietata a nikto iny nema pravo sa im do toho miesat, co ale niektori ludia nevidia pochopit
ja a ako biolog riadim biologiu a ta udava do 12. tyzdna..
ale ved ja som pisala, ze oni su jehovisti a vysvetluju to s tou tranfuziou takto(ze ked ju podaju inemu nie sebe je to ok), to asi znamena, ze sa to neprieci s ich vierou.
Podla mna je rozhodnutie zasadne na zene, ona ma svoju slobodnu volu, tak ako ma i lekar slobodnu volu ci to urobi alebo nie. Nemusi to suvisiet vzdy s tym ze je to lekar katolik, niektori to predsa beru ako vrazdu, napriklad.
Ale asi by sme mali nechat priestor popisu zakroku, tak ako to autorka prispevku chcela. Kazdy ma svoj nazor a moze robit svoje rozhodnutia.
kikik to mas tak su lekari katolici a robia interupcie a su lekari katolici ktori ich vdaka vyhrade nerobia..tak mozu byt aj lekari jehovisti, ktori robia transfuzie a taki, ktori by to mohli odmietnut?? a mohli??
ano viem, ale transfuzia tiez moze zahranit cloveku zivot a potom co??je to ten isty princip, lekar by sa nemal riadit vierovnyznanim ale pracou
nikto tu nieje na to, aby odsudzoval zenu, ze ide na potrat, je to jej rozhodnutie a nikto nevie, co tomu rozhodnutiu predchadzalo
aj ak by som teraz otehotnela..na potrat by som nesla..ale kazda zena ma ine podmienky zivota a nikto sa nevie vcitit do jej situacie, len ona sama..
a ja som sa uz stretla s lekarom jehovistom, oni to beru tak, ze tu transfuziu nedavaju sebe, ale dakomu inemu, to vraj ako jehovisti mozu... :)
vevericka: vies ty vobec co spada pod slovo zivot?! opytaj sa lekarov na to co si napisala a uvidis aku dostanes odpoved... ;oP