Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá

Príspevok v téme: Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá
kristina64

Mám už dlhšiu dobu priateľa ktorý je perfektný a mám ho strašne rada, je tu ale jedna vec ktorá mi strašne zle padne. Má 25 rokov a dobre platené miesto nakoľko ja študujem na vysokej škole. Má už vlastný byt aj auto ktoré dosiahol svojim úsilím. Zdá sa mi, že je až prehnane skúpy a strašne ho zaujímajú peniaze. Všimla som si, ako keby ma aj využíval niekedy. Ked ideme do obchodu a pri pokladni mu poviem že platím ja odrazu ho ešte napadne aby kúpil chipsy, alebo džús ktorý stojí 1 EUR vymení za drahší. Ked ho pozvem na pizzu, zázrakom si da celú pritom vždy zvykneme si dať na polku. Alebo napríklad ideme do lekárne a kupuje lieky 5-6 kusov a mne treba jeden ibalgin, zoberie odomna aj tie 2 EUR. Alebo ked niečo vyplatí a ja nemám pri sebe peniaze doma mu dám ale nie presne napríklad som mu dlžná 16 a mám len 20 na druhý den to nevráti. Pritom zarába dobre a ja nemám príjem čize peniaze mám od rodičov. Na dovolenke si všetko platím sama, alebo je to tak, že on napríklad zaplatí vstup na kúpalisko a ja jedlo. Preto by som chcela vedieť ako ste vy na tom so svojime polovičkami aby som to vedela porovnať, lebo čo mám kamarátky, tých priatelia platia aj kaderníčku, hovorím ja nie som typ čo využíva, veľakrát ho pozvem aj ja, ale niektoré veci mi nepadnú dobre.

AdamKrt

A pre doplnenie, ked hovorim o ceste autom tam - tak nejdeme ku nej, nechce - aby som tam bol /vraj spolubyvajuca, plus ma dieta/.

AdamKrt

mirka 23:

ano nebyvame v jednom meste. Priatelka je o 5 rokov starsia. Mna len cesta autom tam stoji cca 1000 korun /benzin + nejake drobnosti/ a to nehovorim o hodinach jazdy tam a nazad. Nedavno som uz zaspaval od unavy, ze ma chytal mikrospanok kazdych 5 minut a bal som sa, ze sa asi niekde vyburam.

mirka 23

Adam, moja reč...ja nerada chodim do reštauracii, lebo doma si navarim ovela ovela lepšie a ušetrene peniaze su už len ako bonbonik. Ja tiež velmi rada varim, ale neznašam umyvať riad, ale našťastie mam manžela, ktorý to často urobí za mňa.

AdamKrt

To nie, ze by som sa chcel stazovat na priatelku, aby ste si to zle nevysvetlovali. Priatelka by aj chcela varit, ale ja varim rad pre nu. Ona sa zas sama od seba ponukla, ze mi operie z vdaky, ale to som ju o to neziadal a chcel som sam si oprat.

Ked ideme do restauracie, tak ona by chcela tiez usetrit, ale nejakou smolou vyberie restauraciu, kde lacnejsie obedy stoja 200-300 SKK na osobu a ked jej poviem, ze ked ma pozvala /raz za cas/ a chce uz platit, tak ze naco minut tolko za obycajny obed, ze podme inde - tak sa nechce citit trapne, tak radsej ostane. Zaplati tak jeden obed, ci veceru, minie kopec penazi /ale aj tak o dost menej, nez mam ja vydavky/. Keby bolo po mojom, radsej by som jej miesto tej vecere uvaril. Jednak vlastne jedlo - clovek vie, co tam ide a porcie su tiez takto ine a za rovnaku sumu by sa clovek vystravoval sam hadam aj 2-4 tyzdne so slusnym jedlom :) Pritom ked clovek vidi, ze jej moc ani v restauracii nechuti, ked tam daju vela oleja, ci vela korenia atd.

Mam pracu, kde sa divam na efektivitu toho co robim a pripada mi to potom, aj ked sam nieco robim, alebo robi niekto nieco v mojom okoli, ze kopec veci sa da urobit efektivnejsie a hospodarnejsie. Nie vsak pritom tak, ze by musel clovek triet biedu, alebo sa extremne obmedzovat. Ale porovnatelne nieco a urobit to s mensimi nakladmi.

mirka 23

Catherin, napr. ja neumyvam wecko vôbec, robi to manžel a nedovoli mi to. Kupelňu tiež umyvam len malokedy. Neviem odkial máš tu predstavu, že chlapi nerobia domace práce...
Adam, no tak maš taku citlivejšiu frajerku? Predpokladam, že je o dosť mladšia? Lebo potom nechapem, prečo sa tak správa. To ako princezna, že autobusom nepojde, no blbé. Btw, ja už tiež autobusom nechodim, ale tak načo ked mam dve autá...a to si človek velmi ľahko zvykne na pohodlie. A to pre ňu chodiš niekde ďalej? Že bývate v inom meste...

AdamKrt

Catherin:

prekrucas. To som nepovedal. Povedal som len to, ze on si musi platit byt a keby si ho neplatil tak on, alebo oni maju dalsie naklady na stretavanie sa vo forme prenajmu hotela atd. Nehovoril som o ziadnom prispevku, ze by mu mala davat na najomnne. Iba o tom, ze on ma neporovnatelne viac vydavkov a ona, ze i ked nieco dostane "zadarmo" - tak jeho to nieco stoji. Tomu sa hovori nepriame vydavky, ktore mozes mat, keby si nieco nemala, ci neurobila.

Nehovorim, ze to musi byt pomoc vzdy na 50 percent, ale malo by to byt vyrovnane, staci ked jeden robi to, druhy ono.

A pre zaujimavost - s priatelkou varim v 90 percent pripadoch ja. Riady robime spolocne vzdy a to i vtedy ked ona uvari. Upratujem, utieram prach, vysavam, nakupujem. Prat som tiez uz pral. Este chodim ako jediny z rodiny vysavat cely byt aj svojej 90 rocnej babke, pretoze ostatok rodiny na to kasle. Som setrny, ale co potrebujem, to je. Priatelka sice hovori o plateni, ze ona si to zaplati, ale pri plateni sa tak nesprava. Pravda tiez nieco zaplati, obcas. Ale je to vzdy nepomer v jej prospech. Je velmi citliva, ked jej to poviem. Mne by nevadilo chodit vlakom, autobusom - ale pre nu musim chodit autom a tak mam 2-3x vacsie naklady, len. Na benzin mi prispela len raz takou mensou sumou sama od seba. Peniaze od nej netaham, ze by som jej zakazoval, ale trochu vadi mi taketo spravanie. Rozpravat sa o tom normalne nemozme, lebo to sa zacne hned urazat. Uz sa aj stalo, ze ked nebolo napr. auto, tak to sa odmietala aj stretnut pre to.

Co sa tyka materskej, samozrejme - niekto musi zarabat, aby ten druhy sa musel starat o dieta. To je delba prace.

mirka 23

Adam, tak toto bolo už rozumne tvrdenie, už som sa začala báť, že sichory na peniaaze. Lebo fakt to čo som zažila nebolo normalne a najhoršie bolo, že ten dotyčný ma presvedčil, že je to normalne a teraz vidim, že to normalne nebolo. Ale to bola fakt sila, lebo to videl u mamičky, ktora (fakt sorry)ale nesplachovala wcko po malej potrebe, lebo ušetri vodu a prala raz za mesiac a nechci vedieť v akej vode. A proste darmo, ten syn bol z toho chorý.
V bare sme šli vždy napoly a ked som mu zaplatila to jedno male pivo, čo pil celý večer, tak vonku mi vrátil 15 sk, bolo mi trápne ti poviem. A ked som si niečo kupila na seba (samozrejme zo svojich peňazi) tak to boli prednášky a obviňovania, že neviem narabať s peniazmi. Ale aspoň mám skusenosť a vážim si čo mám doma teraz.

marso

No ja len za seba poviem, ze mi priatelka tiez parkrat naznacila, ze bezim hned s kazdou korunou do banky... a ano som rad, ked dokazem aj nieco usetrit, ale to nie je lakomstvo, ale racionalne narabanie s peniazmi... lakomy urcite nie som, dopraje sebe, takisto ako kazdemu na kom mi zalezi...cize aj ked som zavolal priatelku na kavu, na obed a podobne,tak som nemal problem s platenim a ani som po nej nezazeral, ze co si objednala a v akej hodnote...len s tym behanim do banky ma trosku vytocila :-)... ide o to, ze clovek, ktory si peniaze poctivo zarobi, k nim pristupuje inak ako ten co ich dostava...ja si zarabam na seba uz od 16 rokov (od brigad az po sucasnu robotu, teraz mam 23) a vzdy som rad ked si dokazem nieco aj odlozit... samostatny ale nie som...byvam totiz u rodicov, ktori ma aj zivia...ale vsetky ostatne vydavky si hradim ja, od faktur za mobil a internet, cez zubara az po 60 tisicove skolne...peniaze si vazim, zarobil som si ich slusne a viem co to obnasalo a podla toho sa k nim aj spravam... ako som uz pisal tak lakomy nie som... ked som v obchode a nieco sa mi paci tak si to kupim...takisto ked mam na nieco chut tak to iste...ale mam kamaratku a ta je schopna chytit do ruky desat roznych cokoladovych tyciniek, opisat mi ake su uzasne, ze ich uz jedla, ale potom pozrie na cenu a povie si „preboha, ale za tu cenu nech si to zjedia sami“...a to ide pritom o par korun...tak toto fakt nemusim...takisto nemusim ludi co za vsetkym vidia len peniaze, vsetko porovnavaju, prirovnavaju, spekuluju ako a kde by sa dalo s cim vybabrat a ziskat na tom... takze ja si zijem na takej urovni ako si mozem dovolit...ono nie je umenie zit si nad svoje pomery, zarobit 15 litrov a minut 20...umenie je zarobit 15 a 5 odlozit...samozrejme nie len tak bezcielne do ponozky a pod vankus...ja som odkladal a odkladam na skolu a aj preto, ze clovek nikdy nevie co sa moze stat a tak myslim na „zadne vratka“ a chcem mat nejaku rezervu pre pripad nudze...takze to, ze niekto zodpovedne naraba s peniazmi, este nemusi byt prejavom lakomstva... ja osobne som rad, ze nie som nikomu nic dlzny, nesplacam ziadne pozicky a zijem si slusne a som na seba hrdy, lebo poznam takych co sa svojimi neuvazenymi krokmi dostali do kolotoca dlhov a nevedia sa z toho vyhrabat ...a niektori su uplne nepoucitelni, lebo popritom ako nariekaju nad svojou bezvychodiskovou situaciou dokazu denne vyfajcit 2 krabicky cigariet a s takymi je uz tazko... sorry, asi je to dost dlhe, nechal som sa uniest :-)

Catherin

AdamKrt: to nemyslis vazne ze mu ma prispievat na najomne ked sa u neho obcas stretnu?? Vsak u neho nebyva! Ty davas svojim navstevam prispievat na najomne? A ta tvoja rovnopravnost, no chcela by som ta vidiet jak sa delis s domacimi pracami na presne 50%, jak varis, peres, zehlis, utieras prach, umyvas zachod a pod., mimochodom, robil si to uz niekedy? A ked (ak) budete mat deti, jak s nimi ostanes min. polovicu materskej doma a budes zit len z materskej a nebudes mat ziaden iny prijem! No to si ta viem predstavit!

Catherin4

Kristina ako to co pises je hruza! :( Nehovorim, ze muz by mal zenu zivit, ale kurnik tento tvoj ta hnusne vyuziva. Tak on ti ani nevyda ale od teba zobere kazdy cent! Mala som uz tiez skupana, inak tiez az velmi dobre zarabal, co som sprvoti ani nevedela lebo to na jeho sposobe zivota nebolo vidno. Tiez sa ku mne spraval podobne ako ten tvoj. Ja som sa sprvoti hrozne snazila lebo som ho mala moc rada a myslela som, ze ma len nejake zle skusenosti a ze sa zmeni, lebo ku kamosom a k rodine bol uplne iny. Ale bola som naivna. Ked sme spolu zacali byvat, ja som sa snazila, varila som, jedlo som ale kupovala sama, on vobec neprispel. A este to ani neocenil tak ma to rychlo prestalo bavit. Ked sme raz boli nakupovat, on kupoval nejake veci, ja nejake pribinaciki, on mi ich na pulte samozrejme oddelil, potom si este pozical 100 korun lebo nemal peniaze a nechcel pouzivat kartu. Gol bol potom, ked mi ich nechcel vratit, lebo ze mu obcas zjem nieco z chladnicky, nejaky syr ci tak. To bolo uz ku koncu vztahu a uz som toho mala akurat tak dost, tak som na neho navrestala a potom vratil. Hroza. A co ti budem radit? Myslim, ze sama vies co robit. Vies si predstavit zit s nim? V manzelstve? Ty budes na materskej bez prijmu a on ti bude vydelovat kazdu korunku. Budes sa s nim muset denne hadat a aj tak budes zit jak chudobna popoluska a on ja prasa v zite. Strasna predstava co. Utec od neho. Nie kazdy chlap je vhodny na vztah. Najdes lepsieho, neboj. Co sa mna tyka, ucim sa na vlastnych chybach. Jemu by som vtedy rozdala, bola to aj moja chyba ze som privela davala a privela ocakavala. Uz nikdy k ziadnemu muzovi taka nebudem.