Mám už dlhšiu dobu priateľa ktorý je perfektný a mám ho strašne rada, je tu ale jedna vec ktorá mi strašne zle padne. Má 25 rokov a dobre platené miesto nakoľko ja študujem na vysokej škole. Má už vlastný byt aj auto ktoré dosiahol svojim úsilím. Zdá sa mi, že je až prehnane skúpy a strašne ho zaujímajú peniaze. Všimla som si, ako keby ma aj využíval niekedy. Ked ideme do obchodu a pri pokladni mu poviem že platím ja odrazu ho ešte napadne aby kúpil chipsy, alebo džús ktorý stojí 1 EUR vymení za drahší. Ked ho pozvem na pizzu, zázrakom si da celú pritom vždy zvykneme si dať na polku. Alebo napríklad ideme do lekárne a kupuje lieky 5-6 kusov a mne treba jeden ibalgin, zoberie odomna aj tie 2 EUR. Alebo ked niečo vyplatí a ja nemám pri sebe peniaze doma mu dám ale nie presne napríklad som mu dlžná 16 a mám len 20 na druhý den to nevráti. Pritom zarába dobre a ja nemám príjem čize peniaze mám od rodičov. Na dovolenke si všetko platím sama, alebo je to tak, že on napríklad zaplatí vstup na kúpalisko a ja jedlo. Preto by som chcela vedieť ako ste vy na tom so svojime polovičkami aby som to vedela porovnať, lebo čo mám kamarátky, tých priatelia platia aj kaderníčku, hovorím ja nie som typ čo využíva, veľakrát ho pozvem aj ja, ale niektoré veci mi nepadnú dobre.
Fakt je skúpy alebo ja som vypočítavá
Adam, urcite mas pravdu v tom, ze ked rovnopravnost, tak naozaj rovnopravnost. Aj v tom, ze to nie je jeho minus, ze zaraba - a preto musi platit. Jasne, blbost.
Tak ja teda trochu pozmenim nazor - nie on je skupy, ale cely tento vztah je trochu na hlavu, co sa penazi tyka. Ja byt na jeho mieste, tak pripadnu nespokojnost takymto smiesnym sposobom neriesim.
Chyba mi tu nejaka velkorysost. Samozrejme, ta nemoze byt jednostranna-ale nemozes vo vztahu stale nieco ratat, nielen peniaze ale cokolvek, presne. Ja tebe-ty mne atd.
mirka 23:
ved to je pripad od pripadu ine. Nemozes podla jedneho hovorit, ze kazdy je taky.
Z toho co som cital mi vychadza, ze dotycnej slecne vadi, ak zaplati nieco za priatela, ked ona plati a on si nieco objedna a pritom jej nevadi objednavat si, ked vacsinou to aj tak plati jej priatel. Cize dvojaky meter na seba a priatela. Ona pritom prstom nepohne, lebo ju financuju rodicia, ale este mu bude vycitat, ze mina jej peniaze.
Nema asi odvahu sa ho opytat, alebo povedat mu to rovno, lebo by ju vysmial. Proste ked on plati, tak to je v poriadku, ze X krat zaplati. A ked ona obcas a on si nieco objedna, pretoze on si povie, vsak moze poplatit viac, ked uz iba raz za cas nieco plati.
-----------------
Mne napr. priatelka hovorila X krat, ze zaplati. Ale ked platime, tak vacsinou sa nejak pri plateni nehrnie pol na pol a mne je to trapne, tak to zatiahnem. Keby som sa jej opytal, tak ona povie, ze to chcela zatiahnut podla dohody. Ale aj tak ona plati menej.
Myslite si, ze muzi su sprosti, ze si nieco take nevsimaju ? Mne samemu bolo trapne, ak som niekde bol a priatelka mala za mna nieco platit, tak som jej prispieval vzdy, i ked som nemusel. Ale opacne je to problem.
Zeny chcu, aby sa k nim muzi spravali rovnocenne, ale casto sa tak nevedia spravat. Ked sa potom niekto sprava majetnicky - no bodaj by nie, ked ho naucite, ze co si nezaplati, nema...
Z toho prispevku sa mi vobec nezda, ze by bol ten chlapik nejaky skupy. To sa prejavuje inac. Lenze dievcatko by rado dostalo vsetko a bezpracne.
Schvalne, keby sa dalo na papier, co plati ON a co ONA, kto by bol nakoniec skupan...
U nas je to takto- obaja sme studenti na VS a platime si vsetko kazdy sam.. Ci uz kino, alebo ked si sadneme na kavu, alebo aj v potravinach.. Presne si kazdy zaplati to svoje, ak jeden z nas nema, zaplati mu to ten druhy a na dalsi den sa vyrovname.. Samozrejme, obcas aj on mna niekam pozve alebo mi nieco zaplati a naopak ja jemu, ale je to vacsinou vtedy ked mame nejaky sviatok, alebo je nejaka vynimocna situacia.. A takto mi to vyhovuje, neviem preco by mal ON platit viac??? Lebo je chalan??? A co chalani padli z neba bohatsi alebo co? Samozrejme ako pisem, sme obaja na VS ale aj keby som uvazila, ze ja by som studovala a on by uz pracoval, aj tak by som to chcela tak ako to je teraz, mozno by som prijala keby ma raz pozval na veceru alebo obcas zaplatil za moju kavu, ale aj tak len obcas a nic viac... Ved on zaraba! On si to tam odsedi a odpracuje tak preco by to mal dat na mna v nejakej neprimeranej casti.. napr ze on 75percent a ja 25??
A este, prepac ale smejem sa na babach ktore si od frajera nehaju zaplatit este aj kadernicku alebo dovolenku (ako si pisala).. ak ON zaraba tak ZARABA ON a su to jeho peniaze.. to uz je fakt ubohe pytat si este aj na kadernicku! Ano aj ja mam kamosky ktorym frajer plati fakt vsetko, ale myslim si o tom svoje.. Jewdnoducho za slobodna kazdy svoje, za manzelstva mat jednu kasu a nenatahovat sa o 1euro.. Toto naozaj nikdy nepochopim, by som chcla vidiet vas mile baby ako by ste zaplatili dovolenku frajerovi keby on studoval a vy ste pracovali.. haha, dobre by vam bolo luto vyhodit tie peniaze ked ste si to poriadne oddreli!
ahoj, no podla mna je tvoj priatel nielen skupy,ale aj vypocitavy. Tiez som studentka a moj priatel pracuje. Vacsinu veci mi sice plati on, ale ked mam peniaze, tak nemam problem mu nieco kupit, alebo zaplatit za jedlo a podobne.
Ako tu uz niekto pisal, casom ho budu zaujimat uz len peniaze, ked uz teraz takto prehana. ..
Adam Krt, nečitala som cele tvoje prispevky, ale..zažila som niečo podobne. Chalan mal auto, byt, fajn, ja som mala 16, ale platila som si všetko sama, proste to čo piše dotyčna. Ked sme išli autom, tak som mu platila za benzin, ale auto bral len ked sme niekedy išli na vylet, ked do mesta, tak pekne na autobusiku. Ale ked som mala 18, mala som auto ja, samozrejme, že už nebudem chodiť do mesta autobusom, ked mi stoji auto na parkoviskum, tak sme už chodili mojim autom, ale žiadne peniaze na benzin mi už nikdy on nedal...A to som ho vyvažala ďalšie tri roky. A to mi ani nikdy nenapadlo, ved je normalne, že ho veziem, je to moj partner.
Ale proste títo chlapi su chorí a viem o čom hovorim chodila som s takym človekom skoro 5 rokov a nikdy viac. Nie som na prachy, ale ked mi rodičia daju na narodky prachy a on zavidi, tak je to choréééé a všetky reči sa točia okolo prachov...je to na hlavu. Som teraz šťastná, že nemusim riešiť taketo veci, že kolko peňazi som nechala v obchode...ved su dôležitejšie veci.
Ahoj,
nie si vypocitava, len jednoducho mate iny anzor na peniaze. Fakt je to, zeby si sa o tom mala porozpravat s nim... narovinu... Neobvinuj ho, iba sa ho opytaj na to ako vidi on vas vztah a financie. Ci ma pocit, ze vela rozhadzujes a tak... nenapadne z neho vytiahni, ci je spokojny ako to momentalne medzi vami je a sikovne mu povedz, ze mu rada zaplatis celu pizzu kedykolvek, ze si netusila, ze si ju on nemoze dovolit zaplatit:)))) a tvar sa pri tom nevinne a milo... uvidis jeho reakciu!!! Aby sa necitil ako neschopak, tak si ju nabuduce zaplati sam, alebosi da len polku... skus to :)))
Beriem to tak, ze stretavaju sa aj unho /keby byt nemali, tak si musia na stretavky platit nejaky hotel/. Cize on znasa tie naklady, pretoze on si tiez mohol povedat, ze ostane u rodicov...
On plati vydavky za auto.
Asi to chape tak, ze jej chce dat pocitit, ze NEROVNOMERNE plati. Ze ona plati podstatne menej. Snad pisala, ze on plati nakupy tiez a obcas ona. To ako ked on plati, dava do kosika jedlo iba on a ona do kosika neda nic ? To asi tazko...
On si chce but takymito drobnostami vynahradit to, ze aj tak podstatnu cas plati aj tak on, cize aj keby jej prihodil do kosika 5x tolko, stale, suma sumarum, on plati v tom vztahu viac penazi ako ona. To je jej vec, ze studuje a jeho, ze zaraba. Ona moze tiez robit a on by mohol tiez studovat...
Adam, ale tam neslo o to, ze ona chce, aby jej vsetko platil.
Teda aspon ja som reagovala na to, ze je to smiesne, ked on ma trebars v kosiku Tesco-chipsy. Ona povie-dnes platim ja. A on-sup sup, hned vymeni Tesci chipsy za drahsie. Alebo vzdy si da pol pizze, ale ked plati ona, tak celu :))Toto mi je smiesne. Nie to, ze ked idu na dovolenku, ona si plati polovicu-to by som si aj ja zaplatila.
A ten byt som pochopila tak, ze je jeho, ona tam nebyva-ci hej?
Poznam takych muzov, co zene vycitaju kazde teplaky, ktore kupia decku...tak aby nebol jednym z nich.
Tak neviem, ci ma problem ten dotycny mlady muz, alebo jeho priatelka, ktora sa tu rozpisuje.
Tak si to zratajme - ON plati byt, kde sa stretavaju. ON plati auto - musel ho kupit, poistky, naklady na opravy, benzin. ON stoji na vlastnych nohach a pozna cenu penazi, ze na to, aby poctivo zarobil clovek peniaze a hned ich aj neminul, ze je to tazke. Ako sa hovori, kto setri ma za 3. ON plati vacsinou, ONA iba obcas. Jemu nic nevadi, ona sa ozyva.
Dnes zeny hovoria o rovnopravnosti a o tom, ako sa muzi k nim spravaju, ze im nepomahaju a tak. Ale ak chce niekto rovnopravnost, tak vo vsetkom. Ches dovolenku ? Zarob si na nu. Chces nieco ? Zarob si...
krista64:
zratala si si, KOLKO ON PLATI ? Asi by si mozno dosla k zaujimavemu nepomeru, ze on zaplati cca 90 percent vydavkov a Ty ten ostatok. Takze on je ten zly, ze ked ma moznost, ze ked nieco platis Ty, ze si tiez nieco vyberie a kupi na Tvoj ucet, co mimochodom Ty robis celkom bezne ?
Moja zlata, Ty dostanes od rodicov 300 EUR a pytas od priatela peniaze na dovolenke ? Dobre Ti povedal... Pytaj si od rodicov.
Vies kolko stoji bezny standardizovany obed /a to vacsinou casto aj viac/ ? Cca 3 EURa. Ty si za to kupis kolu. OK, Tvoja vec, ked si to zaplatis.
----
Voci priatelke sa spravam fer, ona zaraba. Vo vsetkom jej pomaham, navarim pre nu /vacsinou varim ja/, urobim co treba. Ale ona ked to tak zratam, tak ma pri spolocnych akciach tak tretinove, alebo stvrtinove vydavky oproti mne.
Som skromny clovek - nemam problem za nieco dat peniaze, ked clovek dostane adekvatnu hodnotu za to, ale tiez nemienim plytvat. Priatelka by rada cestovala, ale mne to pracovne robi problem. Chce ist na dovolenky, ale urcite tie nebude financovat. Tam pojdeme pol na pol, ak bude chciet. Priatelka zaraba menej, ale nesnazi sa, aby zarobila viac a ma este ine vydavky, zavazky. Naproti tomu, ze zarobi menej, utracat by chcela viac. Vsak nikto proti tomu nic nema, ked si na to clovek zarobi, ze...
Je to tak, ze emancipacia sa zenam hodi niekedy ? Ze rovnopravnost im nic nehovori ?
Chces viac, snaz sa. Mas moznost pracovat aj popri skole. Alebo zlav zo svojich narokov, ked na to nemas.
Podla mna tu ide o rozmaznane dievcatko, ktoreho rodicia platia vselico a je zvyknute na to, ze chce svoj "standard". Naproti tomu ten jej priatel tvrdo pracuje a vie, co obnasa cena penazi, kolko driny.
Stavim sa, ze keby sme to hodili na papier, tak drvivu vacsinu vydavkov plati on a chcel jej dat pocitit, ake to je, ked na ucet druheho si niekto kupuje nieco.
Dievca, Ty mozes byt rado, ze mas takeho priatela a ber si z neho priklad a niecomu sa nauc. Trochu skromnosti a vazit si prace druheho a nie rozhadzovat peniaze, ktore si nezarobila... ;-)
A vraj, ze chlapik je skupy... Keby bol taky, tak vsetko platis Ty.