Obsedantno - kompulzívna porucha

veronika

podľa mňa to je ocd. ocd je akoby nejaka hypochodria, ale s nutkavymi myslienkami, ktore s avracaju a sposobuju uzkost.

loli

veronika, ale u mňa sa to nezhoršuje.mam to už roky stale v takom istom štádiu...možno je toho ešte viac...otázočka: keď vidím na zemi nečo,nejakú prekážku,tak si často predstavujem,že ju idem preskočiť a potknem sa na nej a spaknem, ale poriadne škaredo!alebo keď vidím nožík, tak že sa doreže-ale nešťastnou náhodou.napr.že sa porežem rovno cez oko!a vytečie mi...to bude asi niečo iné.
niektoré veci už nerobievam tak často,ako keď som bola malá.akoby sa to zlepšilo...tak neviem :-((

veronika

nie som psychiatricka, ale poznam seba, a codim k doktorovi, a velmi vela blbosti ma uz napadlo, napriklad minule uplna chujkovina, ze som si uvedomila, ze sa nemozem naraz pozerat do oci frajerovi, ze sa to neda, ze sa da vzdy len do jedneho oka a hned do druheho..totalna blbost, ale ma to znervoznovalo, par dni som bola hrozne nervozna,....ale som sa snazila na to nemysliet a odislo to, lebo som vedela ze JE TO STRASNA BLBOST. TAKžE teba moze napadnut hociaka blbost, uplne hociaka.a ked mas pri nej uzkost, tak si myslim, ze to je iste ocd...

loli

lebo mne sa to stáva len vtedy,keď si to otočenie uvedomím..inak nie. keď si ho neuvedomím, tak ani neviem,že som sa otočila.ale ak ano, tak sa musím aj odkrútiť naspäť, inak sa tej myšlienky,že som zakrutena na jednu stranu,nemôžem zbaviť.ale ak som na kolotoči,napr.,čo som dávno nebola,tak vtedy hoci si to uvedomujem,tak sa,samozrejme,neodkrúcam.tiež počítanie niečoho vduchu-vagonov vlaku,alebo niečoho ineho...som nervozna,ked ide vlak, a ja to nemôzem robiť.alebo to robím...ale znovu nie vždy.ak sa na ten vlak nesústredím, ale som na niečo iné,tak mi je to jedno. bude to slabšia forma, alebo len nejaké trafené zlozvyky?

veronika

no, to točenie je tiež dobrá blbosť, úplne nezmyselná, myslím, e je to tiž istá forma ocd. hádam s ati na to nezačnú nabalovať aj iné blbosti, čo ťa napadnú, ak hej, určite vyhľadaj psychiatra. ja dodnes ľutujem, že som spočiatku sa snažila bojovať s tým, čo sa dialo v mojej hlave, sama. dnes viem, že keby som skôr zašla za doktorom, bolo by sa to možno podchytilo včas, a nemuselo ma to tak dlho a intenzívne sužovať až som sa šla z toho zblázniť, a dns beriem liečky na ocd.

veronika

no áno, to uývanie rúk je snáď najčastejšou formou ocd. ja som mala aj občas sa ešte nejaká myšlienka, súvisiaca s pozorovaním, napríklad žmurkania, alebo hocijaká blbosť, a ja sa jej neviem zopár dní zbaviť, a znervózňuje ma len ten fakt, že sa pozorujem. ale v minulosti,cca dva-tri roky dozadu som sa strašne začala báť nožov a bála som sa, že niekomu ničo správím, alebo samej sebe..čo bola totálna blbosť, som si to uvedomovala, ale stále mi v hlave vírili myšlienky, že čo ak....dns, viem, že je to istá forma ocd..našťastie mi už, vďaka Pánu Bohu, prešla.:)

loli

dievčatá,nebude to tiez zaciatok,alebo nejaka slabšia forma tejto poruchy,keď sa musim vždy odkrutiť v prípade, že sa otočim o 360 stupnov kvôli niečomu, tak sa musim aj otočiť naspäť o tých 360 stupňov? ak sa otočím 2x,tak sa musím aj 2x odkrútiť?