nezaujaty: Keď už cituješ Pristonovú, mal by si vedieť, že vlastní patent na predpovedanie pre-eklampsie. V ňom sama uvádza tucet štúdií,
podľa ktorých vitamín C zase MÁ preventívny vplyv, napr. Chappell et al., The Lancet, 354, 810-816, 1999.
Čítal si vôbec tú jej štúdiu? Vitamíny sa podávali iba v týždňoch 14-22, takže to je trochu trápne, na základe toho robiť závery. Možno v týždňoch 20-28 by boli výsledky úplne iné. Keď sa neskúma tehotenstvo ako celok, ako môže niekto robiť závery pre tehotenstvo ako celok? Typické.
Ďalej, použila iba 1000mg vitamínu C, čo je v tehotenstve dosť smiešna dávka. 400IU vitamínu E je tiež dosť málo. Vzhľadom k tomu, že išlo tak či tak o vysokorizikové ženy, namerané výsledky sú podľa môjho názoru štatisticky nevýznamné (15 vs 16% resp. 28 vs 24%), aj sama autorka používa slovo "možno", a hovorí, že štúdiu nemožno interpretovať ako odporúčanie proti užívaniu výživových doplnkov v tehotenstve. cme.medscape.com
findarticles.com
Avšak ak pre Teba významné sú, tak skupina s vitamínom C mala znížený výskyt o 7%. To by som u tak malej dávky nazval ako "sľubný začiatok". Pre porovnanie, keď ide o komerčné lieky, tak redukcia o 15% sa považuje za "malú až strednú". findarticles.com
Omnoho výpovednejšie by boli dávky vitamínu C od 4 do 15 gramov denne, podľa trimestra, ktoré zodpovedajú skutočnej spotrebe, a ktoré predpisoval Dr.Klenner ženám s problémami s
nedonosením, a vždy sa rodili veľké, robustné bábätká.
Zaujímavým údajom je ešte financovateľ Pristonovej štúdie: Wellcome Trust. Charitatívna nadácia s rozpočtom 14 miliárd libier? Wow. Zaujímalo by ma, či náhodou nejaká firma nevyrába náhodou nejaký liek,
ktorý sa náhodou práve nedávno začal vyhlasovať za prevenciu alebo liečbu preeklampsie. Skúsiš to zistiť? Ja som len námatkovo objavil štúdiu o použití lieku Digibind, ktorú financovala Protherics/GSK
(predtým, čujme pozorne, Glaxo WELLCOME).
clinicaltrials.gov
www.medicalnewstoday.com