povinne ockovanie

Príspevok v téme: povinne ockovanie
bublifuk

Dobry den,

stretla som sa uz s mnohymi diskusiami na tuto temu ale nikde som nenasla jednoznacnu odpoved na moju otazku: mozem odmietnut povinne ockovanie mojho dietata? co sa stane ak po porode odmietnem dat moje dieta zaockovat? Nechcem tu diskutovat o tom ci je to spravne alebo nie, chcem vediet ci je to mozne. Dakujem.

Súvisiaci obsah

nelkaa

Jeden so sposobov ako zistit kolko vitaminu C potrebujeme je vlastne aj ta hnacka. Uzivat vitamin C pokial creva vydrzia. Ak sa objavi mierna hnacka, znamena to ze davku treba znizit. Takze ta hnacka chapana niekym ako vedlajsi ucinok, nemusi byt vobec a tiez nie znama ziadna toxicita vitaaminu C.
Keby medicinska spolocnost uplne prijala antivirusove ucinky vitaminu C, lekari by mali menej pacientov. Vitamin C je siroko dostupny a lacnejsi ako niektore antivirusove lieky. Preto je mozne ze virologovia vo vlastnom zaujme vyslovili nazor ze vitamin C je toxicky, ale chybaju dokazy.

Peto T

no toto: Hnačka pri predávkovaní vitamínom C je na osmotickom princípe, jednorázová záležitosť. A nastane len keď sa užije veľa vitamínu C naraz (povedzme 3000mg u zdravého človeka, chorí majú toleranciu niekoľkonásobne vyššiu, čo svedčí o zvýšenom dopyte organizmu).

Dr.Cathcart váha, či tento prirodzený laxatívny účinok vôbec považovať za "nežiadúci", lebo sa niekedy cielene využíva.

Pri tých všetkých proklamovaných vedľajších účinkoch, pozrime si úmrtnosť z užívania vitamínov. V USA sa to veľmi prísne sleduje, až 30% ľudí užíva výživové doplnky, a úmrtí 0,0 na všetky vitamíny dohromady.

Naproti tomu len obyčajný paracetamol, ktorý je voľne predajný a na šumivé prípravky bežia reklamy v televízii, má na konte cca 500 úmrtí ročne, zvyčajne kvôli zničenej pečeni, a to zvyčajne pri bežných odporúčaných dávkach. Domáca úloha: skontroluj úmrtia na ibuprofen, ten má pečienku ešte radšej.

Takže o čom je reč?

Peto T

Takže aby som to zhrnul, štúdie vypovedajú o vitamíne C zhruba v takom zmysle, že 30mg acylpyrínu nemá vplyv na bolesť hlavy (to sme samozrejme dávno vedeli). A množstvo medicínskych ignorantov by si z toho vyvodilo, že acylpyrín nie je účinný proti bolesti hlavy. A budú to ďalej opakovať ešte 50 rokov. Takto funguje medicína v prípade vitamínov.

Peto T

Pokiaľ ide o AACR FCPR 2008 a tvrdenie, že vitamín C nemá vplyv na prevenciu rakoviny, tak hneď mi udrelo do očí, že skúmali mužov nad 50 rokov. Zistil som, že samotní autori to uvádzajú ako problematické. www.medscape.com

Môj názor je, že 500mg vitamínu C je tak ako tak veľmi málo, a v tomto veku sa bezo zvyšku spotrebuje na opravu srdcovocievneho systému, a na prevenciu rakoviny nezostane nič. Keby začali s dávkami povedzme 3g denne, tak by som zvedavo natrčil ucho.

Peto T

nezaujaty: Keď už cituješ Pristonovú, mal by si vedieť, že vlastní patent na predpovedanie pre-eklampsie. V ňom sama uvádza tucet štúdií,
podľa ktorých vitamín C zase MÁ preventívny vplyv, napr. Chappell et al., The Lancet, 354, 810-816, 1999.

Čítal si vôbec tú jej štúdiu? Vitamíny sa podávali iba v týždňoch 14-22, takže to je trochu trápne, na základe toho robiť závery. Možno v týždňoch 20-28 by boli výsledky úplne iné. Keď sa neskúma tehotenstvo ako celok, ako môže niekto robiť závery pre tehotenstvo ako celok? Typické.

Ďalej, použila iba 1000mg vitamínu C, čo je v tehotenstve dosť smiešna dávka. 400IU vitamínu E je tiež dosť málo. Vzhľadom k tomu, že išlo tak či tak o vysokorizikové ženy, namerané výsledky sú podľa môjho názoru štatisticky nevýznamné (15 vs 16% resp. 28 vs 24%), aj sama autorka používa slovo "možno", a hovorí, že štúdiu nemožno interpretovať ako odporúčanie proti užívaniu výživových doplnkov v tehotenstve. cme.medscape.com
findarticles.com

Avšak ak pre Teba významné sú, tak skupina s vitamínom C mala znížený výskyt o 7%. To by som u tak malej dávky nazval ako "sľubný začiatok". Pre porovnanie, keď ide o komerčné lieky, tak redukcia o 15% sa považuje za "malú až strednú". findarticles.com

Omnoho výpovednejšie by boli dávky vitamínu C od 4 do 15 gramov denne, podľa trimestra, ktoré zodpovedajú skutočnej spotrebe, a ktoré predpisoval Dr.Klenner ženám s problémami s
nedonosením, a vždy sa rodili veľké, robustné bábätká.

Zaujímavým údajom je ešte financovateľ Pristonovej štúdie: Wellcome Trust. Charitatívna nadácia s rozpočtom 14 miliárd libier? Wow. Zaujímalo by ma, či náhodou nejaká firma nevyrába náhodou nejaký liek,
ktorý sa náhodou práve nedávno začal vyhlasovať za prevenciu alebo liečbu preeklampsie. Skúsiš to zistiť? Ja som len námatkovo objavil štúdiu o použití lieku Digibind, ktorú financovala Protherics/GSK
(predtým, čujme pozorne, Glaxo WELLCOME).
clinicaltrials.gov
www.medicalnewstoday.com

Peto T

nezaujaty: Kto nechce chápať, nechápe. Firma vždy vyvíja liek s cieľom patentu. Patent jej zaručí, že 20 rokov bude ona výhradne zarábať na lieku, čím sa jej vrátia náklady vývoja a skúšok. Potom liek prevezmú generickí výrobcovia, a zisk sa podstatne zníži.

Aby sa mohol vitamín C použiť ako liek pre nejakú chorobu, musel by niekto zaplatiť klinické štúdie, ktoré stoja cca $200-800 mil.

Kto by to podľa Teba platil, keď vitamín C sa nedá patentovať a vyrábať ho môže kto len chce? Myslíš, že nejaká akciovka veľkodušne obetuje tie peniaze, s vedomím, že sa jej nikdy nevrátia?

nelkaa

nezaujaty alebo karoly alebo...mnoho dalsich...
pokial mne je zname skodlive predavkovanie hrozi pri vitamine A. Že sa da predavkovat vitaminom C mi nie je zname. Ale som presvedcena ze ty mi tie erudovane dokazy poskytnes. Pokial nevies vitamin C je rozpustny vo vode a prebytok sa vyluci mocom. Dokaz mi ze hrozi nebezpecenstvo tvorby kamenov ako si pisala vo svojom prispevku. Taktiez predloz hodnoverne dokazy o tom ze dlhodobe uzivanie vysokych davok vitaminu C sposobuje zvysenu tvorbu volnych radikalov v tele.
Alebo pises v duchu" jedna pani povedala"?

narkozka

mirka ty mas alergiu od piatich rokov ked si uzila prve antibiotika a potom si sa hned rozkychala a dostala alergicku reakciu?