Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

AlexFizz

:D Ano, Jajka, k tomu, ze si to ludia nepamataju, to volame proste, ze ,,ZAS som bola neviditelna" :D - nas novy nazov pre neviditelnost je ,,prechadzat stenami" a podobne, vzdy sa nieco najde.

Kamaratka mala peknu historku, ked bola na nejakej hostine a casnik sa spytal na celu miestnost: ,,Da si niekto palacinky?" O

Ona zasevelila: ,,Ano, ja by som si dala."

A casnik: ,,Dobre, takze nikto"

:D :D :D

Inak to video ja poznam, hej, a prepac, ze som doplietla, ze niekto iny to sem pajcol,ja sa vzdy tak ponahlam uz pisat, ze pletiem jedno cez druhe a potom trpnem, ci som to nedoplietla..a aha, no co uz :)

jajka001_

alex, vtipne a vystizne :)
hej a pritom casto ani nevedia ze existujeme, ked sa spomina, ze bol som tam a tam tak ma zaraza ze si casto nepamataju ze som tam bola. som sa vobec neprejavovala, tak ako keby som tam ani nebola.
to video som sem supla ja, potrebuje to koment? je to podla celkom jasne - kazdy z nas hlada ludi podobnych nam, kym ich nenajde, stretne sa s roznymi ludmi, nepochopenim, i vysmechom, ale ked ich najde, je to nadhera :) ma to happyend

AlexFizz

Spolok plachych narciskov bol zalozeny na pocest citatu:

Plachost/hanblivost ma zvlastny element narcizmu - presvedcenie, ze to, ako vyzerame, ako sa spravame je skutocne dolezite pred druhych ludi.

Andre Dubus

Podla mna genialny citatik!

AlexFizz

Mame aj - uz upadnuty do zabudnutia - vytvoreny ,,Spolok plachych narciskov!" - v tom narazka na narcizmus, joj, ale to je ina tema :D

Ide len o to, ze koniec koncov SF je AJ komicka (tragikomicka) zalezitost a vazne sa je na com smiat, ak je clovek schopny to tak vnimat - mam na mysli samozrejme stav, kedy je clovek toho schopny, ved ja viem, ake su to sialene depky a kolko sa z nas aj naplace...

AlexFizz

Inak, s kamoskami mame humor tykajuci sa SF, no neda sa to sem uplne napisat, lebo to je take situacne, ale minimalne;

SF je socka fobka

a antidepresiva volame ,,cool pilul" alebo ,,chytraciky" [kamoskin vyraz, velmi vtipny] alebo ,,zazraky", pripadne mame kadejake odvodeniny od nazvu liekov:

lexaurin je lexik
cipralex je cipracik a ine :D Dost sa na tom bavime, hlavne, ked sa stretneme v blby den, tak si dame stavnatu debatku o stavoch, trase ruk, krivych usmevich a krcoch v nohach :D

PS: Cool pilul preto, lebo su to pilule, z ktorych mame byt ,,cool" cize v pohode, nad vecou, uplne v klidku! Obcas sa spytame, ze ,,nemas dake drogy?", to je ale drsnejsi humor uz :D

Poviem vam ale, ze sa na tom dokazeme ohromne dobre bavit a najlepsie su kadejake debaty, kedy automaticky stisime hlas (na tom sa ohromne potom smejeme, ze uz je to ako reflex), napr. v kaviarni, kde sa bavime o tom, ako sme boli u ,,lekara" - jasne, ze psychiater - a tak :). Takze svojich terapeutov sme obvykle volali medzi sebou menom, krstnym menom, aby sme na verejnosti nekricali o tom,kam to vlastne s nasimi stavmi chodime! :)Obvykle z toho bolo veelmi neformalne: ,,No co, ides k Marcelke?" a len my sme vedeli, kam sa to ta druha chysta, ma to celkom svoje kuzlo, ten interny humor.

A v zasade si vzdy vyrobime dobre historky, uplne nadsadzame, prehaname a smejeme sa na tom, ked opisujeme zazitky z referatov alebo z prace etc. Skoda, ze su to tak interne veci, ze to nevyznie vtipne, ak by som to aj sem popisala...

AlexFizz

Oo, rozvirila sa tu hladina a mame tu par novych prispievatelov :) ! Wow!

PARODOVAT AJ TU! :D Pamatate, uz sme sa o tom humore bavili, podla mna je fajn to sem dat, aby sa to odlahcilo. Naco zakladat speci temu? Ved humor je sucast nas, tak potom aj sucast SF!

Kattia, myslim, ze si sa pytala na antidepresiva. Zbabelost?? Ale kdeze, ja som toho nazoru, ze clovek, co sa rozhodne ist svoj problem riesit a konzultovat aj so pychiatrom, ukazuje, ze ma zaujem a stara sa o svoje zdravie a pohodu. K liekom, akekolvek otazky smerujte na svojho lekara! Obavam sa, ze radit si tu medzi sebou, ake lieky a kolko, na to nie sme ani jedna kompetentne a to su vazne veci.

Dalsia vec: ak vas nieco trapi, prva dolezita vec je ZAUJIMAT SA O TO a byt zvedavy, hladat odpovede a riesienia AKTIVNE. Citat knihy, hladat na nete, pytat sa svojich terapeutov a pripadne hladat takeho, s ktorym si rozumiete. SF je otrava, ale treba sa pomaly rozhybat, skuste zacat s drobnymi krokmi a postupne ,,zvysujte zataz", proste treba trenovat a rozsirovat ,,svoje uzemie" [to je vyraz :D ]. Bez toho to nejde. Ani lieky ani samotne sedenia neriesia SF v zmysel, ze zrazu sama od seba zmizne, alebo ze budete zrazu inak zit. Treba si najst v ramci SF sposob zivota, ktory aj prinasa radost alebo nieco pozitivne. Netreba vsetko prezivat s pocitom viny. Respektujte cas, ktory potrebujete, aj priestor a primerane sa hazdte do vody, nie uplne sa nutit [to zbytocne vycerpava], ale ani sa nevyhovarat donekonecna.

To mi napadlo k tomu vsetkemu, co tu padlo.

Som rada, ze sa tu rozprudila debatka! :D

PS: Mrknite linky nalepene sem - budu niekde na zaciatku celej diskusie, o par stranok dozadu.

PS2: Video Blind Melon - preco, tusim ty si nalepila sem? :) Mas k tomu koment? :))

jajka001_

preco - smiem vediet aka je ta vazna vyhorka? :)

kattia - urcite to nie je zbabelost. treba ale sledovat, ci ti aj pomahaju, a tiez to riesit aj inak ako liekmi, tie len tlmia tie negativne prejavy ale priciny neodstrania.

jajka001_

preco, kludne si mozeme zalozit novu temu len tak na pokec, aj ked neviem ako to s tym parodovanim myslis - nevidela si kolko je tu tem uplne od veci? nikto si o tebe nic zle nepomysli, neboj :) a bez srandy to v zivote nejde, len musis vediet kedy je to sranda a kedy sa ta niekto pokusa urazat.
pozri sa do sekcie temy nesuvisiace so zdravim:)