O a vsimla som si, ze ste diskutovali aj o 8rocnom gymnaziu. Hm, ja neviem, ja som jedno absolvovala a nebola som uplne spokojna, no ma to svoje velke vyhody a aj nevyhody:
problem je casto prave v tom prechode z detstva do puberty - u nas sa uplne preorganizoval kolektiv a napr. ja som sa dostala na uplny okraj po tom, co som 4 roky bola s kazdym zadobre a kamosila som sa uplne v pohode aj s tymi nasimi fiflenkami:). Zrazu ale prisla puberta, s tym sa zosilnilo, kto je cim zaujimavy a stacilo mat ine zaujmy a sup, zrazu ste neexistovali: lebo som nepila, nefajcila, nemala frajera a peniaze na chic satocky (a to inak bolo daavno,este 90.roky). Plus fobia a z toho smutok, depka. Celkom to bola neprijemna skusenost: vidiet dovtedy kamaratky, ako ma prestali vnimat.
Inak ako skola v pohode. No asi je to tak, ze treba mat stastie na kolektiv vsade: je fakt, ze ja som bola taka ,,intelektualka" medzi ...no, ludmi s inymi zaujmami, to asi prispelo. Na druhej strane vyhody: ucitelia ziaka dlho poznaju, co je fajn pri maturite - je tam dovera. Za nasich cias este nebolo take drsne prostredie v skole, z toho hladiska neviem posudit.
Treba si to zvazit a predsa, vzdy sa da ta skola zmenit! Vyhoda zmeny prechodu na inu skolu v 8. alebo 9. rocniku je, ze zainate niekde nanovo ako trochu zrelisi clovek, ktory uz prechadza zmenami a mate opat nove prostredie. To mi chybalo na 8-rocku. Ale tak na mojom a mne :) Len ako iny uhol pohladu pisem.