Ahoj, Evilove, dakujem za ponuku k pomoci! Dotaznik ti rada poslem, nevadi, 19, to je skoro 20 ;). Inak tvoj pribeh je podobny mojmu: sice som nevyskusala mnohych terapeutov, tiez som vela pozorovala ludi a snazila sa to prekonavat v konfrontacii s realitou - dodnes, kedy uz som na tom v pohode az na specificke situacie. Ja mam tiez dake pilule, ale mne skor pomohli nie z depresie, ale zo strasnej uzkosti, ktora bola pomaly na dennom poriadku a vyustila v elegantny uzkostny zachvat s pocitom derealizacie v autobuse. Brrrr, MHD som potom nemohla vidiet, tak som ,,aspon chodila vsade peso" :). Aj na zaklade tejto skusenosti som si uvedomila, ale dolezite je DIVAT SA NA SVOJU UZKOST AJ AKO NA SIGNAL, UKAZOVATELA toho, co nie je v poriadku, co treba dostat zo zivota, aby sa nam priznaky zmiernili. Mne pomohol tento postoj k tomu, aby som si mohla odkryt dalsiu vrstvu sociofobnej cibule, co je za cim a prave to riesit. Ach, uz som ale preanalyzovana :D
PRECO: Zdielam nazor s Belou: dcerku laskavo povzbudit a jemne ju naucit, aby sa zaujimala aj o ine deticky. Ano, mnohe sme mali skusenost lipnutia na jednej kamaratke - sama som v detstve zazila tieto ,,sutaze o kamosku", kedy sa robili take veci, ze sa dve dohodli a prisli mi oznamit, ze sa so mnou nehraju a potom som to zopakovala ja (cisty konformizmus, nikdy som to nechapala, a plus teda sutaz o kamaratkinu priazen), a potom sme sa zase hrali spolu. Je mozne, ze sa zase zacnu spolu kamaratit, zial, deti uplne inak vnimaju vztahy a mnohe dievcatka sa nechaju zlakat inou ,,kamaratkou" pre nejaku atraktivnu vec, ktoru ona prave ma (v nasej dobe stacilo malicko, aby ste boli zaujimavym dietatom: pekne vlasy, sukna, babika...). A verim tomu, ze jej isto pomahas najviac ty tym, ze si taka vnimava a citliva mamka!