Preco, ja vnimam SF ako signal v podobnom zmysle ako Jajka: casom som si vypozorovala, kedy je moja SF silna, kedy je aka a podobne. Uz obvykle tusim alebo viem, co sa deje, ked nastupi SF-ka.
Silna je v spolocnosti ludi, ktori su uplne mimo moje ladenie. Kedysi som sa mozno aj snazila sa ladit na nich, dnes sa tymto sposobom nevycerpavam, nesnazim sa. Energie nemam tolko a je to neprirodzene, snazit sa ladit na vsetko a kazdeho v okoli. To mi pomaha, tento postoj. Cim menej si s niekym rozumiem, cim menej funguju moje osvedcene, pre mna typicke prostriedky, cez ktore sa zblizujem (humor, napr.), tym horsie sa citim a rastie SF. A sucasne rastie ale pocit, ze druha osoba alebo osoby su mimo moju komunikacnu vlnu a nerozumieme si.
SF u mna narasta v roznych situaciach: ak je okolo mna vela ludi, co su na inej vlne a su spriazneni a ja sa citim ako ostrov sam osebe, signal. Tak sa clovek nema citit s ludmi.
Niekde som citala, ze to, ze sa citi clovek pri inych nanic, nemusi byt vzdy len ,,paranoja" a vztahovacnost. Pokial ludia v tvojom okoli nie su dostatocne citlivi, aby zachytili signal plachosti, je to tiez nesuhra.
Ja som sa casom uvolnila a v USA, ked som bola vlastne sama, som zacala aplikovat postup: radsej sama ako sa snazit zapadnut medzi ludi, s ktorymi si nerozumieme vzajomne (a tak som ja sedela s knihou v izbe, kym spolubyvajuci zurovali). Citila som sa lepsie. Obhajila som seba, svoje citenie. Bola som sama, bola som smutna, ale prospelo to mojej sebaucte aj energii viac, ako sa snazit a snazit a stale sa citit zodpovedna len ja za vsetko. Vies, aj druhi ludia mozu urobit dost pre to, aby sa clovek v ich spolocnosti citil dobre.
PS: Skus zacat selektovat a vnimat podnety; aj ludske :). Pri kom sa citis fajn? Pri akych filmoch je ti fajn? Pri akej cinnosti? Urob si zoznamy a postupne to oddeluj. Mozno to padne na uzitok.
PS2: Este k SF ako signalu. Napr. silne uzkostne reagujem pri formalnych a oficialnych zalezitostiach ako prezentacie a podobne. Zistila som, ze je to tym, ze jednak som hodnotena a potom, neznasam take predpisane postupy, take stiesnujuce pravidla. Napadlo mi, ze do buducna by mi mohlo pomoct jedine to (ak to budem potrebovat), pristupovat k takej situacii kreativne a pouvazovat, ako si to co najviac cele prisposobit sebe.