Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

AlexFizz

Ahoj, Deee, Deni? ;) No hej, toto som tu zalozila, aby som nasla participantov, niektori uz sa aj prihlasili, cim mi urobili velku radost!

Deeee

Ahoj Sasi, chcela som ti odporucit toto forum, ale ako vidim nasla si si to sama. Tak vela stastia pri diplomovke. Tvoja spoluziacka DT

preco

Ahoj lostgirl, ja musim reagovat na to co pises, lebo sa ma to velmi dotklo. Ja ma tiez SF, ale ovela viac rokov, ked som mala 18, ani som netusila ze SF existuje. Skoda. Lebo teraz sa moj zivot mohol vyzerat inak, keby mi napriklad rodicia pomohli a poradili ist ku psychologovi. neviem aky mas vztah s mamou, ale ked sa aj jej hanbis povedat, co citis (ja by som sa mojej mamy hanbila), chod k psychologicke sama, nemusi to nik vediet.
Ja mam teraz vlastne deti, a tiez myslim, ze maju problemy v spolocnosti. Keby som nemala SF, mozno by som tomu nevenovala taku pozornost a mozno ani neverila ake je to strasne, takto zit. Preto viem, ze by som bola velmi rada, keby sa mi deti zdoverili s takymto problemom.
Neviem, ako je to u vas, ci by ta niekto z rodicov pochopil.

jajka001_

lost girl, toto je ten problem, ze ludia so SF maju strach aj zo psychologicky. vieme ze to potrebujeme, porozpravat sa o tom s niekym, ale mame strach sa strapnit - a tento strach maju aj bezni ludia - a sociofobici o to vacsi. takze zacarovany kruh, z ktoreho sa treba vymanit

lostgirl

Ja trpim socialnou fobiou priblizne od 12.Teraz mam 17,budem mat 18 o chvilu.A SF mi totalne nici zivot.Vlastne mi brani normalne zit.Nedokazem ist sama ani do obchodu.Mam nenormalny stres len z toho ak mam ist na zastavku alebo do mesta.Ten pocit ze sa kazdy na mna pozera,smeje sa zo mna a uraza ma je neznesitelny.Nemam takmer ziadne kamaratky,nikto ma nechape a ja uz vazne dalej nevladzem.Stale sa presvedciam aby som isla ku psychologicke po nejake lieky ale neviem sa k tomu dokopat a pochybujem ze by som sa zverila cudzej osobe ked ani moja mama nevie ze mam SF.

preco

Alenda, ja tiez mavam caste migreny a citim sa stale unavena. Ty mas potvrdene od nejakeho lekara, ze je to koli SF?

AlexFizz

Tu kopirujem nieco z literatury (kombinacia zdrojov):

Generalizovaná sociálna fóbia vedie k vyhýbaniu sa akýmkoľvek situáciám, ktoré nesú riziko pozorovania, hodnotenia, špecifické formy predstavujú napríklad úzkosť prežívanú pri jedení na verejnosti, pri močení na verejných toaletách, pri cestovaní v MHD, keď nie je možnosť si sadnúť v poloprázdnom dopravnom prostriedku, pri pracovných pohovoroch alebo inom styku s autoritou, pri kontakte s opačným pohlavím, pri písaní na verejnosti alebo jednoducho pri činnosti pod dohľadom atď. Najrozšírenejšou špecifickou formou sociálnej fóbie, resp. najbežnejším strachom v rámci sociálych situácií je strach z rečového prejavu pred publikom, a dokonca 15-30 % normálnej populácie prežíva tzv. performance fear (strach z vystúpenia), ako uvádza Tillforsová vo svojej štúdii (2004). Podľa Walsha (2002) až jedna tretina ľudí trpiacich sociálnou fóbiou prežíva silný distres a úzkosť výhradne v týchto situáciáciach.

AlexFizz

No, napr.: niekto ma specificky druh SF, cize reaguje intenzivnou uzkostou a strachom typickym pre SF za istych okolnosti, napr: ludia tvoria publikum, ktore ho pozoruje. Prave tato konkretna okolnost posobi velmi znepokojujuco a prebudza silnu uzkost, spusta fyziologicke priznaky a clovek ma tuzbu uniknut. Pritom nie je uzkostny preto, ze by sa dobre nepripravil alebo ze by nemal co povedat, ale preto, ze ho pozoruju ludia, ktori navyse mozu zbadat jeho strach a hodnotit ho preto negativne. Clovek s generalizovanou SF zaziva strach takmer vo vsetkych socialnych situaciach, nie iba za istych podmienok.