Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

zuzic

make up...sice som vsetkym na posmech ale ja ho nepouzivam je to take umele. a asi by aj tak nepomohol... s tymi referartmi ja sa necervenam ked prezentujem svoje vytvori ale skor ked som stredobod alebo sa mi vysmievaju... totiz sme hrozny kolektiv. najhorsi na skole-vsetci proti vsetkym, chapes? a snezila som si najst nieco co by mi zdvihlo sebavedomie ale zatial som to nenasla:( uz musim ist spat zajtra mam tazky den. tak pa!

AlexFizz

No, Zuzi, podla mna - cisto subjektivne, asi by bolo fajn si zacat menit presvedcenie v makovicke, ze je to trapne, to cervenanie sa.;) Vies, budovat si nejaky nadhlad, odstup, naucit sa brat to ako nieco, co sa deje, ale nema to nic spolocne s tym, aky si clovek! Inak, dost ludi sa cervena, ked maju referaty alebo tak, som si vsimla, ale obvykle ich pocuvam, je mi jedno, ci su alebo nie su cerveni, a videla som aj ludi, co uplne normalne ,,sli dalej", cerveni-necerveni.
Hm, potom este zabavna rada z druhej skupinky tu na fore (cervenanie = socialna fobia sa volaju): vraj pouzivat extra make-up. Je to take vtipne, ale viem si predstavit, ze by som to skusila, akoze prakticky krok, ale to brat tak s rezervou.
Po puberte? Tazko povedat, ci to zmizne, ale dolezite je, ze ci sa zmeni tvoj postoj k tomu celemu. Snad to casom bude menej a menej zatazujuce a najdes si sposob, ako to vnimat ako nieco, comu netreba venovat extra pozornost alebo ako nieco, co by ta malo strapnovat. Nuz, tvoj Alexander ;)

AlexFizz

No, Zuzi, podla mna - cisto subjektivne, asi by bolo fajn si zacat menit presvedcenie v makovicke, ze je to trapne, to cervenanie sa.;) Vies, budovat si nejaky nadhlad, odstup, naucit sa brat to ako nieco, co sa deje, ale nema to nic spolocne s tym, aky si clovek! Inak, dost ludi sa cervena, ked maju referaty alebo tak, som si vsimla, ale obvykle ich pocuvam, je mi jedno, ci su alebo nie su cerveni, a videla som aj ludi, co uplne normalne ,,sli dalej", cerveni-necerveni.
Hm, potom este zabavna rada z druhej skupinky tu na fore (cervenanie = socialna fobia sa volaju): vraj pouzivat extra make-up. Je to take vtipne, ale viem si predstavit, ze by som to skusila, akoze prakticky krok, ale to brat tak s rezervou.
Po puberte? Tazko povedat, ci to zmizne, ale dolezite je, ze ci sa zmeni tvoj postoj k tomu celemu. Snad to casom bude menej a menej zatazujuce a najdes si sposob, ako to vnimat ako nieco, comu netreba venovat extra pozornost alebo ako nieco, co by ta malo strapnovat. Nuz, tvoj Alexander ;)

zuzic

no to sotva...ja a psychos!!!sak to by sme sa pobili:D a inac sory ze som ti zmenila pohlavie:Dnestela som. podla tych priznakov myslim ze SF nemam.aj ked nieco sedelo ale naozaj iba nieco.ale aj tak nevies co mam robit aby som sa nestrapnovala? prijmem hocijaku radu. myslis ze to budem mat aj po puberte?dik za odpoved alexandrik:D

AlexFizz

Aha, Zuzic, a este mrkni na predoslu stranku, tam by kdesi mal byt opis generalizovanej a specifickej formy SF. Mozno ti to nieco da;)

AlexFizz

Ahoj, Zuzic, no, som Alexandra, ten moj nicj matie, prepac:). Hm, samotne cervenanie sa nemusi znamenat, ze mas SF, hoci cervenanie sa patri medzi priznaky. Na to, aby ti ktokolvek vedel povedat, ci mas SF, by bolo dobre opisat tvoje tazkosti podrobnejsie.
Pre diagnostiku SF sa musia objavit tieto symptomy (ako som sa docitala v knihe, je to ale zostrucnene):

a) výrazný strach byť stredom pozornosti, z toho, že subjekt bude ponížený alebo sa strápni.
b) Nápadné vyhýbanie sa situáciam, kde by toto hrozilo, alebo kde by sa správal tak, že by to prežíval ako trápne a/alebo ponižujúce

A dalej:

a) tras, červenanie sa
b) strach z nutkania na zvracanie
c) nutkanie alebo strach z pomočenia sa

C: Príznaky a vyhýbavé správanie spôsobujú emočnú nepohodu, postihnutý si je vedomý ich iracionality a nadmernosti

Bolo by dobre sa poradit s odbornikom, o co presne ide.

zuzic

AlexFizz ja inak psychosov moc nemusim ale dufam ze ty budes iny... prosim ta myslis ze mam SF ak vzdy ked som stredobod alebo som medzi viacerimi ludmi atak... sa zacnem cervenat.je to hrozne trapne! co mam robit? take ze hovorenie si: si rovnaka jak ostatny,nemas sa za co hanbit uz nezabera...

AlexFizz

Ach tak, myslela som si, ze aj doma zrkadlo je problem. Inak si to cele vystihla spravne. Vidis? Ten objektiv, to mi nenapadlo. Fakt je, ze nemam rada ani ja, ked ma foti niekto: jeden clovek konkretne mna. Vtedy sa citim tiez tak, pozorovana a hodnotena. Ked sa foti masovo, v ramci nejakej akcie alebo tak, to mi nevadi. Zavisi to u mna od situacie.
Vidis? Si mi to pripomenula! Wow!:)

daisy2

myslim ze to suvisi prave s tym pocitom ze som pozorovana. ked vidim kameru alebo fotak uplne stuhnem, znervozniem a mam chut sa niekam schovat. zrkadlo doma v pohode, ale vonku, napr. na verejnom wc, kde sa ine baby kludne upravuju - to ja nemozem.

AlexFizz

Uff to veru neviem naisto, pretoze to pravdepodobne suvisi aj s tym, ako samu seba vnimas. Nechut fotit sa moze byt sposobena strachom z pripadnej kritiky tvojej podobizne na fotke - bude tvojej vlastnej sebakritiky alebo kritiky zo strany okolia. Zrkadla..no to by som povedala, ze je o tvojom vlastnom sebaobraze, cize o tvojej predstave seba.