Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

zuzic

vies som este na ZS a tam je to bezne.chodim do osmej a mam 15. von z triedy nemozme lebo sa zacalo na veckach fajcit, pit a take. na chodbu nemozme tiez.a tak musim len sedet vtriede pocuvat narazky spoluziakov a chranit si hlavu pred lietajucimi noznicami, kriedami, perami...zivot popri skole? cez tyzden nemam cas a ak mam tak si vydem s bratom na korcule alebo v piatok s kamoskou.kruzky...mysis ze by tam boli ini? urcite nie, ja som radsej doma. vratit im posmesky neviem, mam urcite zasady a nadavat im nebudem/ine neplati/ a ako si to myslela za ci mam niekoho kto by mi pomohol, sak nie som este na hlavu...teda aspon dufam:D

AlexFizz

Samota zhorsuje vsetko :(. Treba cosi vymysliet ale cim je clovek starsi, tym je to tazsie...a aj tie stare kamaratstva sa menia...

AlexFizz

Este jeden zdroj inspiracie; filmove a ine tv postavy, oblubene osobnosti, toto sa vola mat model/vzor a je to tiez velmi fajn :)
Vies, Preco, ja som za to, ze clovek nie je tazny kon, takze klidek, treba obcas pauzu v snazeni! Ale netreba sa nechat odradit, rozhodne. Ten pocit, ze som nesympaticka, poznam, uplne to neznasam, pri niektorych ludoch sa tak citim totalne, aj pri vyucujucich - to asi pravidelne. Skratka CASTO! Ale kedze mame kazdy pravo na svoj kusok sveta, vravim si, ze tak co uz, ak som sama pred sebou urobila vsetko pre to, aby som bola prijemna spolocnicka a nedostavam ten spravny feedback, tak to bude mozno cosi medziludske, ze neladime vzajomne s niekym. PS: Viem si inak predstavit dost ludi, co by nemali chut klabosit pri hrabani listia, myslim, ze by to vykompenzovali usmievanim sa, zdvorilymi otazkami a tak:)

Preco

No ako citam, asi treba mat v zivote aj nejake stastie. Ja som napriklad nikdy nestretla spriaznene duse. Ani po strednej, ani po vyske sa nic prevratne neudialo, co by mi pomohlo. Stale samota. A to tu moju citlivost a uzkost este znasobuje, to je pravda.

preco

No Alex, mas velku vydrz, mna caste neuspechy odradzaju. A konverzacie s mamickami, asi vlastne ani nemam chut, lebo mne sa uz vopred zda, ze sa na mna pozeraju nejako s predsudkami, skumavo. Mam pocit, ze som vsetkym uz len na pohlad nesympaticka. Ja sa vlatne uz ani nesnazim byt aktivna. Kedysi som to skusavala, ale vzdy som potom mala pocit, ze som umela, ze to nie som ja a vidno to na mne.

AlexFizz

PS: Vzdy som bola masochisticky zvedavec, vrhala som sa do takych situacii, len aby som bola medzi ludmi a ucila sa..a teda, nebolo to vzdy prave ani prijemne, ani spravne:). Ale poucne rozhodne!

AlexFizz

Pracovala som v mini-kaviarnicke, kde som sa postupne adaptovala (tato brigada mi priam zmenila zivot). Tam som sa zrazu stretla s ludmi, akych som predtym nepoznala. Ci uz som pozorovala sefa, jeho sestru alebo zakaznikov, kolegyne a podobne, neskor spoluziakov...kohokolvek, kto bol poruke. Aby som upresnila, nemam ten typ SF, ktory by ma doslova zatvoril doma. Velmi fobna som bola na strednej skole, potom som mala stastie a stretla dve spriaznene duse a to priatelstvo ma oslobodilo od mnoheho. Preto som mala moznost pozorovat, lebo som uz bola schopna medzi ludi (postupne az teda do kaviarne, kde tiez bolo zaplnanie sa ludmi postupne, pretoze som tam pracovala od zaciatku, kedy sme mali cca 4 zakaznikov. Mala som tak cas si zvykat).

AlexFizz

Uhm, skus pocuvat, o com sa ostatne mamicky bavia a skus si osvojit nejake informacie, ktore by im mohli prist vhod. Aj ked to zozaciaku bude faux pas a napr. zle nacasujes svoj prispevok do debaty (oj, to sa mi strasne casto stavalo, ze som nieco povedala, ale nikto nereagoval, lebo proste to nebolo vhodne nacasovane alebo dost vyrazne), nedaj sa odradit a skusaj dalej. Mne sa to stavalo 100x :). Uz ma to netrapi, aj ked ma nepocuvaju. Je to pre mna signal, s kym mam docinenia (dalsia vec: brat veci okolo ako signaly, informacie). Je prijemne sa nieco opytat, alebo im povedat o nejakom obchode, ktory by ich mohol ako mamicky zaujimat etc. Jedna americanka so Sf, s kotoru som si vymenila mail, ma takyto trik: kym ide do spolocnosti, napise si na karticky rozne temy, aby nebola zaskocena. ;) No, toto som tak zosiroka ponala :)