Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

jajka001_

preco:
1, nemozes vediet, co si o tebe myslia
2, nech si myslia co chcu, bud sama sebou

vies ten pohlad, to si mozes aj namyslat. a mozno mas fakt smolu na ludi, tazko povedat takto.
.. najskor na tebe vidia ze si nervozna a neista a nepoznaju ta. skus sa zblizit najprv s jednym, potom druhym, ked ta nepoznaju nevedia co si maju o tebe mysliet. a ty budes tiez vediet, co je to za cloveka, a preco sa na teba tak diva.
a nech si myslia co chcu. ty si tiez myslis vselico....a nevies co sa v nich odohrava. mozno ze maju podobny problem a ani o tom nevies. ked nikoho k sebe nepustis, nedavas sancu im spoznat ta.
a bud trpezliva :)
..spoznavanim inych spoznavas aj samu seba

alex, preco nie su na SK skupinove terapie pre sociofobikov? alebo su?

AlexFizz

Ahojte:) Som rada, ze su tie linky na nieco dobre, pretoze su fakt dobre :) Presne, na Slovensku zakapal nejeden pes v tejto oblasti, pripadne sa nestihol ani vyliahnut. Myslim, ze v nasej krajine sa vela veci ingoruje a milujem, ked mi vyucujuca po nevydarenej prezentacii kvoli Sf bola schopna pred celym publikom nasho seminaru povedat: ,,SASKA, NABUDUCE VIAC SEBAVEDOMIA"! Toto je neprekonatelny vyrok od niekoho, kto ma tituly z psycho pred aj za menom...je to aj dokaz, ze v zakladni, cize v akademickych kruhoch nevedia ludia, co s tym. SMUTNE? SOKUJUCE!
Ale mimo toto, som sa este chcela spytat, ze co je to presne, co ta sklame po rozhovore s ludmi? Z coho si sklamana (to je otazka pre Preco)?

preco

Ano, a ja to vsetko viem. Viem, ze musim bojovat a skusat, cvicit komunikaciu, ale aj napriek tomu sa vyhybam ludom. Citim ake je to u mna silne. Myslim, ze sme este nehovorili aj o tom, ze po kazdom mojom pokuse komunikovat, napriklad nezavazne s niekym hovorit, alebo pripojit s k rozhovoru (napr. v praci), ma velmi sklame a potom aj odradi pohlad tych ludi, ako sa na mna pozru. Akoby som v ich ociach a tvari videla, ze si o mne nic dobre nemyslia. To ma vie uplne na mieste odpisat a este viac znervozniem.

jajka001_

no a to tvrdim aj ja. treba stale skusat, co to da, rozpravat sa s ludmi, nevyhybat sa tym situaciam, zvyknes si na to. nevrtat sa v svojich pocitoch, ale ich akceptovat a zit s nimi svoj zivot i napriek tomu strachu, cim viac budes chodit medzi ludi, tym bude ten strach mensi. thats all.

preco

alex, pre mna su poucne, lebo na lovenskych strankach sa take veci nedozviem, skoda. Ja som sa napriklad nasla v tomto:What socially anxious people do not need is years and years of therapy or counseling. You can't be "counseled" out of social phobia. In fact, socially anxious people who are taught to "analyze" and "ruminate" over their problems usually make their social anxiety and fears much worse, which in turn leads to depression, which just reinforces the fact that "I will never get better". (Shudder...this statement does NOT have to be true.)

THERE IS A BETTER LIFE FOR ALL PEOPLE WITH SOCIAL ANXIETY. Without treatment, social anxiety is a torturous and horrible emotional problem; with treatment, its bark is worse than its bite. Add to this that current research is clear that cognitive-behavioral therapy is highly successful in the treatment of social anxiety. In fact, the people who are unsuccessful are the ones who are not persistent in their practice and who won't stick with simple methods and techniques at home. They are the ones who give up.

AlexFizz

Halo, niekto so SF, kto sa chce podelit o skusenosti v tejto skupinke plus zucastnit sa mojho vyskumceka k DP? Tieto dve veci nesuvisia spolu...!

AlexFizz

Ahoj, Preco, no jajka ti dobre poradila, a ja by som dodala, ze je naozaj dobre ist za profesionalom, aspon pre zaciatok, mozno ti pomoze urobit si vo veciach poriadok, poradite sa, kde a ako zacat. Terapeuti pomahaju menit myslenie, a pomozu ti pozriet sa na seba z ineho uhla. Tiez vedia zhodnotit zavaznost tvojej SF a pripadnej depresie. To su velmi vycerpavajuce zalezitosti a vtedy je clovek velmi krehky. Ale nemozno sa tomu nadlho poddavat, nie tak, aby ta to vzdalovalo od zivota. Treba sa motivovat aj roznymi knizkami, kde sa dozvies viac o svojom probleme. Mnohe z nich ponukaju zakladne techniky nacviku komunikacie. Urcite to vyskusaj, ja som tiez tak isla na seba: jednak som sa az masochisticky vrhala do roznych situacii a popritom som sa snazila vyhladat co najviac informacii. Vsetko je dolezite vyskusat, aby si sa niekam posunula a aby sa zacal menit aj zivot. Zvaz si teda, ako si na tom a koho mas okolo seba: ci postaci niekto z tvojho okolia na pomoc alebo na motivovanie, alebo ci je dobre ist radsej za niekym, kto vie co robi a je predsa len objektivny.
Drzim palec!