Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

Slivovicka:)

Preco: nemam moc casu teraz pisat, lebo chcem uz odist z prace, ale precitala som si skoro vsetky prispevky, tak chcem aspon narychlo reagovat... preco, nie si sama, mam uplne rovnake pocity jak ty!!! To vazne!

preco

Presne tak, aj ja man na sebe odskusane, co vie urobit izolacia. Velmi tazko sa potom znova rozbieha. Ja mam napriklad dceru prvy rok v skolke, a teda je casto chora. Tak som s nou casto doma,(naposledy dva tyzdne vkuse, potom tyzden v praci a zajtra ideme znova k doktorke) a potom sa mi tak tazko ide do prace, akoby som zacinala stale odznova.
A moja SF mi uz aj zacina nahovarat, ze v praci si uz o mne myslia, ze sa ulievam a naschval vyhybam robote. Potom sa v praci citim previnilo, to tiez vplyva na moje spravanie - pocit viny. Hoci viem, ze za to nemozem, ze musim zostat doma.

AlexFizz

Ahojte:) Ten link Premeny je zaujimavy, preskumam! Pekne to volaju, ze caj o piatej, celkom vtipne :D

Jajka, jasne, je to komplikovane, kazdy ma osobnu filozofiu, citenie, co preferuje etc. Inak, je pravda, ze SF sa zhorsuje samotou, to ano, resp. izolaciou, je to zvlastne, ale je to tak. Izolacia u niektorych ludi aj bez SF vyvolava pocit odlucenia od reality, ale ktovie zas, to moze byt vselicim, co v nich kdesi drieme. Stari ludia zial poniektori skutocne trpia paranoidnou poruchou, paranoje a halucinacie - to nie je iba tak, predokladam, ze to uz je skor priznak chorobneho procesu. Aspon co sme mali psychiatriu...co to sme o tom nastudovali a videli aj ludi s poruchami. Hm, pri samote alebo izolacii dochadza skor k iluziam, cize skreslenemu vnimaniu: napr. clovek ma pocit, ze pocuje nieco ine, nez povodny zvuk znamena: napr. bucha okno a on sa strhne, ze niekto mu bucha na dvere. Ach jo, ale je to zlozite a ja nemam v hlave encyklopediu, musela by som sa zavrtat do nejakej knihy a nastudovat si aby som davala za vsetky info ruku do ohna, ja proste nie som akademicky typ a nic si v zasade nepamatam :D

jajka001_

tam na tej stranke pisu, ze bud to preplaca poistovna alebo 300 sk za sedenie. co je myslim si dost. aj tak si myslim ze ludska mysel je ovela komplikovanejsia, ze to sice moze pomoct k urcitej harmonizacii mysle ale pochopenie urcitych veci, to nejde naraz a nie pristrojom, chce to skusenosti, osobne skusenosti, spoznat ludi, spoznat sam seba. aj ked odhodlanie bojovat za seba je vecou urciteho okamihu...rovnako ako povedzme prestat fajcit. a ide to krocik za krokom, potom spat a zase vpred...neverim instantnym rieseniam.
co sa tyka meditacie - nechodim na jogu, ked sa pride vhodny cas, mozno sa na to dam. ale v klude posediet a rozjimat sa da aj doma. myslim ze psychologovia ovladaju urcite dychove cvicenia, ktore napomahaju uvolneniu.
ono pri sociofobii ide hlavne o strach z ludi, a ten sa najlepsie prekonava, ked si nimi obklopena. sama viem ze ked som tyzden doma, chora, tak mam problem vyjst na ulicu. nie velky ale ten blby pocit tam je. a cim viac si izolovana tym je to tazsie. a naopak, ak by som mala pracu, kde by som bola nonstop v kontakte s ludmi, ten strach uplne zmizne.
ludia totiz vyzaruju urcitu energiu, na ktoru reagujes. ked si mimo ludi, si rozladena, cim viac si z ludmi, tym viac sa s nimi zladujes..da sa to aj takto chapat :)
napriklad ludia, ktori ziju izolovane, starsi ludia napriklad, zijuci osamote, zacinaju mat aj zvlastne preludy potom, ze ich ozaruju, paranoje a podobne. ale to je uz ina tema. :)

preco

jajka001, urcite sa tu budem vykecavat, kym mam komu.
A ty mas osobnu skusenost s nejakym cvicenim, ovladanim uvolnenia, alebo taketo nieco?

preco

No mna ten feedback zaujal. Po tom co som trochu precitala na strankach kde sa o nom pise, zda sa mi, ze na SK sa bude zatial pouzivat hlavne na pomoc detom s poruchami ucenia, hyperaktivitou, dilexiou a pod.
Mozno si niekto zaplati niekolko sedeni na zlepsenie sustredenosti alebo pamati.
Ja by som to rada vyskusala, keby to mal niekto overene na SF. Ale to myslim u nas nebude.

AlexFizz

Emocne problemy sposobene vychovou a prostredim ovplyvnili to, ako funguje alebo reaguje mozog v pritomnsti. Nikdy som sa biofeedbackom nezaoberala, ale ak tomu dobre rozumiem, clovek sa nauci pouzivat mozog ziaducim sposobom. Ja osobne by som to sla hned vyskusat, zda sa to byt zaujimave a ucinne.
Vymenovanie indikacie su celkom logicke, vsetko suvisi s tym, ako nam pracuje mozog;)
Napr. existuje tzv. neuropsychoterapia, kedy terapeut na zaklade vymenovanych priznakov vytvori predpoklad, v akom stave je asi mozog klienta/pacienta a ktore casti treba znovu prebudit k zivotu, k cinnosti, aby sa stav vyvazil. Takto bol v knizke Neuropsychoterapie od Karla Graweho uvedeny pripad zeny trpiacej depresiou. Je to ale zlozite, sama to mam len tak intuitivne zmaknute, takze nechcem urcite zniet ucene ;). Len ako podnety na hladanie na nete, ak by to zaujalo, mozno nieco niekto najdete a vysvetlite plnohodnotne.