Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

jajka001_

tak to je super ze si z BA.ja tiez. tu je aj vela studentov,ludi co sem dochadzaju za pracou, myslim ze nebude problem najst dost ludi.

AlexFizz

To, ako SF ludia vnimaju druhych - no dokazane je, ze casto negativnejsie, nez oni v skutocnosti su alebo nez sa spravaju. Podobne ako depresia, aj SF skresluje pohlad na svet a clovek inak interpretuje seba v socialnom kontexte a aj druhych ludi, ako sa tvaria a tak podobne.

AlexFizz

Ja som z BA a uz som nad tym premyslala, ze zorganizovat aspon dake svojpomocne stretko, aspon pre ten kontakt s ludmi, co to maju, neiktorym ludom, co su extremen uzavreti, by to mohlo pomoct, ze vidia, ze nie su sami.
To meno tej psychologicky by bolo zaujimave, mozno ak mas nejaku stranku, kde ju spominaju, zachovame korektnost, akoze nepiseme tu mena len tak ;) Hm?

jajka001_

baby, a odkial ste? napriklad kyblik - jedno dievca tu z fora - si tu zhanala ludi pre skupinu co sama zalozila, ohladne anorexie, a nizkeho sebavedomia. alex ked sa ti ozve dost ludi, mozno by si nasla aj zaujemcov o taku nejaku svojpomocnu skupinku. ak teda budu z nejakej blizkej lokality...
preco - ako na teba reaguju cudzi ludia? myslim ze si to len namyslas, ze si im nesympaticka, len nevies spravne reagovat na podnety - a to sa da naucit.

preco

Aj ja som sa pred nejakym casom zaujimala o nejakej skupine, kde by si ludia mohli asi aj pred inymi cvicit komunikaciu. Vtedy som este chodila na psychoterapiu a spytala som sa mojej psychologicky, ci by to nebolo pre mna dobre a povedala, ze urcite nie. Bola som sklamana, ale vravela som si, ze asi to vie posudit lepsie ako ja. No tiez myslim, ze ludom s SF by to pomohlo, ked su na tom tak, ze su ochotni prist na take sedenie.
Potom som este na internete hladala, ci existuje na SK niekto, kto sa specializuje na SF, nasla som jednu psychologicku. Myslim, ze je znama, aj aktivna v nejakych projektoch. Ale neviem, ci tu mozem pisat jej meno.

preco

Alex,rozmyslam z coho konkretne som sklamana. najlepsi bude konkretny priklad. Ja s dcerou a svagrina so synom ideme do nejakeho obchodu. Predavacka sa akoby automaticky sprava milo nenutene k nim, nadviazu pratelsky rozhovor, pritom sa vidia prvykrat, tak ako aj so mnou. Ked sa skusim nejako k nim pripojit, je to akoby som bola neprijemna pre tu predavacku, pozrie sa na mna inak ako na druhych. Rozdiel vidim. To vo mne vyvola take nieco silne, ze sa okamzite este viac uzatvaram do seba. Mna napadlo aj to, ze si ludia mozu mysliet, ze moje spravanie neznamena plachost, ale namyslenost. A od takych jasne, ze bocia.

preco

jajka001, skoro vsetko, co si napisala, si uvedomujem, a mnohe z tych veci si v duchu aj hovorim, ze mozno su ti ludia tiez nervozni, a potom sa tvaria ako sa tvaria, alebo ma nepoznaju.....Ale veci sa maju tak,ze vacsina ludi, co k nam do prace chodia, sa s ostatnymi poznaju, dokonca si tykaju. Viem, ze su to ludia, ktori maju mnoho znamich, podla toho sudim, ze nemaju problem s komunikaciou. Preto si myslim, (mozno len zle namyslam), ze ja uz svojim prejavom, postojom, sposobom reci, mojim ustrachanym vyhybavym pohladom posobim odpudzujuco.

AlexFizz

spomina sa tam skupinova psychoterapia, ale ze by som ja vedela o specializovanej skupine pre SF, kam by clovek mohol sam od seba prist ..ja neviem ;(

AlexFizz

Jajka, ja osobne neviem o tom, ze by tu bola skupina pre SF. Mam pocit, a aj z rozhovoru s konzultantom mojej DP vyplynulo, ze tato tema je celkovo u nas zatial nejak v uzadi. Mozem sa este popytat alebo pohladat, ci skutocne aspon cosi neexistuje, ale zatial som sa s tym nestretla, ani od psychologicky som nepocula. Z osobnej skusenosti mam aj dojem, ze zaroven diagnostika je taka zamotana: niekedy mam pocit, ze to ide trochu od pohladu. Mne nediagnostikovala psychologicka SF ani po tom, co som nebola schopna dokoncit nalexaurinovana prezentacie, ani po tom, co som sa pre napatie nebola schopna nejako zblizit s neznamym kolektivom aj mesiace. Asi ze nemala pocit, ze mam generalizovanu formu. Mojim 2 kamoskam to diagnostikovala. Neviem, ci to bolo trosku tym, ze neposobim ako ranena srna :). No ja som celkom znechutena situaciou v SR. Raz sme mali referat pre ucitelov v skole, mala som to o SF, a postoj ucitelov bol: ,,Ale tak co s takym ziakom?" Ziadna kreativita, ze napr. zmenit prenho/pre nu formu skusania a podobne. Takze tak.