Červenanie - ako tomu zabranit?

Príspevok v téme: Červenanie - ako tomu zabranit?

Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------

zuzic

mam 15 neviem presne kedy to zacalo ale mam pocit ze ked som to zacala viac vnimat teda ked som trochu povyrastla z toho detskeho veku.mozno pred 2-3 rokmi. trapi ma to velmi lebo stracam ludi na ktorych mi zalezi teda nestracam ale odvracaju sa odo mna alebo si myslia ze som sisi chapes?z toho dovodu mi to aj zasahuje do zivota a mnoho veci si ani neviem samostatne vybavit...na samovrazdu som nemyslela ani v depkach pretoze som aj veriaca ale hlavne viem ako velmi by to ublizilo mojim rodicom, surodencom, kamaratke.mozno som len pomyslela na take mensie samoublizovanie ked som z toho bola na nervy ze som sa trosku skrabla a tak...ako casto to naozaj neviem (ale nastastie to nie je na kazdodennom plane- klop, klop). cervnam sa bud v trapasoch, ked som nespravodlivo ukrivdena(je to pomerne casto), ked sa mam obhajit, a hlavne ked mi na niekom velmi zalezi...ale to nemyslim na zamilovanie myslim na nejaku velmi srdecnu a sympaticku osobu ktoru nechcem sklamat...unavena byvam casto ale psychicky unavena som niekedy z toho a niekedy z inych problemov co sa ma dotknu...vtedy tak rychlo nezaspim ale co je zvlastne nikdy nemam tvrdy spanok len ked je to toto tak prespim celu noc a zobudim sa az rano s ocami polepenymi od slz...ale ak nemam take problemy zaspavam pomerne rychlo lebo byvam dost unavena...a este neviem ci to s tym suvivi ale mozes sa ho spytat ze v poslednom case ma velmi bolieve hlava...neviem preco ked to to takto pisem vobec mi to nevadi ale jemu by som to nevedela ano vykoktat...mozno to je jeden z dovodou preco sa nedokazem nikomu inemu okrem par ludi zdoverit.mam strach ze ma nepochopia alebo ze sa zacnem cervenat...
yano a este raz ti dakujem...

yano

Ten psychiater je ma asi 30 tak sa s ním dá normálne rozprávať. Ale ja som taký, že ja jedného človeka zvládam vždy ak to neni pekné dievča samozrejme. Ja mám len strach keď prehovorím pred viacerými. Ale odpovedz mi ešte na otázky ktoré aj mne dal pri príchode k nemu. v ktorom roku to začalo, koľko máš teraz, ako veľmi ťa to trápi, že či ti to veľmi zasahuje do života, či si myslela niekedy na samovraždu, a pred kým sa červenáš a kedy a ako často to prichádza, pred akou skupinou ľudí, či bývaš často unavená z toho a ako rýchlo zaspávaš.

zuzic

zyanicko to je uzasny napad!!!prosim opytaj sa ho a aspon uvidim jak to so mnou je...si velmi zlatucky ze si taky ochotny...ked budes este nieco chced vediet tak sa opytaj.a potom...ze pozdravujem toho doktora:D ozaj a ty sa s nim vies normalne a kludne porozpravat? to by som nedokazala...

yano

Ja bývam v Banskej Štiavnici a Nitra je od nás 100km. Pekne ďaleko. Ale ja rozmýšlam, že si naštudujem vaše príbehy čo ste tu písali a poviem ich o 3 týždne na kontrole u psychiatra a potom vám dám vedieť, že čím trpíte a čo robiť. No keď nepojdete vy k psych. tak ja sa opýtam za vas. dobre nie?

yano

majuška ale sociálnej fóbie je veľa typov aj 10 každý sa sťažuje na niečo íné. Ja ti viem len tak poradiť choď za psychológom nie za psychiatrom ak by si sa cítila veľmi trápne ako všeci vratane mňa. On sa ťa opýta pár otázok a povie ti diagnózu. A podľa mňa máš určite SF podľa toho čo si písala. Ak sa začervenáš v kokntakte z človekom tak máš SF. Ja tiež keď narastala moja choroba tak to bolo len pár ľudí asi 3 a postupne do 18-20 rokoch sa choroba završuje a už to bolo zle ale potom už nepostupuje nahor ale stagnuje.
Ale keď každy tu píše, že sa len červená ale naisto nemá SF. Ale veď ja nie som odborník len sa snažím pomôcť a ak si myslíš, že je to nezmysel tak ma ignoruj, nevadí.
A ešte musím dodať zaujímavosť, môj spolužiak sa červenal pri určitých ľudoch a postupom času to uplne prekonal.
A ty ZuzankaC sa pýtaš, že čo si myslím. Neby nebývaš 100km odomňa tak aj ja ti ich dám. Ale to tažko nájdeš. A každý sa bude báť o teba, lebo to je na predpis.

majuska_

nemyslim si, ze mam socialnu fobiu. nemam problem komunikovat s inymi ludmi, ale tu sa jedna o sukromne veci. napr. mali sme socialno-psychologicky vycvik zamerany na komunikacne hry a komunikaciu, asertivitu... a dopadla som celkom dobre. ako nemyslim si, ze je jednoduche, aj ked mas druhemu cloveku (knazovi) povedat o svojich prehreskoch, hriechoch... atd. alebo ked mam hovorit o svojom probleme (pred lekarom). normalne sa iba hanbim. a to ze sa zacnem cervenat neznamena este, ze mam socialnu fobiu.

yano

vieš čo ZuzkaC, bežne nedajú. Ale psychiater mi ich predpisuje podľa toho koľko chcem, lebo to sú lieky ktoré sa dávajú v takých množstvách koľko uzná pacient za vhodné, aby až nezaspal. Psychiater hovoril, že niekomu stači 0,5mg a spí celý deň ale ja znesiem 5mg lebo som vyšší a tým pádom aj viac vážim. Poviem ti účinky ktoré pociťujem- kľud, nebehajú mi tak myšlienky,že sa budem červenať, až sa cítim ako v sne, že prečo sa už nečervenám ako inokedy. A skoro som zabudol pointa - jedine ak by si poznala človeka ktorý to berie a nejaké balenie ti mohol dať. Ty určite nevážiš viac jak 60kg tak by si toho veľa nepojedla. Ale nerieši to problém natrvalo. Všetky lieky ktoré mali problém vyriešiť natrvalo na mnne bohužial zlihali. Psychiater ešte rozmýšla o iných variantoch lieku, ale zatiaľ len tento sa osvedčil. Normálne som nabral odvahu sa rozprávať s jednou pacientkou ktorá mala tiež SF a povedala, že tam chodí už 20 rokov a pomáha jej len tento XANAX.

17patka1

prosim vas poradte mi nejaky make-up.....na prekrytie toho cervenana...lebo toteraz co som si kupila nic neprekryli...dakujem:)