Červenanie - ako tomu zabranit?

Príspevok v téme: Červenanie - ako tomu zabranit?

Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------

zuzic

yano to sa psychiater pyta aj taketo otazky? neviem co by som sa dokazala uvolnit a bez problemov sa s nim porozpravat...s cudzim clovekom by som to nedakazala...urcite by som sa cervenala:(

KAKA

YANO nemáš sa prečo ospravedlnovať, možno preto som tak reagovala, lebo na zaciatku si tak inak písal.
A ako teraz tvoja SF?ja uz robim v kaderníctve no poviem ti, že ešte som sa nečervenala, samozrejme pokial sa ma niekto nespýta niečo osobné...
Ty máš vlastne kolko rokov ak sa možem spýtať? a za odborníkom nepojdem, alebo by si mi radi ANO? :))

yano

Lebo je to jediná šanca ako sa z toho dostať. A tá fóbia mi už tak dlho prekážala a zabraňovala normálne žiť, že ísť k psychiatrovi bola popri všetkom maličkosť. A mimochodom toto isté sa ma spýtal aj psychiater, že kde som nabral odvahu tam prísť a všetko mu to dopodrobna vyklopiť.

yano

Prečo som nešiel k doktorovi? Lebo som o tom nič nevedel, dokonca som nevedel, že je to choroba ale len povahová vlastnosť a som si myslel, že to mám len ja. Nemal som ešte ani internet takže som bol odrezaný od všetkých informácií. Ale okamžite ako som mal internet v priebehu 2 dní som si všetko zistil a hneď som sa k nemu rezervoval.

yano

Ten hulvát čo nás tu bol nedávnopoučovať tvrdil, že len 10% z nás ma SF. Ale predsa každý človek čo sa červená v istých spoločeských situáciach sa im začne vyhýbať a báť sa ich a logicky už má miernu SF. S tým laserom mal možno pravdu aj keď tomu vôbec neverím, lebo nepriniesol dôkaz a ani ja som ešte taký dôkaz nenašiel. Takže by som povedal, že každý z nás má istú fóbiu.
A čo si sa pýtala o tom stupňujúcom priebehu tak áno. Čím viac takýchto situácii bolo a čím boli frekventovanejšie tým väčšiu fóbiu som pociťoval. Až som ju mal úplne každý deň v škole takmer nepretržite. A pričom to tiež začalo len nejakým strápnením a vtedy som sa len červenal, ale nevedel som prečo a takže ani fóbiu som nemal. Narastala postupne s trapasmi.
A myslím si, že aj doktor povie, že už máte fóbiu a treba ju liečiť u odborníka.

zuzic

yano a co ak sa uz niektorym uskostnym situaciam vyhybam?teda podla toho co povazujes za uzkostnu...a ako sa u teba z toho stala fobia? malo to nejaky taky stupnujuci priebeh?

yano

Hmm... obydve to máte v podobnom rozsahu. Keď tak nad tým rozmýšlam u mňa to začalo tak isto ako u vás, ale zasahovať do života mi to začalo tak od 15 a v 18 už bola z toho riadna fóbia.
A čo sa týka toho, že koľko sa platí, tak ja som platil za prvotné vyšetrenie 3€ a za lieky dávam mesačne najviac 3€. Jáj lenže, keď ty chceš ísť k psychológovi tak to bude asi bez liekov. Treba to riešit v rannom štádiu, lebo za 5 rokov sa už budete viac báť ako červenať. Lebo sa všetkým úzkostným situáciam začnete vyhýbať. Presne ako ja.

17patka1

a este k tym odpovediam, ze ja sa odvazim napriklad spievat pred ostatnymi(na sutazi a tak) aj ked mam strach, ale niejako to prekonam...