Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------
Červenanie - ako tomu zabranit?
Si na fórach dosť často na to, aby bolo zrejmé, že ťa to trápi a to znamená, že máš SF. Kebyže ja mám ešte 15 tak si tiež myslím, že nie som na tom až tak zle. Ale táto choroba je nekompromisná, ona sa do 18 ešte rozvíja a môže sa stať, že sa budeš červenať až tak často a tak ti to bude znepríjemňovať život, že tá mesačná návšteva u psychiatra bude pre teba maličkosť, tak ako teraz pre mňa.
Ja viem, že jediná vec prečo nechceš ísť za odborníkom je strach, ale skús to dáko premôcť. Jedna baba ktorú som na fóre poslal za psychiatrom si dokonca už našla aj chalana a tvrdí, že sa jej to výrazne zlepšilo. Tak podľa mňa čím skorej ho navštíviš tým skorej bude po probléme.
a co by si robil ty? odpovedz mi uprimne, prosim....nemyslim ze som na tom este tak zle, neviem ci vobec potrebujem odbornika...
Tak máš 2 možnosti:
Buď pôjdeš k psychiatrovi. Za vyšetrenia, ktoré sú každý mesiac neplatíš nič, jedine za lieky, ktoré ťa výndu 3€ mesačne a stráviš tam tak 15 minút
Alebo k psychológovi na konzultácie, ktoré trvajú údajne 90 minút a neviem či sa za to platí, možno, ale mňe by konzultácie nepomohli asi. Ďalej psychológ robí aj dva druhy psychoterapií a nieviem čo z toho, ale asi viac pomáhajú, ale trvajú dosť dlho.
yanko dakujem si zlaty ze si mi pomohol...ale teraz uz naozaj neviem co robit...
No Zuzanka a Paťka. Ten psychiater dnes povedal, že sociálnu fóbiu nemá ten kto sa červená a vôbec mu to neprekáža a nezabranuje mu to v žiadnej činnosti. Ale ako náhle ju pocutujete častejšie a zabraňuje vám byť sámou sebou, tak v tom prípade je treba navštíviť odborníka. Povedal, že to nemusí byť hneď psychiater, ale na začiatok stačí psychológ, ktorý podľa závažnosti pacienta doporučí psychiatra, ktorý má výhodu predpisovať aj tabletky, pričom psychológ robí len konzultácie. Aj to len vzhľadom na váš vek navrhol psychológa. Lebo na väčšinu tabletiek je treba mať 18 rokov. Takže zatial tak.
dakujem pati:) aj ja teba...
zuzic nezabudaj na to, ze aj ja ta mam rada:):)
patus: ako vzdy sme originaly:D jeden vacsi ako druhy:D
yanko: dakujem je dobre vediet ze niekto ma ma rad...normalne jak si spomenul toho psychiatra sa mi roztriasli ruky...ale tak ustrachane sa tesim, skus si zapamatat kazde slovicko:D tak pa a dakujem!
Veru nenasli sme vychodisko...ale je fajn vediet ze v tom nie si sam.. ze niekde je niekto kto je na tom podobne a kto ta chape kto sa vie vcitit do tvojej koze...
Veru, sme. Ale vychodisko sme nenašli. Alebo každý sám po svojom sa snaží sa nejako s tým vysporiadať. Je to trápenie. Kto nezažil, nepochopí.