Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------
Červenanie - ako tomu zabranit?
Odporúčam knihu od autorov Ján Praško, Hana Prašková: Trápi vás nadmerný stud alebo Ako prekonať sociálnu fóbiu (v češtine), vydavateľstvo Grada, 1999.
Podrobne analyzuje problém a ponúka riešenie, ktoré funguje - mne tá kniha veľmi pomohla. Autori sú psychiatri a Praško podľa toho, čo píše, sám zažil problémy s červenaním. Ak nenájdeš v kníhkupectve, tak skús knižnicu.
Držím palce.
jajka mne sa praveze zda ze uz davno do tejto temy nikto novy neprispel neviem no :) Ja by som to chcela zmenit alee... ako hovorim vzdy ked to vyzera nadejne tak sa UZASNE strapnim ako ten stvrtok .. Moji spoluziaci jednoducho vedia ze ked zaznie moje meno ze pod k tabuli tak ocerveniem . A ja sa citim hrozne.. Nechcem aby na mne videli nervozitu . ale mas pravdu asi sa s tym musim naucit zit inak uz neviem
bojazliva
každý nejak reagujeme všimni si len v tejto tvojej téme koľko je ľudí, ktorí sa červenajú... ja tiež patrím k nim a tak ti poviem som na vysokej a aj napriek tomu, že sa červenám bola som na dvoch konferenciách, vystúpim pred triedu kde je asi 100 ľudí a prednášam keď treba navyše študujem v odbore ošetrovateľstvo takže na praxi robím sestričku a aj pred pacientmi sa sem-tam začervenám a som tu... jednoducho to patrí ku mne iná nebudem... nedokážem to zmeniť... začnem rozprávať a časom keď si uvedomím aha ja stojím pred množstvom ľudí okamžite som červená, ale môj výkon to nepoznačí, pretože sa tam postavím s tým, že budem najlepšia a nedám sa len tak ľahko skús si tvoje červenanie menej všímať aj keď viem, že to je ťažké keď cítiš ako ti horia uši a celá tvár a najradšej by si sa zahrabala pod zem, alebo skús navštíviť psychologičku aj tá ti môže pomôcť ak nie s červenaním tak aspoň s nadobudnutím vyššieho sebavedomia...
ja viem ze to sebavedomie..... vies ale ked sa nieco naucim , na nieco sa pripravim , pridem pred tabulu , niekto nieco podotkne zacne sa smiat .. tak som znova na mrtvom bode.. povedz , nevies preco su ludia taki??? a moja tvar hned prezradi ze som nervozna... keddze je cervena. A v podstate sa hanbim za to ze sa hanbim ...
bojazliva
viem, že je ťažko nevšímať si ľudí ktorí sa ti smejú celú základnú aj strednú školu som mala tento problém teraz na vysokej sa mi pri mojom výstupe smeje iba jedna spolužiačka aj to je len zo závisti takže ju ľahko uzemním ... musíš získať sebavedomie ... ako som už spomínala červenaniu neviem zabrániť ani teraz, ale snažím sa a už to beriem ako súčasť svojho života...
A vzdy len v skoleee teda obcas aj inde ale tam hlavne pretoze na mna posobi maximalne stresujuco hlavne kvoli tomu problemu ...
a este... som blondina so svetlou pletou . takze asi viete ako to vyzera.. ked som bordova.. ako pako , bez priciny cervena........... nevsimat si to ??? A to sa ako da ked sa ti niekto smeje???
ja svoje telo, svoju reakciu na situacie jednoducho nechapem...............mozem si obliect neviem co , ale v drvivej vacsine pripadov to aj tak velmi nepomaha mozno len trosku ... je to bludisko...
ahojte... ja mám 20 a tiež sa stále červenám :( je mi to hlúpe študujem na vysokej škole teraz sa to našťastie zmiernilo, ale keď som bola mladšia bolo to neznesiteľné vždy keď som mala čosi povedať sčervenala som... teraz sa mi to stáva pred vystúpením pred veľa ľudí napr. na konferenciách niekedy pri zhováraní sa s cudzími ľuďmi, ale červenám sa stále zvyknem použiť výhovorku buď, že mám citlivú pleť alebo že mi je horúco :D červenaniu nezabráni nikto je to jednoducho psychika, a reakcia organizmu ... som rada, že som vôbec prekonala svoj problém s vystúpením pred ľudí... niekedy moje vystupovanie sprevádzalo okrem červenania ja koktanie, teraz si však poviem kľud neponáhľaj sa všetko bude ok :)
bojazliva viem, že je pre teba nepríjemné keď sa ti spolužiaci vysmievajú, ale skús si to nejak nevšímať aspoň pri tvojom vystupovaní možno nesčervenáš, mne tiež pomáha obliecť sa tenšie keď idem vystúpiť napr. na konferencii tak si oblečiem len nejakú ľahkú blúzku alebo tričko radšej nech mi je chladno a nesčerveniem tak skoro :)
bojazlivka777 : veľmi dobre ťa chápem, lebo ja prežívam to isté už 3 roky,,,a ja mám 16 rokov a ty?