Červenanie - ako tomu zabranit?

Príspevok v téme: Červenanie - ako tomu zabranit?

Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------

bojazliva777

tak tak .. cervenanie je nechutny blok ktory brani cloveku spravat sa a vystupovat tak ako by chcel , a pride ked to najmenej chces, pred ludmi pred ktorymi nechces aby na tebe videli tremu , nervozitu ... A milujem , skutocne milujem , tych , ktorí ti nezabudnu pripomenut ako v tej chvili vyzeras.. Skutocne empatickí ludia, to musim uznat !!!!!!

jajkafr

dione
neviem ... červenanie je proste blok v človeku aj ja sa červenám dosť často a to som si zvýšila svoje sebavedomie o dosť keď si tak porovnám svoje začiatky už mi nerobí problém opýtať sa čosi napr. v škole ... kamoška sa zo mňa smeje, že vybavím všetko, ale aj napriek tomu sa často červenám napr. aj dnes som bola u lekárky a keď som sa s ňou rozprávala cítila som ako mi stúpa červeň do tváre nedokážem to ovplyvniť, ale už som si zvykla a naučila som sa s tým žiť veď všetci sme len ľudia a každý má svoje pre a proti

dionee

www.psychologia.sk gaviota tu odporucala tie knihy, no podla mna dobree.
Tiez mam s cervenanim problem, sice ovela menej ako kedysi.Teraz sa cervenam len v trapnej situacii, pri sefoch a podobne a tym padom je to ovela horsie ked nemozem vystupovat pred sefom vyrovnane.
A pride to v sekunde.
V skole som sa cervenala stale, ako mala som nechcela ist nikde sama, ked ma poslali nasi do obchodu, vzdy som sla po kamosku a slubila som jej ze jej nieco kupim ked pojde somnou. Takze sama som nechodila, na strednej som vzdy prehovarala kamosku aby stale nieco povedala zamna ale aby nevedeli ze to sa pytam ja a take blbosti... Sama som nevedela nic. Ustupilo to tym ze som zacala pracovat ako predavacka, mala som super zakaznikov ktori ma nesmierne zmenili tym ze som vedela ze dobre ponukam ,, proste mi to islo a bola som sebavedoma. Teraz rada nieco vybavim , viem ze aj oni su len ludia ako ja. Ale niekedy mam blok a nieco nedokazem. Pracujem teraz ako smaling guard, som dost s ludmi, tvarim - mozno i citim sa sebavedomo ale su ludia okolo ktorych nechcem prejst, alebo taka blbost ze- uz dva tyzdne sa chystam zobrat obuvnikovy topanky a nedokazem sa prinutit. A take veci.. No , myslite ze mi pomoze ta kniha?

bojazliva777

samozrejme majka ze nas to potom trapi ... Aspon mna to velmi trapi ked sa pred nimi zosmiesnim . Aj ty sa cervenas pomerne casto?

maja050

Takých ľudí ako sme my čo sa červenáme, je strašne veľa, škoda že tý druhý to nechápu a ešte nás na to upozornujú potom je to ešte horšie.

jajkafr

bojazliva
vieš že ma to trápilo a veľmi ma to trápilo, viem že to nieje jednoduché nevšímať si tých ľudí, ale treba to riešiť. Na základnej škole som odmietala chodiť do školy a tiež som si veľa poplakala kvôli spolužiakom... bola som obézna a kvôli tomu mi padlo strašne veľa poznámok na moju postavu ... hoci som typ, ktorý sa učí prevažne na jednotky a nie som bifľoška, vždy som dala odpísať úlohy a tiež som pomohla s úlohami aj na písomkach som dala odpísať a poradila pri odpovediach vždy sa mi vysmievali a odstrkovali ma od seba ... v triede som mala asi 2-3 kamarátky a ostatní boli proti mne robili mi napriek šikanovali ma... na strednej sa to trošku zmenilo no po dvoch rokoch to bolo zas také ako na základnej :( bola som najlepšia v triede učitelia ma vždy vyzdvihovali, dokonca padlo aj to, že jediný študent kvôli ktorému sa oplatí robiť maturitné skúšky som ja, pretože ja jediná viem a ja jediná maturu spravím :( ale aj na strednej hoci som patrila k najlepším vždy som pomohla spolužiačkam ktoré to nevedeli, dala som im odpísať domáce úlohy, moje poznámky ma prefotené celá trieda a to aj takým spôsobom, že ja som sa nemala z čoho učiť na písomku lebo moje zošity mal vždy ktosi požičané a aj tak som bola v triede najhoršia, pretože baby, ktoré boli zvyknuté na to, že na základnej škole boli najlepšie v triede zrazu neboli na prvom mieste v očiach učiteľov, ale ich miesto som zabrala ja... keď som sa ozvala všetko sa zamietlo vždy to bolo zle, ale keď to isté povedal niekto iný jeho názor brali... bolo ťažké nevšímať si to... naučila som sa však brániť sa slovami na strednej mi to ešte nešlo, ale teraz na vysokej mám jednu spolužiačku, s ktorou sa neznášame vždy keď sa ozvem počujem jej komentár zo zadu, ale ja som jej povedala na rovinu, že je to jej problém, že ma v hlave vákuum a ja to nezmením a ani nemienim zmeniť a že nech sa ku mne nepribližuje... ona sedí na jednej strane triedy a ja na úplne opačnej a jej provokačné slová ma ešte povzbudzujú a robím jej napriek ak viem, že sa jej dačo nepáči hlavne vtedy začnem ukazovať čo je vo mne proste postavím sa pred triedu a začnem prednášať a tak ... na konci som síce červená, ale čo už patrí to ku mne :) Minule som vyšla z triedy akurát som prednášala lebo sme si mali spraviť prezentáciu na určitú tému a kamoška sa ma pýtala, že čo som taká červená jednoducho som jej povedala, že som mala prezentáciu :D kvôli červenaniu sa mi našťastie nikto neposmieval, ale červenala som sa a stále sa červenám pri prejave :) ak sa ma však na to niekto opýta je mi to trošku hlúpe, ale sme ľudia a každý má nejaký problém... vezmi si, že teraz na vysokej som bola na 2 konferenciách vystúpila som pred obrovskú aulu cudzích ľudí prednášala som na vopred pripravenú tému a na konci som bola červená, ale nezakoktala som sa a to je pre mňa úspech. Keď som bola mladšia k červenaniu sa vždy pridalo aj koktanie a nemožnosť dostať zo seba normálnym hlasom niečo normálne... teraz mi ostalo len to červenanie... bojazliva držím palčeky nedaj sa vyprovokovať od spolužiakov a ak sa dáš vyprovokovať tak jedine k dobrým výsledkom :) všimni si aj na iných spolužiačkach alebo spolužiakoch aj medzi nimi sa nájdu tí čo sa červenajú... ja som mala dokonca spolužiaka na základnej škole, ktorý sa robil neskutočný frajer a keď išiel odpovedať mal červené líca akokeby dostal facku z oboch strán :)

bojazliva777

jaka a ty si ako brala to ked sa na tebe niekto totalne smial ked si sa cervenala??? ze si sa cervenala este viac, nie??? Tiez ta to potom tak trapilo hmm????

jajkafr

bojazliva
skús nepremýšľať nad svojími spolužiakmi keď ideš pred tabuľu... inak nám vravela vždy slovenčinárka na základnej škole keď sme šli recitovať básničky, aby sme si predstavili ľudí v triede ako všetci sedia na záchode so stiahnutými nohavicami vtedy je každý trápny... len sa nezačni smiať pomáha to :D

bojazliva777

niee nechcem to tak !! chcem odpovedat ako ostatni nie inak .. nechcem byt ina. Len teho prejavu sa strasne strasne bojim .. Lebo uz vidim ako to dopadne fakt to viem!!

jajkafr

bojazliva
neskúšala si poprosiť učiteľov, aby ťa miesto skúšania pred tabuľou vyskúšali písomne? vtedy sa nebudeš červenať pred celou triedou alebo skús poprosiť učiteľa nech ťa vyskúša mimo triedy