Červenanie - ako tomu zabranit?

Príspevok v téme: Červenanie - ako tomu zabranit?

Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------

lucia1

no ja tomu bohuzial celit nedokazem:( nemam socialnu fobiu ani nic podobne, netrpim komplexami, nemam nejake problemy sama zo sebou...ale ked to pride tak jednoducho sa s tym neda nic robit...:(
v skole ked sa mam prezentovat pred plnou triedou ludi, ked sa na mna upriamuje pozornost...ja tomu nerozumiem, moje spoluziacky tiez maju z toho traumy, ale im sa na tvaricke zjavi len jemnucky rumenec, ktory je mily...no ja hned zcerveniem ako paradajka, rozbusi sa mi srdce a myslim len na to ako horim:( nie len lica, ale flaky na krku, dekolte...dokonca na rukach!! som svetly typ, blondinka so svetlou pokozkou...proste sa niekedy tak hanbim:( nedaj boze aby som si nahodou vypila..kvapka alkoholu ma uplne rozpali...slnko?? dalsi problem...uplne som cervena...teplo?? (v aute v lete, v prekurenej miestnosti v zime) okamzite zareagujem!! pri sporte alebo nejakej namahe??pri sexe?! staale...ale preco?:( a potom sa ma kazdy pyta co som taka cervena..no co mam povedat?:(
ja sa s tym stale nedokazem zmierit...aj ked ma priatelia beru taka aka som a uz to neriesia, ale je to proste NEPRIJEMNE!!
ak sa potvrdi ze ta metoda ktoru ide podstupit JAN zaberie, idem do toho!! jednoducho ma to depta, komplikuje kazdodenny zivot:(

ja sa snazim hlavne vyhybat tym stresovym situaciam, nebyt v takom teple, proste sa musim chladit:) znie to velmi smiesne ale je to moja kazdodenna realita...uz viem co mozem a co nie...

uff mame to tazke:(

tomato

ahoj luci1, ja som bola v tom ze to je len moj specialny problem, ale ked si tak citam prispevky, tak vidim ze je to ai diagnoza, kedze ma priznaky, a vsetky mi sedia..povedz mi len, ako potom take situacie zvladas??ja sa neviem naucit kontrolovat, a kolko krat radsej utecem si strcit tu hlavu cervenu dakam..da sa to efektive vyliecit alebo musim pracovat na psychike?

lucia1

tomato neboj sa:) nie si sama...ja to presne poznam, vsetky tie pocity...
tiez som myslela ze som snad jedina, co zaziva taketo trapenie...ale vidim ze nie som vobec sama...akurat ze ludia v mojom okoli sa s tym nikdy predtym nestretli, ani nikoho takeho nepoznam:(

tomato

ahojte, ja neverim ze som nasla spolu trpitelov!!cervenam sa 80 percent zo dna, niekedy viac niekedy menej..ten cerveny face by mi ani tak nevadil ako pocity ktore vtedy zazivam,je to ako amok, stracam kontrolu co hovorim a robim.uz som zazila taky stav ze sa mi zahmlilo pred ocami a bubnovali mi lica...netusila som ze to je take rozsirene, lebo mam pocit ze v sirokom okoli som taky extreem asi len ja..ozaj by som tomu rada dosla na klb a zbavila sa toho..neda sa tak zit a pracovat celkom plnohodnotne...

lucia1

cervena ciapocka, dakujem za podporu a rady...no snad to zvladnem:( aspon sa budem svedomito ucit aby ma tie maturity tak nevystresovali, obliekam si bluzku, nema vystrih takze v poriadku...no dako to snad prezijem:( ked ja niekedy tak ocerveniem ze mi z toho az picha v spankoch, pulzuje mi cela tvar:( ach boze...no ak ta metoda co spomina JAN zaberie jemu, urcite na to pojdem aj ja!! ak mi nieco moze pomoct, pojdem do toho...
dakujem Vam vsetkym za pomoc:)

cervena ciapocka

ahojte vsetci, pozeram ze sa tu po dlhsom case rozbehla celkom ziva diskusia, to je super :-)))))
jan, ja som naozaj citala o rosacei, prerosaceu som nepozerala.tak sa nebudem hadat, mozno mas naozaj pravdu. Som velmi zvedava co povies po tej operacii a ak to bude uspech, tak urcite by som isla aj ja, o peniaze by neslo. Das si to robit vonku, ci to je mozne aj na Slovensku? Ked budem mat pristup na mail, napisem ti na tvoju adresu a ak budes mat cas, mozeme pomailovat, bola by som rada.

Lucinka, tebe by som poradila asi tolko, ze na tie maturity si oblec nieco, co ti zakryje dekolt, napriklad nejaky rolacik s kratkymi rukavmi alebo bez rukavov, dnes uz su vselijake pekne handry v obchodoch, staci si vybrat. Usetri ti to ten stres, ze sa stale budes sledovat, ci mas nejaky flak na dekolte alebo nie. Ja ked idem niekam do spolocnosti, alebo na skusku, pohovor... tak si obliekam vzdy veci, ktore nemaju taky velky vystrih, som potom kludnejsia. v lete je to trosku ine, snazim sa opalit a potom mozem nosit aj vystrihy, to flakatenie nie je take vyrazne a ja nie som z toho tak na vetvy. Lucinka, budem na teba mysliet a drzat ti palce, co sa tyka tych ludi pri maturitach, ja som presvedcena ze nik okrem komisie tam nebude, nikoho to totiz nezaujima natolko, aby sa okrem tej svojej maturity zucastnil este na nejakej inej :))))

napis potom, ako si to zvladla. A este nieco-daj si nejaky make-up, aj to trosku pomaha. Ten Lexaurin je iba na predpis, ale ak s nim nemas skusenosti, tak na tie maturity si ho radsej nedavaj, ak nie si zvyknuta, mohol by sposobit ospalost a mozno by si sa nevedela sustredit na odpoved a tak... mne ho predpisuje psychiatricka a moze ti ho na jej odporucanie potom vypisovat aj tvoj vseobecny lekar.

jan, drzim palce na operaciu a ozvi sa potom ako si dopadol. Zatial cauko vsetci a piste!!!!

lucia1

vidim Jan ze mame toho vela spolocneho:) presne rovnake priznaky...prosim nemohol by si mi dat na teba mail alebo nieco, kde ti mozem napisatt??ze by sme sa o tom este blizsie porozpravali...a dakujem

lucia1

Jan, ta operacia ktoru spominas, je to velmi drahe?? mozes mi to prosim nejako priblizit?...nechcem do konca zivota s tymto bojovat:( uplne ma to vyraduje z bezneho zivota. a to som pekna mlada baba, zbytocne mi to komplikuje zivot...ten co nezazije, nepochopi... ..... ..:((

jan

Lucka,neviem,dufam,ja tam idem,takze vam potom poviem,ten chirurg mi to vysvetlil a malo by sa to dat.Ktosi tu pisal ze bol na skinlighte,ze mu pichali akesi ihly,ale to nie je to.Laserom je to ine.Prelozim to narychlo zvolna lebo nemam dnes moc casu.: Prerosacea: Vela pacientov s rosaceou trpelo od mladosti chvilami nahleho zacervenania tvare ktore prislo rychlo.Toto bahle zacervenanie tvare sposobuju spustace ako pocasie(ultrafialove ziarenie/slnko,chlad,silny vietor,nadmerna vlhkost), emocionalne vplyvy (napr. silne emocie, stres,uzkost),horucava (sauny, horuce kupele,prehriatie,teple prostredie), napoje (napr., alkohol [hlavne cervene vino,pivo,NEVIEM CO JE BOURBON,gin, vodka,sampanske], horuce drinki [horuci must,horuca cokolada,caj,kava]),jedlo (pecen,mliecne vyrobky,horuce alebo stiplave jedla,zelenina,ovocie),tabak, niektore lieky (TOTO NEVIEM TIE LIEKY SORAC),alebo fyzicka namaha ako cvicenie alebo praca vyzadujuca si zdvihanie a vykladanie. INAK LUCKA,JA SOM TIEZ MATURITU PREZIL BIEDNE.