Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------
Červenanie - ako tomu zabranit?
Lucka, to sportovanie skutocne dokaze velmi zvysit sebavedomie, to mas fakt pravdu. U mna sa to uz tiez velmi zlepsilo, odkedy si to tak nepripustam, tak sa aj menej cervenam. Ale ta operacia o ktorej pise Jan ma aj tak zaujima. A to ze tymto problemom trpia väcsinou inteligentni ludia (nieze by som si chcela nahovarat :)))) je tiez pravda, bavila som sa o tom so svojou terapeutkou.
dino, je to cele o tom, ze sa prilis zamyslame nad tym, ako posobime na ostatnych ludi. Preto si cely cas napäty a preto sa tolko cervenas, lebo cely cas sa obavas, kedy to zasa na teba pride. ale pozri - ty nezijes preto, co si ostatni ludia o tebe myslia, ja viem ze je to trapne, ked sa napriklad zacervenas ked sa ta niekto spyta na ulici kolko je hodin, alebo pri pokladni v supermarkete a tak... ale moja rada znie - najdi si nieco, v com si skutocne dobry, mozno lepsi nez drviva väcsina ludi, ktorych poznas a medzi ktorymi sa pohybujes a zameraj sa na to. V mojom pripade su to jazykove znalosti. Ked si pripadam trapne v nejakej situacii, lebo som sa zacervenala, tak si priblizim pocit, aky mavam na skuske, alebo v zahranici, ked svojimi znalostami hviezdim a uz som v poho. Je to cele o tvojom postoji k tejto veci.
Paaaa :)))))
Lenže keď sa začneš červenať v situácií, ktorá je vážna, môže si to niekto zle vysvetliť.
ahojte... na tomto fore som bola prispievatelkou aj ja asi tak pred rokom, vtedy som zazivala presne to iste, co vy... ano... uplne to iste!!! aj ked to zazivam aj teraz, aaano, cervenam sa stale, ale uz si to tak neberiem k srdcu ako predtým... a co? viete o tom, ze vacsinou maju taketo problemy ludia, ktorí su inteligentní? viem, ze je to tazke prekonat sameho seba, ale treba popracovat na svojej psychike a sebavedomi... zacala som sportovat - a viete ako take nieco moze zvysit sebavedomie? uplne sa mi zmenil cely pohlad na svet... a ked zazijem znova tu "kvazi" trapnu situaciu? poviem si: "a co? sak co ma ti ludia zabiju, ze sa cervenam? nech sa pozru, ja sa za to nehanbim!!!" vsetko je to o psychike! drzim NAM vsetkým palceky, aby sme to vsetko prekonali!!!
Ok jasne ze sa ozvem.Inak,mozte sa o tom informovat aj vy,napiste na ten mail co som tu dal,opiste problem a on vam odpise diagnostiku.A vy baby co to mate aj na dekolte tak o tom pochybovat nemusite,to je iste,da sa to.PA
ahojte, som tu len na skok, tak vas chcem iba vsetkych pozdravit a neskutocne ma tesi, ze sme sa tu tak nasli. Ked to tak citam, tie nase prispevky, tak mi zacina byt jasne, ze kazdy z nas si doposial myslel, ze je v tom sam a pritom su nas haldy!!! Skoda ze som skor nevedela o tomto fore, roky som sa trapila, co som si myslela, ze som sama nejaka divna, lebo som nikoho takeho flakatejuceho nepoznala:))))
Lucinka, ty sa snaz co najlepsie pripravit na tie maturity, tym kludnejsia budes, ze ta neprekvapia s nejakou necakanou a zakernou otazkou. a este nieco - ti profaci väcsinou velmi dobre vedia, aky je to stres pre studenta, odpovedat tam pred nimi, tak neboj, oni to tvoje cerveanie uplne pochopia... lahke to nebude, ale myslim ze tym presli vsetci ti starsi, co sem pisu, vratane mna. Tak drzim palceky!!!
jan, ty sa este ozvi, vidim ze vsetci do tej tvojej operacie vkladaju velku nadej a myslim ze ti vsetci drzime svorne palce a zelame aby to bol uspech a aby vsetko dopadlo podla tvojich ocakavani, lebo to by znamenalo, ze aj my mame aku-taku nadej... :))))
tomato, ty neboj, naozaj v tom nie si sama, ja mam akurat to stastie, ze som sice do blond, ale mam plet, ktora sa lahko opali a v lete byvam väcsinou uplne hneda, tak slnko mi problem nerobi, a leto je vlastne jedine obdobie, kedy si dovolim ozaj velky vystrik a nie vsetko po krk.
power, aj ty sa drz a sem-tam nieco napis. Je to super, si takto sem-tam vyliat srdiecko.
musim uz ist, majte sa vsetci a tesim sa ked si tu od vas zasa nieco precitam!!!!
Viete co je uplne zvlastne? Ked si tak citam tie posledne prispevky, tak zistujem, ze nas su haldy a predsa si kazdy doteraz myslel, ze je na svete uplne sam s tymto problemom. Asi je to tak, ze my sme tak velmi sustredeni na seba, ze si to cervenanie a flakatenie u druhych ludi ani nevsimneme. Co poviete??? A mam napad - co keby sme vytvorili stat v state? Teraz ked vieme, ze nas je tak vela a myslim, ked citam tie prispevky, vsetci mi pripadate ako velmi inteligentni a schopni ludia, mohli by sme vytvorit nejaku alianciu, budeme si sefovia a zamestnanci a kolegovia a dodavatelia a zakaznici a budeme sa cervenat vsetci, takze to uz nikomu trapne nebude!!!!! srandicky, srandicky, to len na zlepsenie nalady, ale je to celkom prijemna predstava, hm?
Lucka, ty sa snaz na tie maturity pripravit tak dobre ako sa len da, o to mensi stres budes mat, ze ta niekto prekvapi s nejakou necakanou otazkou. Ja odkedy chodim na vysku a zistila som, ze som vo svojom obore skutocne dobra, tak mam tieto stavy ovela menej. Musis proste eliminovat vsetky mozne faktory, ktore by ta dokazali rozhodit, ze sa zacervenas. ci uz je to vyzor, alebo pripravenost na odpoved a tak...
viete co ma este napada? Mozno sme dokonca susedia, alebo sa stretavame kazdy den a vobec o sebe nevieme... to by bola skoda:)))))
tomato, to ozaj az take afekty chytas, ked sa cervenas? Ja mam 28, neviem kolko ty, ale ked som bola v puberte a potom tesne po maturite, tak som mavala tiez take navaly cervenania, ze som velakrat sa otocila pred obchodom a radsej nesla nakupit, alebo som v praci predstierala, ze mi je zle, ked som citila ze to na mna ide a tak... chvalabohu sa zda, ze cim som starsia tym menej mam tieto priznaky, ale nieco som preto aj urobila. chodila som na terapie a celkovo som zmenila myslenie. To ale neznamena, ze sa necervenam. Len je to uz ovela menej a menej ma to aj rozhodi. co ma ale trapi nadalej, je to flakatenie, lebo to pekne dokaze udriet do oci. Mne sa dokonca zda, ze na tvari uz take flaky nechytam, tam sa len zacervenam na chvilku a dobre je, ale na dekolt to akosi preslo.
Jan, ty sa este ozvi, co a ako s tou operaciou, vidis ze to kazdeho zaujima, my s tou informovanostou este nie sme tak daleko ako ty...
power, vitaj a napis este!!!!! je to super, si sem-tam takto vyliat srdce. Inak sa ospravedlnujem, pisem stale take siahodlhe prispevky, asi je to nuda citat, ale som teraz v zahranici a nemam denne pristup na net, tak sa snazim dat zo seba vsetko ked sa tam uz dostanem:))))))
Papaaaa vsetci a piste!
tomato, mozem sa spytat kolko mas rokov a odkedy ta to trapi?:)
lucia1 to je snad sen, tak to mas presne ako ja..akoby si mi opisovala moje kazdodenne boje...))tiez som blond a cervenam sa prudko a flakatiem..tiez nemam fobie, ludi sa nebojim, naopak rada komunikujem s ludmi a bavi ma to, je to moja praca v podstate, lenze to cervenanie mi to dost stazuje..tak potom mi daj vediet ci to funguje.peco sa o tom dozvedam az teraz?nikde som nepocula ze to vobec je nejaka porucha, ked to tak mozem nazvat..ja som myslela ze to len ja som taka citlivka..
okej uz pisem:)
čaute, ja sa takisto vkuse červenám, je to veľmi nepríjemné, stačí, že sa napr. rozprávam s väčšou skupinkou ľudí alebo odpovedám a už som červený ako paprika. Neviem sa to naučiť ovládať.