prosím Vás o radu , lekárka mi zistila že mám cholesterol 5,7 a odporučila mi, že mi predpíše lieky. Je to podľa Vás sž taká vysoká hodnota, že potrebujem lieky. Ďakujem
Vysoký cholesterol
zial, budes musiat jej lieky davat, nakolko ona nema vysoky cholesterol od zleho stravovania, ale ma geneticky kod- a jednoducho aj keby sa stravovala neviem ako dietne, cholesterol nikdy nebude v medziach normy. neviem povedat ake su vedlajsie neziaduce ucinky tych liekov na zniz. chol., ale realnou hrozbou pri neliecenom cholest. su vazne srdcocievne ochorenia az s fatalnym koncom.
katusa99 vo vasom pripade ide o familiarnu hypercholesterolemiu, ktoru sa da dostat pod kontrolu zial iba uzivanim liekov.urcite s dcerou chodis do lipidovej poradne. riad sa radami lekara, nakolko dcera ma cholesterol velmi vsoky
pocul so ze LKVB6 znizuje cholesterol... -odkaz odstránený-
jasom počula,že to je biznis,ked lekar hned predpíše lieky..
Norma je do5,2 takže sa čudujem tvojej lekárke, prečo ti chce hneď nasadiť lieky.Bežný postup je taký, že najskôr sa počas 3 mesiacov odporučí diéta a zmena životného štýlu, ak sa hodnoty neznížia ani potom, nasleduje medikamentózna liečba.A dôležité nie sú len hodnoty celkového cholesterolu:norma do 5,2 mierne zvýšené riziko 5,2-6,5 nad 7,8 vysoké riziko, ale tiež HDL(dobrý cholesterol)hodnoty:priaznivá je koncentrácia nad 1,3 a nepriaznivá pod 1. LDL(zlý cholesterol):norma do 3,3 od 3,3-5 mierne zvýšené riziko a nad 5 zvýšené riziko.Nezanedbateľná je tiež hodnota triacylglycerolov:norma do 2, od 2-2,5 mierne zvýšené riziko a nad 2,5 zvýšené riziko.Všetky hodnoty v mmol/liter.
Janka, obmedz živočíšne tuky, naopak olivový, slnečnicový, či ľanový olej, lisovaný za studena sú tuky prospešné zdraviu. Jedz veľa zeleniny, ovocia, potraviny obsahujúce vlákninu, nemastné ryby, kúp si lecitín a pi čaj pu-erh.Hranolkom a chipsom sa radšej vyhýbaj.
cholesterolov(lipoproteiny typu LDL a HDL) je mnozstvo a maju kazdy svoju funkciu v tele. Nachadzaju sa v potravinach ale velku vacsinu si clovek sam vytvara v peceni hlavne s prebytocnych cukrov. Tato produkcia sa da znizit napr Policosanolom(vytazok z cukrovej trstiny), ktory nielen znizi celkovu produkciu ale zmeni pomer LDL ku HDL v prospech HDL, co vacsina ludi potrebuje.
niekde som čítala,že nieje pravda,že vajíčka obsahujú cholesterol.
a vajicka jem 4 krat do tyzdna minimalne:D