cakam malinke,ale...

Príspevok v téme: cakam malinke,ale...
safa

...ale priatel sa zblaznil. neveri,ze je jeho,pricom za celych tych 5 rokov co sme spolu som nikdy na ineho chalana ani nepomyslela,ani som sa s inymi bez jeho pritomnosti nestykala osamote, chodili sme von spolu a s jeho kamosmi..neviem co robit,on sa musel zblaznit,mozno to je obranna reakcia pred sokom z toho,ze cakam male..ale ako mi to mohol povedat??? =(((((

dd

no to su dva rozne pojmy, materska a rodicovsky prispevok..matersku by si dostavala, kebyze pracujes a zamestnavalel za Teba odvadza do socialnej poistovne odvody(nemocenske), alebo si to sama platis(bola tu taka tema nedavno -pripoistenie materskej, len Teba sa to uz zial netyka, kedze uz tehotna si..to pripoistenie by si si musela zacat platit este pred otehotnenim, kebyze chces dostavat matersku..).matersku vyplaca soc.poistovna, podla tych spominanych odvodov, je to nejak okolo 50%denneho vymeriavacieho zakladu, pocita sa zo mzdy..zena ju dostava cca 6-8tyz.pred porodom a pol roka po porode..rodicovsky prispevok ma v kompetencii UPSVaR,aj ho vyplaca, je to statna socialna davka v stanovenej vyske, dostavas ho po cely cas, co si doma s dietatkom na rodicovskej dovolenke, teda max.do 3rokov dietatka(pri nepriaznivom zdrav.stave dietatka, ked je postihnute sa to tusim predlzuje az do 6rokov).tato davka sa zvysuje raz rocne, v septembri.. :) ono sa to stale tak zvykne nazyvat, ze materska, aj ked je to rodicovsky prispevok, je to asi este z minulosti take popletene :).ja som z toho tiez bola dopletena zo zaciatku, ale potom sme to brali aj v skole, takze sa mi to ako-tak objasnilo :D..

safa

dda vlemi dakujem,ale teraz neviem ci som ta zle pochopila... takze ja matersku nedostanem? ale nejaky prispevok? tolen preto ze nepracujem,ale studujem.nevyznam sa vobec v tomto,tak ale vzdy som si myslela,ze budem dostavat matersku(neviem,aj spoluziacka,ktora mala dcerku este ked sme boli na strednej stale hovorila len o materskej)
ako ja sa vobec nepriecim,prave naopak,pytam sa,lebo sama vidis,ze som z toho tak dopletena ze az..a myslim,ze to fakt pochopim az ked budem tie veci vybavovat

dd

Safa, cca 2mesiace pred planovanym porodom by Ti mal gynekolog dat taky papierik, ze mas nastupit na matersku(coz ale v podstate nenastupis, kedze nepracujes, ale studujes..).ten papier zanesies na socialnu poistovnu prislusnu podla miesta svojho trvaleho pobytu..tam Ti povedia, ze na matersku narok nemas, pride Ti aj od nich papier domov potom..no a cim skor po narodeni babatka si podas ziadost, ale na urad prace soc.veci a rodiny(prislusny podla miesta Tvojho trvaleho pobytu), o rodicovsky prispevok, pridavok na dieta a tiez si zoberies tlacivo na priplatok k pridavku pri narodeni dietata(to pojdes gynekologovi potvrdit, ze je to Tvoje prve dietatko a este ked sa Tvoje dietatko dozije 28dni zivota, tak Ti to potvrdi aj pediater a potom Ti vyplatia peniaze..).takisto tusim do 15dni po porode by si sa mala zaregistrovat na socialnej poistovni, aby za Teba platil stat nejake odvody(uz nepamatam presne co, tusim dochodkove..).inak rodicovsky prispevok s pridavkom na dieta cinia momentalne necelych 180eur(presnejsie tusim 179,92eur) a ten priplatok k prispevku pri narodeni dietatka, co viem, bol 25 000sk(cize v prepocte necelych 830eur).tot asi vsetko, snad som nic nezabudla :)

safa

dd dakujem, ja som to tam asi blbo zratala,pretoze mi vyslo stipko 6,900Sk. myslim,ze chyby som urobila tam,kde su tie dane a neviem co,nejake prispevky...
a inac,kedy si vlastne mam dat ziadost o matersku? ja sa to tu pytam vas,pricom mi mozu pomoct aj doma,kedze mam obe svagriny na materskej,tak ale vo chvilach ked som s nimi mi to ani netukne do hlavy=)
co sa tyka BP-neozval sa ,odkedy som mu napisala co som napisala,asi pochopil..aj ked,ak sa ozve v najblizsej dobe,neprekvapi ma to

dd

a, nasla som ten link..
www.modernaskola.sk
tu si podla zadanych info skus vypocitat, ci Ti vyjde a kolko, podla Tvojej situacie..ja ked som tam pocitala manzelove stipko nejak na jesen, tak to vyslo celkom presne ake mu potom priznali..

dd

Safa, dobre si mu to zaklincovala :D ak sa po tom, co si mu napisala este ozve a napise Ti nejaku hlupost dalsiu, tak je to cisty psychos a riadny zadubenec!napisala si mu cistu krutu pravdu rovno na tanieri pod nos, bez servitky pred ustami..takze ak to nepochopi, len sa mozes opat uistit, ze nestoji za nic!a ked Ti bude jeho mama rozpravat,ze aby Ste sa dali dokopy, povedz,ze uz nie a ked by sa pytala preco a ze by Ste to este mohli skusit a nahovarala by Ti kadeco, tak len povedz, ze bez komentara nie, ze to je proste TVOJE posledne slovo..a mamke podla mna tiez nemusis vsetko vyklopit, ked nechces, aby sa trapila, staci povedat, ze uz sa neda..a ked bude pytat dovody, preco sa neda, prosto sa neda..ze si sa tak Ty sama rozhodla a ze je to tak lepsie pre Teba aj malinke..
s tym stipkom..nie som expert, neviem vsetky podmienky atd..ale podla mna by Ti ho mali priznat bez problemov..poviem Ti napr.my s manzelom..min.rok manzelovi este stipko nedali..bol ten problem, ze obaja sme boli este denni studenti, cize nezaopatrene deti..ale tento rok mu to uz priznali.jednak, ze kedze sme zobrati, tak tvorime novu rodinnu bunku a teda sa pocitaju prijmy, ktore mam ja a manzel(uz nie prijmy nasich rodicov..ked sme este neboli zobrati, tak mu stipko nevyslo, lebo jeho otec ma dost vysoky prijem..len neviem, ako to bude v Tvojom pripade, ked si slobodna mamicka zijuca u mamky..)ja som v maji 2008 zostatnicovala a poberam od narodenia dcerky len rodicovsky prispevok a pridavky na nu(do prijmov, ktore mas sa bude asi pocitat aj urcita cast rodicovskeho..neviem presne kolko, nejake percento, ale nie velke..).manzel popri skole brigaduje, ale tam nezarobi tolko, ze by sa mu to malo pocitat do prijmov(je tam nejaka suma, ktoru mozes zarobit ako student popri skole, ktora sa nepocita, tusim 1,2nasobok ziv.minima na rok, ale uz si presne nepamatam to cisielko)..a kedze ja ine prijmy okrem rodicovskeho a pridavku na dcerku nemam a manzel zarobi v tej brigade pod tu sumu, co je stanovena, tak mu bolo priznane stipko uplne v pohode..

safa

jooj,baby,vcera dosiel brat na otocku,ta zas uz ci nejdem s nim,odreagovat sa a podobne... v sobotu pridu zas k druhemu bratovi,lebo je ta oslava,ale to ja nebudem doma,kedze idem na tie volby do komisie..uz teraz sa mi nechce
ten moj BP mi vcera pisal take dristy o malom,ani som toporiadne necitala,ale take nervy som uz chytila,ze som mu napisala,nech mi da uz pokoj,nech nam uz neublizuje.. ta on mi cele dnesne rano pisal,ze malemu ublizujem len ja,ze ani neviem co robim,ze mu stale dookola babätku ublizujem proste..som mu napisala,ze som mu ublizovala 3 mesiace,pretoze som trpela tieto jeho vystupy a stale som sa nad tym stresovala a tak som malemu ublizovala,ale ze uz som s tym sekla,a prave tym,ze ho posielam BP do certa,som malemu pomohla... a uz sa neozvala a dufam,ze ani neozve. asi to odo mna necakal,pretoze ja som bola ta,co ustupovala stale a zrazu som povedala dost. a stojim si za tym
co sa tyka jeho rodiny- ja neviem,ale ja si to uz viem zivo predstavit..pride babka za vnucatom a pomedzi to zacne,ze ci by sme to nemohli skusit a bude to stale dokola.ja ani neviem,ci chcem,aby mi tu chodili.moja mam mi dokonca vcera povedala,ze by chcela,aby sme sa uz udobrili.kedze som jej stale vsetky informacie nepovedala,asi si mysli,ze to este pojde...casom vsak si da urcite dva a dva dokopy,a uvidi,ze pre mna a babulko je to lepsie. mne to trvalo dlho,3 mesiace,pretoze som si stale nieco navravala,ze mozno tak,mozno inak,mozno teraz to bude ok,mozno zajtra..ale cim viac mi ublizoval,tym viac som si zacala samu seba vazit,a hlavne,asi mi oci otvoril najmä moj brat,ked vtedy sa rozplakal,lebo vraj vidi a citi,ako trpim a trapim sa,ako som uz spominala,pozna ma ako seba sameho
a veci pre babo-tak ako vzdy,rodina mi pomaha
inac,chcem sa opytat taku otazku,aj ked neviem ci mi v tom nejako poradite- ak by som nastupila,ze by ma vzali na Mgr.studium od septembra teda, ci neviete,ci budem popri materskej poberat aj stipendium.. ja som totiz tieto 3 roky brala kazdy rok,pretoze nie som z nejakej extra vysokej socialnej vrstvy..netrpime hladom,ani nedostatkom oblecenia alebo neico na ten zmysel,tak ale ked tatko mi zomrel,do skoly dochadzam 55km,pripadne som byvala u brata,dostavala som nejake to stipko,tento rok mi vyslo 3500Sk,no len teraz neviem,ze ak mi daju matersku (to kolko asi dostanem,ak som samozrejme nepracovala?),ci mi daju aj stipko..v situacii, ze sa na mna BP vykaslal by mi tie peniazky pomohli,a som tak uvazovala,nie ze by som bola egoistka,alebo nebodaj hrdinka,a viem,ze vlastne by to mali byt peniazky pre babo,ale ja fakt od neho nic nechcem..mozno ma situacia raz donuti,ale som tak premyslala,ze ked to nebude fakt ze potrebne,tak od neho nechcem nic...pre to babo sa pokusim urobit maximum a bez jeho pomoci.. niekedy mam pocit,ze si to predstavujem prilis jednoducho,ale skor to beriem tak,ze babo a ja mu dokazeme,ze sme to zvladli a nie sme od neho zavislí.

3nttt

pozri to ze draheho mamicka si vas predstavuje ako stastnu rodinku je jej problem.sama musi vediet co za podareneho synacika ma.ja ti poviem len tolko ze ak sa date dokopy len preto aby ste boli kompletna rodinka tak to nikdy nebude fungovat.ako som uz pisala moja kamoska sa to tiez snazila lepit ako sa dalo len aby jej synator vyrastal v rodine.lenze tak ako tvoj drahy ani jej nemal zaujem o maleho a tak to aj vyzeralo.sice sa ako tak snazil ale evidentne bolo vidiet ze mu je maly viac na pritaz.nakoniec sa nasrala..aj ked jej to trvalo trosku dlhsie a odisla.maly ju zacal zamestnavavt tak ze si prestala vsimat toho exota resp. si zacala vsimat jeho nedostatky co predtym cez tie klapky nevidela..a co prekvapilo hlavne mna ze teraz je jej chalan ukradnuty a hnusi sa jej...berie ho ako otca ani mu nezakazuje prist za malym (co tak casto neni) ale to je asi tak vsetko...a netrvalo to ani dlho:)

a este ta tomozno potesi ale mama jej draheho chodi za malym pravidelne a ide sa z neho potentovat:)to ze nebudete spolu neznamena ze nemozes mat z jeho rodinou dobre vztahy.sak to ze je on blb je jeho problem.

dd

Safa, ja som taktiez velmi rada, ze Ti je lepsie, ked sa tu takto vykecas :) a zaroven aj my si tu pokecame..a to aj mne prospeje, kedze tu tiez nemam kamaratky(a urcite aj Lenka je rada, ked pomozeme, pokecame :))..tie co mam z VS su daleko a tu v meste(byvame tu od septembra) este nikoho takeho nepoznam, ze by som mala nejaku lepsiu kamaratku..radit radim ako viem..nemozem povedat, ze su to tie najlepsie rady, lebo patent na stastny zivot nemam..ale snazim sa riadit a radit aj podla toho, co som si ja prezila a zaroven sa snazim pochopit Teba a vzit sa do Tvojej situacie..
mas dobre, ze mate takto zachovale veci :) ja som tiez mala aj mam nejake veci aj od tety pozicane a tiez aj nejake este po mne, resp.po mladsej sestre..u nas bola a je hyperaktivna moja svokra a kupovala oblecenia aj kadejakych somarin na kila..ale potom sme sa s manzelom rozpravali a som mu hovorila, ze by sme ju mali stopnut, lebo ze Betka ma veci, ako pre 3deti..resp.keby chodila do skolky, tak to vynosi..ale kedze nechodi do skolky, kde potrebuje kazdy den aj zo 2 sady oblecenia, tak je to zbytocne, aby mala take hory siat..a pri jednej prilezitosti, ked jej tiez davala zas nejake saty, manzel povedal svokre, ze aby jej uz tolko veci nekupovala, ze ich ma strasne vela..na moje zacudovanie aj trocha prestala :D.