Gastrofibroskopia

Príspevok v téme: Gastrofibroskopia
Anit

Ahojte, mala by som ist na gastrofibroskopiu (to je ta hadicka, co ju hltate a ide az do zaludka). Mam taky problem, mam hrozny psychicky blok. Uz som bola viac krat objednana a vzdy som to zrusila. Nedokazem to, bojim sa toho a neviem akym sposobom sa mam presvadcit a donutit tam ist. Velmi by som to vysetrenie potrebovala, aby som mohla kludne spavat, ked je vsetko OK a ak nie, tak to liecit. Neviete mi niekto poradit nejaku fintu??? Ako sa mam oblbnut, presvadcit, prinutit....
Prosim pomozte mi
Dakujem

cerstvaskusenost

Viem ze je to stara tema, ale kedze ludia, ktory to maju iba pred sebou, si citaju stare diskusie tak napisem svoju skusenost. Dnes rano som bola na gastrofibroskopii. Bala som sa toho - ked mi chceli dat nahubok do ust, chytila ma panika, zacala som sa odtahovat, doktorka musela pockat minutu kym sa ukludnim, uz to vyzeralo, ze to nedam. Lahla som si nakoniec nabok a ta hadicka mi vklzla do zaludka ani neviem ako. Ani ma velmi nenapinalo, ani ziadne moje desive predstavy o tom co vsetko budem citit a a co to so mnou bude robit sa nenaplnili. Bolo to uplne v pohode. Mne odoberali aj vzroky, tak to trvalo dlhsie. Kebyze mam ist znova, tak sa uz nebojim. Je to iba trochu neprijemne, nic viac.

uhliar

žiaden strach. je to veľmi šetrné vyšetrenie. len treba počúvať na pokyny lekára. bol som dnes na vyšetrení u MUDr. Pavlova v Košiciach. vynikajúci lekár. vyšetrenie trvá len 2 - 3 min.

fatyma000

Zdravím všetkých ustráchaných panikárov z gastrofibroskopie,tak ako som Bola aj ja,pri predstave endoskopu ako sa mi blíži k ústam som mala až záchvať paniky,a tak som sa dožadovala urobenia gastra v narkoze,kde ma DR odmietla s tým že ked to vydržia deti musím aj ja,nedala som sa a povedala že to nezvladnem(tak ako som to nezvládla ani v minulosti) na velké orodovanie že ok dajú mi Dormicon injekciu,došla som domov a zisťovala som ako mi pri tom dormicon pomôže vraj je to dobrá injekcia a uvolňuje krče,strach obavy .no mne to aj tak nestačilo,taký strach som mala doslova paniku,že sa zadusím,povraciam atd,tak som išla do nemocnice že si náijdem iného DR,podotýkam v tej istej nemocnici,vysvetlila som dr,moje obavy a zrazu vuala,neni problém,uspíme,Vás radšej ako by ste komplikovali prácu mňe aj ostatným,uspanie bolo dokonalé,žiadne predoperačné vyšerenia ani nič podobné sa nekonalo,možno im stačili tie všetky možné odbory ktore mi urobili na pohotovosti a moja obvodná cca 2 tgýždne pred gastro vyšetrním,dr povedal ok prídite ráno na 8.00h.nedal mi teda ani čas na nervozitu( kedže som panikárka,manžel ma doviezol s lahkým meškaním o 8.01h pred nemocnicu,presne 8.04 som stihla napisať mužovi sms už som na stole,anesteziolog sa ma spýtal na čo som alergická,či užívam nejaké lieky,a či som od pol noci nejedla,nepila,nefajčila.na všetko som mu už len odkývala že všetko som dodržala,v sekunde mi bola zapichnutá kanila v ruke s nejakou bielou tekutinou,,predomnou už stál doktor s endoskopom v ruke a pýtam sa ho,že mi to nedáte do hrdla skôr než zaspím,a odpoved?...nepočula som ju lebo som bola v sekunde tuhá ako dudek,(takže počkal kým zaspím)prebrala som sa na vedľajšej izbe kde sa ma anesteziolog pýta ako sa cítite ja že super že kedy ideme na to ?a on že ved už je po všetkom zavolajte maželovi že o 2 hodiny nech príde pre mňa.celý zákrok aj s prípravou netrval ani 20 minút,kde mi boli hned aj odobraté vzorky na histologiu.celý tento nekonečne dlhý a nudný príbeh píšem pre tých ako som ja,panikárov ,depkárov a podobne slabšie povahy ,sú ludia ktorým gastro nič nerobí a sú aj taký ako som si ešte pred zákrokom zistila-proste taký ako som ja,Vám chcem len poradiť,nenechajte sa odbiť tým ,že sa nedá uspať .Dá Sa !!! vy čo máte strach ako som mala ja hladajte možnosti a netrpte ked nemusíte,po prebratí z narkozi mi bolo asi 10 minut tak ,že som do sms písala totálne hluposti,ale ani nevoľnosť a ani nič podobné o hodinu a pol som sedela s manželom v aute ,a išli sme spolu na oneskorené raňajky a na nákupy,celý deň som bola čulá.Jediná negatívna vec z gastra jednodňové škrábanie v hrdle na druhý deň som bola ako by som nemala robené žiadne vyšetrenie,takto isto som si o dva týždne nechala urobiť aj kolonoskopiu v analgosedácii,a to bolo to isté,bezbolestné a rýchle a super urobené.ak by náhodou niekto chcel ešte iné info napíšem rada do mailu fatyma0@azet.sk,krásny deň a nebojte sa vyžiadať si analgosedáciu ak máte strach,máte na ňu totiž nárok,ste človek .

Lucia152

Dobrý. Ja som bola na gastre nedávno. Tiež som sa bála ako čert kríža. Kým som stúpila so ordinácie neviem či som bola viac vyklepaná od strachu, nervozity alebo hlade :D
Tam to však nabralo rýchly spád. Šla som úplne bez umrtvenia. Hadičku som polkla bez problémov ale cítila som ju ako prechádza až do žalúdka aj to ako tam s ňou krútia. Celý čas ma naťahovalo, grkala som ako o život. Ale typicky to nebolelo len to bolo strašne nepríjemné. No ako keď sa snažíte vygrcať niečo čo nedokážete čiže to nie je nič moc.
Odobratie vzoriek som vôbec necítila a inak to bolo v pohode. Rozhodne sa to dá prežiť aj bez oblbovákov, zažila som už aj horšie stavy. Po vyšetrení moja jediná myšlienka patrila jedlu čiže už nejakých 10 minút potom som si spokojne chrumala musli.
Celkový dojem? Zo špásu by som na to určite nešla ale keď to treba tak treba zatnúť zuby a nechať si to urobiť. (aj keď mne po vyšetrení doktorka povedala, že nečakala že by niečo našla :D čo výrazne človeka povzbudí)

ethel

Silvi...každopádne ti najviac pomôže,keď budeš papať len malé porcie,neprepĺňať žalúdok...(mne robí degan dobre)

RNG

sylvias,
Ked sa vracia potrava zo zaludka do pazeraku, je to obvykle pod vplyvom tlaku kvasnych plynov v zaludku.
Kvasenie v zaludku nastava pri nedostatku kyselin a enzymov.
Nedostatok sa da doplnit.
Betain HCl s kazdym jedlom to casto vyriesi(kysly extrakt z cvikle/repy)