Ahojte. Zakladám novú tému ohľadom depresie, panickej poruchy, agorafóbie, sociálnej fóbie a iných psychických porúch. Ako sa vaša choroba prejavuje, kedy ste navštívili lekára, aké užívate lieky a koľko, do akej miery je vaša liečba úspešná, či pracujete, alebo ste na invalidnom dôchodku. Ja trpím ťažkou depresiou, užívam 375 mg venlafaxinu, coaxil, 15 mg abilify a 450 mg Trittica. Môžem povedať, že táto kombinácie liekov mi veľmi pomáha a cítim sa takmer úplne zdravo.
Psychické poruchy
ja mam strach ze sa mi medzi ludmi stane neaky trapas..neviem, nerada by som to tu rozoberala lebo mi to je dost trapne..prameni to z toho co sa mi raz skoro stalo a teraz mam strach ze sa to stane naozaj..ale normalne sa uz bojim chodit medzi ludi:( a ked aj idem tak mam strach a potia sa mi dlane, tlcie mi srdce a tak, hrozny pocit, proste neviem sa uvolnit..ja neviem co s tym, lebo aj k psychologovi by mi bolo trapne s tym ist,.lebo co ak aj unho budem mat ten isty pocit strachu co mavam medzi ludmi?:( ach jaj som z toho hotova...a ked si pomyslim z akej prkotiny sa to vyvinulo, ze by ma asi len vysmial
cokoladka, vzťah medzi úzkosťou a depresiou je velmi tesný..resp. úzkosť velmi casto zprevádza depresiu..dalo by sa povedat, že depresia bez úzkosti je pomerne vzácna, ale podla mojich vedomosti nie je jednoznacne dokázané, ci to sú vôbec 2 rôzne choroby..niektorí vedci si myslia, že to je 1 choroba rôzne sa prejavujúca..niekto si zasa myslí, že sú to 2 rôzne ochorenia..spoločné majú to, že je narušená hladina serotonínu.
V kazdom pripade, nez antidepresiva zaucinkuju chvilu to trva..je ich ale dost typov s roznymi mechznizmami účinku, takže treba o svojich pocitoch s doktorkou hovorit otvorene, pretoze ani ona sa nemusi hned trafit do toho dobrého lieku..opakujem sa, ale stale plati to, ze co u jednoho cloveka funguje, tak u druheho nemusi..treba na to mysliet.
ahoj maja25, vedela by si prosim aj mne odpovedat aky je rozdiel medzi uzkostou a depresiou?v papieroch mam napisanu diagnozu anxiozne depresivna porucha. lieky mi stale pribudaju, a ja by som chcela aby ubudali. len sa to zhorsuje. vedela by si mi nejako pomoct? poradit? dakujem.
Poradte mi prosim vas,mam jeden velky psychicky problem.Pred rokom a pol som sa rozisiel s priatelkou,a teraz ju otravujem vulgarnymi smskami.Mali sme 7 rocny vstah a JA neviem zabudnut na nu velmi ma trapi ze bude mat vedla seba ineho partnera a nie mna.Ako mam na nu zabudnut,prosim o celku pomoc.Lebo bojim sa ze spravim nie co velmi olutujem.Teraz neviem ci jej priatel ma neudal na policii ze ju otravujem.Dakujem za pomoc.
Maja25 velmi pekne ti dakujem , vies ja trpim aj uzkostou , ked nie je v popredi depresia tak zase prvenstvo chyti uzkost ta je ale v kontakte s ludmi je soc. fob. , ale lieky mi pomahaju , ked som ich prvy krat dostala tak som sa ich velmi bala ani som liecbu nedoncila a sama som ich vysadila - no bala som sa ich . Ale uz rok sa poctivo liecim rano uzivam 1 tbl. cipralex a podla potreby pri uzkosti neurol . Nie je to vela vsak ? Nakupila som si vela knih o dwepresii a studujem , najlepsi je asi Prasko a spol.
cipka, lekarka Ti urcite nevysadi Antidepresiva zo dna na den, ale davku Ti bude postupne znizovat tak, aby minimalizovala riziko opakovaneho prepuknutia priznakov na co najnižšiu možnu mieru. Spoľahla by som sa v tomto na ňu.
Ale je to velmi individualne, a to jednak liečba aj to, či sa Ti priznaky znova objavia a kedy.Depresia je chorobou, ktorá často znova a znova na rôzne podnety prepukáva..bohuzial depresia patri sice medzi liecitelne ale opakujuce sa choroby, resp. môže aj trvať dlho.., to je tzv. dystymia. V kazdom pripade strach je velmi neprijemnou emociou v tomto, aj ked Ti rozumiem preco sa bojis. Ja by som sa na Tvojom mieste snazila sustredit, resp. osvojit si techniky na odburavanie stresu, pohyb..nemusia to byť neviem ake vykony, skutocne staci v zavislosti od Tvojej kondicie hoc aj prechádzka rýchlejsim tempom, pozitivne myslenie, smiat sa, tesit sa fakt aj z malickosti. Týmto sa tomu dá dosť pomôct, aj ked depresia je zákerná choroba. Istá pravdepodobnosť dedičnosti pri vzniku depresie sa udava, tak isto ako fakt, že zeny touto chorobou trpia cca 2x častejšie ako muži..ale, netráp sa prosimťa, či to Tvoje deti zdedia alebo nie..totiž genetickú info, ktorú po Tebe zdedili nevieš ovplyvniť..tak sa tým netráp..ale snaz sa vychovavať deti v harmonickom, kludnom prostredi plnom lásky. A zdôrazňujem nepiť alkohol, žiadne drogy..
ja by som sa chcela spytat aky je rozdiel medzi uzkostou a depresiou.
ahoj maja25 chcem ti sa ta ako lekarky spytat : ked mi lekarka vysadi AD mam strach ze sa mi depresia zase vrati a ze vekom sa mi tie stavy budu zhorsovat je to s depresiou tak , alebo je to individualne . Mam dve deti a niekedy mam strach aby toto ochorenie po mne nezdedili nechcela by som aby sa trapili ako ja , co si o tom myslis ? dakujem
no tak evelin co mam na to povedat? :) tak sa potom nestazuj ze mas socialnu fobiu ked vobec nepracujes na jej odstraneni :) v tom pripade navrhujem navstevu psychiatra ako prvu vec - mozno budu potrebne aj lieky a odneho by som si vypytala kontakt na nejakeho dobreho psychoterapeuta.
nie nebola som este u ziadneho. A ziadne lieky neberiem. Kedysi som skusala Persen, ale ten vobec nezaberal