Ahojte. Zakladám novú tému ohľadom depresie, panickej poruchy, agorafóbie, sociálnej fóbie a iných psychických porúch. Ako sa vaša choroba prejavuje, kedy ste navštívili lekára, aké užívate lieky a koľko, do akej miery je vaša liečba úspešná, či pracujete, alebo ste na invalidnom dôchodku. Ja trpím ťažkou depresiou, užívam 375 mg venlafaxinu, coaxil, 15 mg abilify a 450 mg Trittica. Môžem povedať, že táto kombinácie liekov mi veľmi pomáha a cítim sa takmer úplne zdravo.
Psychické poruchy
ahoj borka, velmi povzbudivy a pekny prispevok :)) dakujeme
ahoj filipka. preto som sa pytala, lebo napr mne robili psych. testy, kde ti ako vysledok vyjde akou poruchou alebo chorobou trpis a mne vysla negativna depresia aj schyzofrenia a ostatne a pozitivna mi vysla uzkost. preto som sa pytala, lebo keby ti robili tieto testy, mozno by to zistili uz skor..a si si ista ze mas schyzofreniu? na 100% ista? vies, lebo ked ti nerobili testy, tak ktovie, niektori lekari take veci proste uzavru tym co si myslia a hotovo..
borka , este uzivas lieky ... nebojis sa ze depresia sa ti moze hocikedy vratit?
Este jedna vec ked tak citam tie Vase pripevky...
Preco si myslite ze nad Vami lekari krutia hlavami ked sa ich pytate ci nemate schizofreniu?
Sfizofrenia je vseobecne najobavanejsia choroba z mnohych, pretoze verejnost casto len pozna len tento pojem ale v skutocnosti o nej nic nevie. Je to samozrejme vazna choroba, ale v dnesnej dobe uz velmi dobre liecitelna,az vyliecitelna. Mimo toho ma vo vacsine pripadov geneticky podklad co znamena ze sa uz niekedy predtym v rodine vyskytla, a preto ak nie, je velmi mala pravdepodobnost ze ju dostanete, postihuje len asi 1% populacie. Naopak depresia je velmi casta porucha a trpi nou ovela viac ludi vo vasom okoli, o ktorych mozno ani neviete lebo sa uspesne liecia a vyliecia sa :-)
Ahojte, chcem sem napisat nieco pre vsetkych co si myslia ze nie je cesty von z ich momentalneho stavu, pretoze pred par mesiacmi som bola o tom presvedcena tiez...
Dlho som sa umarala v depresii a citala som podobne diskusie ale vzdy ked som si precitala nejaky pribeh, prisla mi na um myslienka typu \"no dobre,ale tento clovek je v uplne inej situacii ako ja\"... Verte tomu ze kazdy s podobnym problemom ma pocit ze ten jeho je niecim vynimocny, ale nie je to tak, vsetci maju uplne rovnake pocity ako Vy, ci je to muz alebo zena, student, rodic, ucitel, doktor...
Zo zaciatku som si nechcela pripustit myslienku navstivit psychiatra samozrejme z toho jedineho dovodu tak ako Vy \"budu si o mne mysliet ze som blazon, nikomu to nebudem moct povedat\" atd. - uplna blbost!Nakoniec som sa zacala bat kazdeho dalsieho dna, nedokazala som nic robit,ucit sa, venovat sa doterajsim zalubam a to ma prinutilo zohnat si pomoc. Nechcem podcenovat ziadnu profesiu, avsak myslim ze psycholog moze velmi dobre vyriesit bezne problemy ako komunikacia medzi ludmi, vztahy a pod, ale v takomto vaznom stave Vam uz nepomoze, a tak som zasla s malou dusickou za psychiatrom. Teraz viem ze to bolo to nejlepsie rozhodnutie ake som mohla v tom stave urobit. Studujem medicinu a cez to som nechcela uverit ze pocity sa daju ovplyvnit liekmi. Teraz si ale uplne uvedomujem ze pocit depresie je len chemicka reakcia vo vasom mozgu, ktoru treba napravit aby fungovala tak ako ma. Ked mi doktorka predpisala lieky, tak som doma plakala ze uz to bude dozivotne a chcela som z toho zdupkat,ale moji blizky ma presvedcili nech to skusim. Teraz viem ze je naozaj dolezite uzivat ich dlhodobo (u kazdeho individualne, tak ako vam povie doktor,ale vseobecne cca pol roka),aby sa Vam hladina serotoninu (hormonu stastia)dostala do normalnych hodnot.Preco to trva tak dlho? Pretoze nas mozog ma vyvinuty ochranny system- barieru,aby donho nemohli prenikat skodliviny, a preto donho aj lieky prenikaju pomalsie.U mna sa efekt nedostavil hned, ale asi po 2 tyzdnoch co som ich pravidelne brala. Teraz sa citim naozaj vyborne a nikdy by som svoje rozhodnutie nemenila. Rozpravala som sa s viacerymi psychiatrami a mozem Vam povedat, ze vacsina z nich su velmi prijemni sympaticki ludia, ktori Vam chcu pomoct, a co Vy viete...mozno si aj oni v minulosti presli niecim podobnym a preto Vas dokazu ovela lepsie pochopit. Mozem Vam tiez povedat ze vsetci ludia vo vasom okoli, ktorym na Vas naozaj zalezi vas urcite podrzia, u mna to bola rodina,priatel a najblizsi kamarati, u Vas to moze byt niekto iny, ale pre Boha len im neublizujte myslienkami a recami o skakani z mosta a podobnymi hlupostami. Nebudte netrpezlivi a vazte si svoj zivot lebo uz coskoro mozete zazit nieco velmi pekne...drzim vsetkym palce!!!
filipka a ako sa u teba prejavuje schizofrénia, teda ak sa môžem spýtať?
dakujem, a este mam jednu otazku, dufam ze neotravujem....., ak som momentalne v blave ale trvaly pobyt mam v nitrianskom kraji, mozem skocit k psychologovi aj do blavy?
LUCIFERKA nepotrebujes odporucanie od obvodneho , len ho navstiv , treba sa rozpravat , vzdy sa najde niekto kto ti pomoze , kazdy problem sa da vyriesit ...
Ahojte, neviete mi poradit, ci treba k psychologovi aj papier od obvodneho? asi potrebujem psychologa, mam pocit ze ked ma este par krat chyti moj afektivny stav, tak skocim z mosta tak ze sa po mne ani nezaprasi { niekolkokrat som na nom stala ale ja blba som sa neodvazila }....a ak aj pojdem k psychologovi, co mu povedat? zda sa mi to vsetko take banalne...
ahoj filipka , dakujem za odpoved a drzim ti palce
vies co som ti pisala o tej psychiatricke co som sa jej pytala na schizofreniu ..
dodnes si pamatam ako ju to rozculilo , aj ked som jej kuvikala za usami ze sa bojim uzivat ten liek rano to ad , ze by som ho najradsej vysadila vtedy mi tiez vycistila zaludok ze jeden liek to je ako nic a ze ini pacienti kolko uzivaju - ona bola primarka oddelenia dobra odbornicka dostala som sa ku nej len po znamosti , zial uz nezije... FILIPKA ty nemas niekedy z tych liekov taky pocit ako ja , ze mi aj skodia , ty mas vela liekov ?