nedávno mi zubar povedal ze mam zápal dasien a ze mi krvacaju.krvacaju mi asi tak od prvej triedy,a nikdy som vazne problemy nemala s nimi, ani so zubami,obcas nejaky kaz.poslal ma aj na nejaku dentisticku prehliadku,tam ma mali ucit ako si umyvat zuby a neviem co.ale nesla som tam a chcem zmenit aj zubara, lebo s nim nie som spokojna,a pocula som to aj od viacerych ludi.ale chcela by som sa spytat, viete mi poradit nejaku dobru pastu na to krvacanie a mozno aj nejaku kefku?dakujem
Zápal dasien a aj krvácanie
Tie fliaciky na prednych zuboch su zrejme z antibiotika v detstve (tetraciklin), zial nam ich este predpisovali, to nevadi. V takom pripade radim v dospelosti(ked ti to moc vadi) bielit zuby. Tym sa ta farba vyrovna a flaky nevydno. Meridol je super, parodontax je tiez uzasna, ale ako hovoris ma "zvlastnu chut" mne to napr. nevadi a ked ju mam(z kongresu) tak ju vypouzivam ale ked mas meridol je to ok. Meridol je totiz pasta, ktora dobre desinfikuje (co je pre teba dolezite) ale ja flouriduje ( si mlada a to je tiez dolezite, z praxe viem ze kaz sa objavuje do 25 potom uz nie).
Ahojte prave vas citam a medzitym som si naratala 8 odhalenych krckov. Je to smutne, ale keby som vedela ze drastickym umyvanim zubov v horizontalnom smere si takto poskodim dasna, davala by som si na to velky pozor :-(. Bohuzial, stalo sa. Vcera som si nakupila extra jemnu zubnu kefku Lacalut, aj pastu Lacalut sensitiv a snazim sa umyvat si zuby spravne, aj ked zlozvyk je ako zelezna kosela. Trapi ma to, lebo mam iba 28 a neviem ako budu moje zuby vyzerat za 10-20 rokov. Co je vsak smutne, uz davnejsie som na odhalene krcky upozornila moju zubarku, no neupozornila ma na to ze to mam z nespravnej dentalnej hygieny. Povedala mi ze ona mi to vie prekryt. Neviete co tym asi myslela? Odvtedy som u nej nebola. Inak dasna nemam zapalene, nepocitujem ani ziadne bolesti.
no este ze takym vyrazom co si tu podavate rozumiem:D
este som zabudla, ked som kedysi tak jemne si umyvala zuby, lahko tak som mala pocit ze sa mi ta strava vôbec alebo len ciastocne odstranila, stale som mala pocit ze tam mam stale akokeby taku vrstvu,ale ked si poriadne "vydrem" zuby,tak tam uz nemam nic,iba akurat medzi tymi medzerami co teraz cistim nitou.a aky mas nazor na medzizubne kefky?mne sa to moc nezda z toho dôvodu ze je to oproti niti omnoho hrubsie
takze meridol je ok hej?nemam si teda uz paradontax kupovat??
no hadam som tomu pochopila dobre takze kazdy zub si mam takto vycistit hej?a z vnutra ich mam ako cistit??tak isto??a na jednom alebo dvoch zuboch prednych mam taky ako keby malinky biely fliacok.taka skvrna, to je tiez v pohode ci tiez naznak dacoho ineho zase??
mia: Neboj sa pouzivat nit, nevadi ked sa zasekne. Meridol je najlepsia na svete podla poslednych prieskumov.Super!
Cervena(dasno)/biela(zub):teda kefku prilozis 45stupnov na dasno,tak ze kefky smeruje nadol, aby si si neporanila dasienko a tahas kefku lahkym tlakom dole na zub a tak ides pekne pomaly na kazdu plochu zuba. Elekt. kefka je zvyk ja hovorim dva dni a potom ti tie vibracie niesu neprijemne. Opytaj sa, este raz ked nerozumies, este nikdy som to takymto sposobom neopisovala. Je to ok?
tu poslednu vetu trochu upravim:
pravidelne pouzivanie antimikrobialnych vyplachoch znici bakterie v ustach.
zialbohu, len cistenie zubov od zvyskov jediel nevyhubi streptokoky pri korenoch zubov, len im obmedzi mnozstvo vyzivy.
To nestaci na ich vyhubenie a zapal okolo krckov pokracuje. Tiez vytvaranie kyselin , ktore su produkt rozkladu zvyskov potravin posobenim kvasnych bakterii aj streptokokom mutans narusuje (demineralizuje) sklovinu.
Vhodne antimikrobialne latky su spomenuty peroxid vodika, koloidna strieborna voda, roztok GSE a ine.
Komercne predavane ustne vody s antimikrobialnymi ucinkami zialbohu obsahuju zdraviu skodlive chemikalie, takze ich neodporucam
Pravidelne pouzivanie antimikrobialnych latok ako vyplach ust po cisteni zubov niekolkokrat denne ich znici.
a tu pastu co mam meridol je v poriadku?chcela som paradontax ale jednak som ju nezohnala, a vraj je slana, a mna dost hlavne rano natahuje pri umyvani zubov,neviem preco a tu slanu chut by som asi nezniesla.a aka je to metoda cervena biela?asi som to prehliadla ak si pisala.ved by som si kupila aj tu elektricku,ale ked som to kedysi mala tak to bolo take ine no.a ta curraprox je dobra tiez?hned ako som zmenila kefku, tak dasna mi prestali krvacat, len ked urobim daky taky prudky pohyb tak trochu krvy,ale to je nic oproti tomu co som mala ja som vypluvala len skoro cisto krv.a dasna su tiez uz take trochu krajsie, nie cervene aspon sa mi zda,alebo si to uz fakt vsetko vsugeneruvam ze sa to lepsi ked som si kupila inu pastu kefku.a inak dnes sa mi ta nit normalne zasekla medzi dvoma stolickami dalo mi to dost zabrat kym som to vybrala:D