Ahojte.Moja 5 rocna dcerka ma podla detskej lekarky po pocuti priedusiek astmu.Od malicka bola stale chora na priedusky.Tento rok jej zistili,ze ma astmu. Mala ju 3 krat.
Lekarka jej urobila krvny test na prach,psy,macky,roztoce,stromy,kvety a plesen,ale na toto alergicka nie je.Robil sa jej rentgen plucci tam nie je infekcia,ale vysledok bol negativny.Na alergologicke testy ju poslat nechcela s tym,ze podla nej budu negatyvne.Ale aj tak som ju presvedcila,ze chcem ist a 3.11.08 sme objednany.Ked je chora pouzivame inhalatory Ventolin a Flexotid.
Mozte mi poradit,aky test mi na 100% potvrdi,ze ide o astmu ked nahodou vyde aj ten test negatyvne.A mozte mi povedat ako vyzeraju astmaticke zachvaty.Este jedna vec byvame v zahranici a je tu more a co ja viem more je prospesne pre astmatikou.A ma niekto skusenost s tym,ze za detstva mal astmu a potom v dospelosti uz nie?Podla nasej lekarky je to mozne tak ja neviem.Dakujem vam za rady.
Detska astma
Radana:Aha.Takze ked to zachytim vcas moze sa tej astme predist.Dakujem ti velmi pekne.
No ja neviem,mne robili testy na alergologii a tym sa mi vlastne ukazalo,na co som alergicka.Tiez mi robili krvne testy,spirometriu...
Mne sa astma zacala vyraznejsie prejavovat u svokrovcov,kde bolo roztocov az az-tam sa mi v podstate spustila-maju starucky domcek,perove periny,koberce..Jak sme sa potom vratili domov od svokrovcov,tak som mavala sporadicky astmaticke zachvaty,kedy som musela volat pohotovost.No a neskor sa to dostalo do takeho stadia,ze uz sa mi dychalo v kuse zle,stale mi "piskalo" v prieduskach,tak som sa konecne odhodlala na plucne a tam mi po vysetreniach lekarka diagnostikovala astmu,nasadila liecbu..Ale zabudla som napisat,ze asi rok predtym som mala v kuse akoby nadchu,najma v noci som velmi vela smrkala,no nebrala som to velmi na tazku vahu.K lekarke som isla az po akutnych tazkostiach :( Mozno keby som sla skor,nemusela by som mat astmu.
Takze to zalezi na tom na co ste alergicky. A ked su testy negativne co potom mozem robit? Viete mi na to poradit?
Zistili mi alergiu na prach,roztoce,velmi zle mi robia aj pary-napr.pri vareni mam permanentne otvorene okno dokoran,ci je zima,ci leto..Takze je to celorocne :(
Radana: a ako ti to zistili na ake vysetrenia si bola
ja mam astmu napr. len cez leto, od konca maja do polky augusta
iba velmi zriedkavo mam problemy mimo tohto obdobia
Ano,mam astmu uz asi cez 10 rokov,beriem lieky kazdy den,kazdy den inhalujem a tiez v pripade potreby pouzivam pohotovostne spreje.Ale tie som uz dlhsie nemusela pouzit vdaka tomu rozdychaniu stresovej situacie.Sprey pouzijem fakt v krajnej situacii..
Radana ti mas astmu stale.Ja sa v tom velmi nevyznam.Moja mala ma astmu len ked ochorie ked chyti nejaky vyrus alebo infekciu.Po 2 tyzdnoch je zdrava.Potom je 2 tyzdne zdrava a zase chyti nejaky vyrus.Tak to je dookola uz asi 9 mesiace.Ako je tebe.Diky.
0109 rozne stresove situacie,predtym som mala problemy s matkou,tak pri nezhodach s nou som mala stale nabeh na astmaticky zachvat,alebo napr.ked sme mali umrtie v rodine..Ide skor o take silnejsie stresove situacie.