Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
ahojte. ja sa tiez rozhodujem medzi brnom a karlovkou..strasne som chcela ist do prahy ale tento rok ze tam je jakasi prevratna zmena na prijimackach, ze v testoch nebudu iste otazky ako v modelovkach, ze prijimaju 210 studentov bez skusok ak maju priemer do 1,2(pravdaze len cechov),a menia sa modelovky vraj od februara su nove. pani na studijnom je vsak divna nevie nic co sa v ich skole deje. raz povedala ze budu nove, inokedy stare. najnosie mali byt teraz a budu vo februari. a teraz mi povedzte co sa mam ucit a ci to stihnem :D
tí čo už študujete, chcem sa opýtať koľko sa denne učíte a čo je pre vás také najťažšie??? je pravda, že prvé dva ročníky sú najhoršie??? ako to tam ide, chcem vedieť na čo sa mám pripraviť. veľa som si už prečítal aj počul, je to riadna divočina??? :D
kleopatra4589 - dakujem aj ked ja chcem ist na medicinu lenže mama mi povedala, že si mam dat aj dačo ine. Za učitelku to ma nikto nedostane :D a ja s matikou problém nemám. a kde sa to študuje prosím ťa :)
Jajka11892
mozes ist este na prirodne vedy, to je tusim cosi ine.. po vystudovani vraj mozes pracovat v laboratoriach alebo vykonavat prave v chemickom alebo biologickom vyskume..
Tam som raz bola prijata... ale ked som zistila, ze sa tam studuje aj matika ako predmet, tak ma to hned odradilo :)
Jajka11892
mozes ist este na prirodne vedy, to je tusim cosi ine.. po vystudovani vraj mozes pracovat v laboratoriach alebo vykonavat prave v chemickom alebo biologickom vyskume..
Tam som raz bola prijata... ale ked som zistila, ze sa tam studuje aj matika ako predmet, tak ma to hned odradilo :)
Ahojte. Chcem sa spýtať čo sa dá študovať so zameraním Biológia-chémia okrem medicíny, učiteľstva a farmácie?
ledo
Ja tiez studujem nieco co s medinou vobec ale vobec nesuvisi, ale na jednej strane som aj rada, ze sa veci zvrtli tak ako su, lebo ta skola ma naozaj bavi a mam sa fajn :) ale na druhej strane mi je dost luto tej mediciny- to bol moj sen uz od zakladky.. tak som si povedala, ze az tu skoncim, tak to este raz skusim, aby som raz nelutovala :)
Ja som vzdy chcela ist na medinu na Karlovku... Blava, ani Martin ma nikdy nelakali...a Kosice- no neviem- uz by som chcela skusit aj nieco ine ako vychod :) Tak teraz vaham, ci Karlovka, alebo Brno.. rozhodla som sa, ze si vyberiem len jednu skolu,na ktoru sa maximalne zameriam.. Po gympli som si dala asi milion prihlasiek na medinu, kde sa len dalo, stihla som si pozriet zo vsetkeho cosi.. a nakoniec ma neprijali nikam.. tak sa teraz radsej uskromnim :)
kleopatra4589 jasne môžeš vedieť, Matiku/GEO-učiteľstvo, trošku od veci proti medicíne :D, vždy som sa pohrával s tou myšlienkou, že by som šiel na medinu ale nakoniec som išiel ľahšou cestou a teraz zisťujem, že som urobil chybu, lebo ma to vôbec nebaví, ale už tento rok dokončím, takže ak sa všetko podarí jak má pokúsim sa budúci rok. Inak prečo nechceš ísť do školy na Slovensku??? Nebude to problematickejšie v Čechách?
ledo
Buduci rok nemozem, pretoze studujem... Tato skola ma velmi bavi.. a chcem si ju dokoncit v prvom rade preto, ak by mi medicina nevysla v akomkolvek zmysle- nechcem mat len z kazdeho rozku troku a dokopy nic..
A ty co teraz studujes, ak smiem vediet?
Co sa tych poplatkov tyka, tak pokial si dobre pamatam.. co som pozerala tusim brno, tak to vychadza do nejakych 20 000 korun ceskych na semester?
zas to netreba brať tak doslova, je mi jasné, že je neuskutočniteľné. ono ide skôr o to, že už robím jednu školu (3.roč), tak si budem musieť za ďalšie štúdium priplácať za každý rok a bolo by to lepšie, môcť si zarábať na to štúdium. inak neviete aké sú na medine poplatky za nadštandardné štúdium za rok???