Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
tak to je pravda. ale ak si v kosiciach, tak sa snaz neriesit spoluziakov, oni na to raz doplatia. hlavne sa nesmies nechat zdeptat, neriesit to nejak vnutorne, aj ked chapem, je to tazke
To je pravda ..ale neda sa porovnat napriklad s Martinom .kde so studentmi zaoobchdzaju o dost jemnejsie ...
a myslis, ze ako lekar to budes mat lehsie? ver tomu, ze nebudes. ja osobne si myslim, ze medicine ma byt narocna na psychiku a ak je, tak to je dobre, aspon sa oddelia ludia psychicky odolnejsi od menej odolnych. lekar sa dostava pomerne casto do vyhrotenych situacii a musi sa ich naucit zvladat. ak nieto robi skusky cez uplatky, tak je to jeho problem (a bohuzial aj jeho pacientov), mne je to jedno, ja sa chcem ucit, nech si to neodnesu pacienti. preto nemam nejak velmi rada skoly, kde sa daju spravit skusky jednoducho.
KE su narocne na psychiku a celkovo sa prvy rok spravaju ku studentov jak k hov*u...+ protekcia a uplatky....tazko sa ti studuje ked vidis ako niektory hlupaci prechadtaju cez skusky lavou zadnou
ja som zase pocula negativne veci na kosice... nazory sa roznia, ja by som si asi vybrala najskor cechy a potom podla bydliska. zivot na internate je super, ale medikom sa asi o nieco lepsie uci doma, kde maju klud. ak teda maju. teda mne osobne sa velmi zle uci so spolubyvajucou, pripadne sa mi zle spi, ked sa ona uci, chodi po izbe a otaca stranky knihy, pripadne robi nieco na notebooku.
Dennylove:
absolutny suhlas !
o olomouci sa v cechach hovori, ze je to najlahsia skola v cr. neviem ti viac o nej povedat, maju celkom dobru knihu embryologie, sice je tam toho malo, ale na pochopenie to staci. a potom si vedomosti rozsiris inou literaturou. to je vsetko, co viem