Učiteľky, kuk sem!

Príspevok v téme: Učiteľky, kuk sem!
dobráučka

Ahojte vsetky ucitelky a ucitelia! Zakladam tu temu pre nas, aby sme si mohli pokecat, poradit a tym vlastne trocha odlahcit psychiku, ktora je v nasom kazdodennom strese dost zatazena. Na webe mi taketo forum pre ucitelov chyba.(Ak viete o nejakom, sem s nim!)
Moja prva otazka pre vas znie: ako bojujete s novym skolskym zakonom v praxi?

rastina

este som zabudla pripomenut, ze v juni sa uz poriadne neucia, chodia po divadlach a kde kade, cize dalsi volny mesiac, a nehnevajte sa tie pripravy uz musite mat v malicku, ked to omielate kazdý rok.Nehnevajte sa, ze takto pisem, ale ja mam fakt v okoli zopar takych sa stazujucich a hlavne unavenych uciteliek, ktore sa v kuse stazuju jake to maju tazke. Za pokus by stalo nech si to vymenia s jednou sluzbou zdravotnej sestry napriklad na geriatrii, alebo na chirurgii, kde su cely den na nohach a nemaju sa kedy ani naobedovat.

rastina

Jaj citate mi myslienky, presne tak, neviem na co sa furt stazuju Ti ucitelia, kazda jedna ucitelka cest vynimkam je vkuse unavena, nic nestiha a podobne dristy, pritom mau neskutocne mnozstvo prazdnin, hop teraz ma urcite poopravia, ze to nie su prazdniny, ale dovolenka ktoru si musia nadrobit, ale kedy prosim Vas, chodite do nocnej si to nadrabat, alebo do vecera?????
O druhej uz kracaju domov, kym my normalne pracujuci pokracujeme po obede v praci a do konca pracovnej doby mame este daleko. Dalej neratam napriklad vianoce, kedy si mozu v klude popratat byty, lebo maju volno, kdezto my musime makat pred koncom roka uzavierky, terminy a tak a mohla by som pisat toho pisat az do zajtra. Zoberte si take zdravotne sestry, ktore makaju v sluzbach cele dni a nocne, alebo chuderky predavacky, ktore nepoznaju soboty nedele atd. Teraz poviete, ze musite pracovat s detmi, byt v strehu a deti Vas vycerpavaju a v udravotnictve ide o zivoty, v ekonomike o cisla, proste vsade je nejaka zodpovednost, ale tolko volna co maju ucitelia nema snad nikto a este sa budu stazovat a lutovat sa a strajkovat za platy. Ved maju priemer 15 000, a vyssie tak co chcu, ved aj my ostatní nie sme na tom lepsie.Samozrejme poznam aj vynimky, ale je ich velmi malo,su to ucitelia, ktorých praca s detmi bavi a preto to studovali a tesia sa z toho, ze sa mozu venovat rodine skor ako iní pracujuci a necerpat dovolenku ked su prazdniny a ich deti nemaju s kym ostat doma.

mojatvoja

SAYA: nic si nevyvratila z nasledujuceho, iba si zautocila, asi som trafila do cierneho..SKUS zareagovat konkretne..pre osviezenie pamati: "ucitelstvo je poslanie, a to 99% uciteliek o tom nema ani paru..pracuju s detmi, a stazuju sa ake je to tazke..skuste pracovat s dospelymi!!!..23 hod pracovny tyzden za pln mzdu..ked to preratam na normalny pocet hodin (42.5), tak zarabate ľ a pol krat viac ako ja..ja mam 3 tyzdne dovolenky, vy 8..vy pridete z prace tesne po obede a mozete si ist este privyrobit..ja pridem o piatej, takze uz iba pomaly do postele a zajtra opat na 8,5 hod cisteho casu do prace..a za menej penazi ako mate vy, co od nudy v skole, nemate o com rozmyslat, iba o peniazoch..a tie intrigy medzi ucitelmi..keby v normalnej firme robili tak ako vy ucite v skole, tak vas zamestnavatel do pol roka prepusti..a este otrcate ruky..a este sa okrem ineho vyzivate v moci nad detmi, a davate im to patricne, niekedy pre dieta az ponizujuco, najavo"

JANKA: citim, ze ty si pani ucitelka s velkym P..ty si ta, co spadas do toho 1 percenta ucitelov, ktori si zasluzia velku uctu..ale bohuzial tych 99% by sa ani v normalnych mimopedagogickych pracovnych vztahoch neuplatnilo..

dobráučka

No, nechapem jedno, co je to za skola, ked ucitelky v nej uciace sedia v zborovni a dristaju! Ja si to neviem predstavit, to snad ani nemoze existovat, nestretla som sa s tym. Ja ucim na skole 10 rokov a ako kolegyne sa v podstate ani nepozname, nemame kedy spolu komunikovat! Prestavky su kratke, (ja pri malych detoch napr. nestiham ist na WC, casto sa mi stava, ze po prichode domov o 15.00 zistim, ze som cely den nepila ziadne tekutiny a od 6.00 som nebola na WC-nemala som cas... a ak mam dozor na chodbe, tak ani nemam cas desiatovat.)Kedy mame akoze kecat, ked okrem dozoru cez prestavky pripravujem pomocky, kopirujem pracovne listy, vyberam peniaze od deti za pracovne zosity, divadlo a pod.,rozdavam casopisy, riesim spravanie ziakov, rozpravam sa s rodicmi, ktori pridu vypytat dieta zo skoly, zdobim nastenky, vesiam vytvarne prace v triede, vypisujem oznamenia o akciach, RZ do odkaznickov,davam peciatky na nastenku-pochvaly a pod.(na hod. nie je na to cas)a takto by som mohla pokracovat dalej....Popoludni nastupuje dozor v jedalni, kruzky, oprava a kontrola zositov a inych pisomnosti, priprava ziakov na rozne sutaze a vystupenia...atd. Domov sa dostanem uplne vystavena a nevladzem nic...ale neberte to ako staznost, svoju pracu mam rada a nemenila by som napriek vsetkemu, pisem to kvoli tomu, aby som trosku ozrejmila niektorym neucitelkam tu na tomto fore, ako asi vyzera pracovny den ucitelky ZS, presnejsie 1. stupna.
A vraj ucitelky su tu podla niektorych lenive...

usiko

Inak, miskaaa....mas pravdu, kde kto uci...nie su to vobec extra inteligentni ludia, ja tomu hovorim kurnik, alebo zoo....stale tam idem s tym, ze co tie sliepky vymyslia....no hroza...a ako sa kazda boji o miesto, len aby ju nevyhodili, lebo nikde inde by ju nezamestnali...nadava, stazuje sa a drzi sa zubami, nechtami.....joj, ucitelka je pre mna nadavka, nie oslovenie, a uz aj kamosky vedia, ze ked ma chcu vytocit, povedia, ze som ucitelka a ja som v momente ticho a obdarim ich vrazednym pohladom.....esteze som si to zariadila tak, ze je fajne....

miskaaaaaa

janka, nie si gadzo? Potom preco pises, ze najtahsi? Je to hadam najtazsi, nie? Ste sprosti ako polena a ucite pisat male decka. Hanba ti.

miskaaaaaa

janka, ucitelstvo si mnohe vybrali preto, lebo je najjednoduchsie sa na tuto skolu dostat a ukoncit ju, to je cele. Ale uz tu prispievat nebudem, nasla som toto forum len teraz a nedalo mi, ale ako vidiet, na ucitelky sa musi polopatisticky a ja "spoon feeding" nepraktizujem.

usiko

no, aj po precitani prispevkov trvam na svojom - ucitelia sa vzdy stazovali a vzdy sa aj budu, faktom je, ze naozaj odrobia 23 hodin a chcu za to 20 tisic....ale to by bolo nefer voci tym, co pracuju 8,5 hodin cisteho casu....ano, pripravujeme sa na hodiny, ale aj ine profesie sa pripravuju na svoju pracu, nosime si niekdy pracu domov, ale to sa robi aj v inych povolaniach.../Inak, len tak medzi nami - ucitelky maju uvazok 23 hodin, ale aj tak musia byt v praci, do takej druje, pol druhej.... takze co by mali robit po zvysne hodiny, ked neucia a su v zborovni? pripravit sa na dalsi den, a opravovat pisomky, aby nemuseli brat pracu domov....ale zjavne to tak nepraktizuju...no a potom sa stazuju..../Pracujeme s ludmi, detmi, ale kopec inych ludi pracuje s ludmi, a este k tomu akymi, jojoj.....nie, myslim, ze ucitelia mali vzdy pocit, ze su o nieco viac, nez v skutocnosti su a preto sa im teraz nepaci, ze su vraj neohodnoteni...podla mna su ohodnoteni...a okrem toho, ak sa im nepaci...ved je volny trh prace, nie? Hura, prekvalifikovat sa a najst si inu pracu....ale to by sme museli byt aktivnejsie a naozaj chciet nieco robit, ze?

Podotykam- som ucitelka.....teda lektorka, ucitelka som bola a kedze sa mi to nepacilo, potrebovala som viac zarobit, tak som sa nestazovala ale urobila som so svojim zivotom nieco , teraz ucim a som platena od hodiny a som spokojna...a velmi....a mam svoju volnost.....a milujem svoju pracu...a teraz viem, ze ak viac robim, viac zarobim, citim sa uzitocna, ludia si ma vazia a nepremrham cas, ako vtedy, ked som len tak sedela v zborovni a pocuvala dristy sliepok.....