Učiteľky, kuk sem!

Príspevok v téme: Učiteľky, kuk sem!
dobráučka

Ahojte vsetky ucitelky a ucitelia! Zakladam tu temu pre nas, aby sme si mohli pokecat, poradit a tym vlastne trocha odlahcit psychiku, ktora je v nasom kazdodennom strese dost zatazena. Na webe mi taketo forum pre ucitelov chyba.(Ak viete o nejakom, sem s nim!)
Moja prva otazka pre vas znie: ako bojujete s novym skolskym zakonom v praxi?

rachab

Dobráučka: To sa teda fajne mýliš. Teraz je tolko strednych skol, ze na prvom mieste je ziak. Takze ti ziaci su nevyhoditelni, kedze za kazdeho skola dostane peniaze. Aj ti najhlupejsi musia prejst. Takze nemas na vyber. A kedze o tom vedia, tak sa tak aj spravaju.

jajka001

no ale uznajte, ze inteligentni a schopni ludia potrebuju byt aj motivovani aby isli robiť takú prácu, ked im date take peniaze pri takom chaose, ked viete ze decka su neumerne drze a treba na to aj povahu aby ich ten ucitel zvladol tak niet divu ze uroven ucitelov klesla. schopnejsi ludia si rychlo rozmyslia ci zarobia niekde dvakrat viac a budu si ich aj viac vazit. My sme tiez mali kopec ucitelov co nestali za nic a hodiny odflakli a mali sme aj ucitelov ktorí mali náš respekt a mali sme ich radi. Ale to decka este boli ovela slusnejsie ako dnes a uz vtedy som ucitelov lutovala co musia od tych pubisov zniest.

dobráučka

Usiko:Ak si dobre pamatam, ucis na strednej skole a to je ine kafe, ako na ZS. Na strednej skole sa podla mna uci najlahsie. Ak ma ziak skoncenu povinnu skolsku dochadzku a nebavi ho ucenie, moze odist, alebo ak je nespratnik, mozu ho vyhodit, stredna skola je o dobrovolnosti. Na ZS je to najhorsie,ziaka ucitel musi naucit,a k tomu zvladnut triedu pubertiakov, no, nie je to jednoduche. Na 1.st. su deti nesamostatne, nechapave a pod. neraz im musime nieco aj 10 krat vysvetlit, aby to pochopili, casto im doslova utierame sople a zadky, snurujeme topanky v satni a pod....preto ten permanentny stres z casovej tiesne. Ked budes mat vlastnu rodinu a trebars len 2 male deti, tak to pochopis, lebo predpokladam, ze si slobodna a bezdetna, ked si mozes dovolit vyucovat aj na inde az do vecera.
Co sa tyka priprav na hodiny, tak ja si po tolkych rokoch praxe pisomne pripravy tiez nerobim, nevidim dovod, ale pripravujem si rozne pomocky, ukazky prac napr. na VV, PV, pripravim si diktat, testy a pod.
Pises tu, ze ak sa uc. nepaci, nech idu inde privyrobit, ale kde? Neidu, nie preto, ze su lenive, ale preto, ze nemaju moznost.
Ja ucim v regione s vysokou nezamestnanostou a nizkymi platmi, neviem, kto by mi platil za trebars doucovanie SJ, ked nema pomaly na stravu?
Myslim si, ze 95 percent uciteliek by si chcelo privyrobit k platu, ale nemaju moznost. A rekvalifikovat sa, vystudovat jazyk a odist do Blavy, kde je viac prilezitosti? To si tiez moze dovolit len slobodna a bezdetna.

rachab

suhlasim s Rastinou, ucim len druhy rok, pripravy si robim tiez denne, a aj denne opravujem pisomky, ale nestazujem sa, lebo oproti praci v beznom urade, je to nic. A mam kolegyne ktore sa len stazuju. Nahnala by som ich vsetky do uradu, nech si to "uziju". Potom by videli co je to unava, stres a chaos.

rastina

Ale ved skoro v kazdom povolani ide nieco na psychiku, predavacky maju davy lusi napriklad v heprmarketoch v kuse ludia, hlavne pred sviatkymi,v banke pracuju s peniazmi tiez s ludmi, ktorí su nervozní poniektorí nevystatí a musia davat pozor aby sa nepomylili, lebo potom cvakaju z vlastneho , to iste na poste za priehradkami pracovnicky, dalej v nemocnici pacienti, ktorí su chorí bolestami a tiez podrazdení a musia mat nervy na nich,vsade kde sa pracuje je stres a nervy a pracuju do vecera, po niektorí aj vikendy.

svetlana6

ked citam niektore tieto prispevky na fore, je mi z toho smutno. necudo, ze sa dnesne decka chovaju v skole tak ako sa chovaju a vyrastaju z nich mali hajzlici, ked ich rodicia maju taketo nazory :(

stara

A viete, ze za 1. republiky isli ucitelia do dochodku o par rockov skorej ako ostatni? A dovod? Ich psychicke opotrebovanie...niekedy nedokazeme doma zvladnut 2-3 nase vlastne deti a oni ich maju v triede 20 a viac. Inak, isla som cez prestavku do skoly pre ulohy pre choru dcerku. No to bol priam "ultrazvuk" co sa mi dostaval do kazdeho nervu na chodbe. A ucitel je s detmi niekolko hodin...ja si ich pracu vazim a suhlasim, ze byt DOBRYM ucitelom je colozivotna drina na sebe.

rastina

Ake platy? Ved maju priemer 15 000 a hore, ciste, nehnevajte sa na mna, ale v sukromnom sektore to tiez nie je ruzove, sukromnik Vam da 12 000 a zoderie Vas do maxima, sestricky v zdravotnictve maju 11 000 a makaju, a este k tym poobednajsim hodinam, by som povedala, ze ked su do pol stvrtej tak zacinaju o desiatej a urcite nie rano o siedmej.
Jasne, ze nemam na mysli takych ucitelov co napriklad robia externe a vyucuju aj jazyky po veceroch, mam na mylsi ucitelov na pevny uvazok na zakladnych a strednych skolach.

moniqa87

hmmmm.... no tak sa pridam do diskusie aj ja...
samozrejme, dobrych ucitelov je naozaj malo a treba povedat, ze ak sa decko nedostane na nejaku lepsiu skolu, tak sa ani s dobrym ucitelom v zivote nemusi stretnut...
ale ja som mala to stastie, ze som zopar fakt skvelych ucitelov mala a znacne ma aj ovplyvnili...
teda studujem matematiku a anglictinu na pedagogickej a ucit chcem, no najradsej by som sa zamestnala v sukromnom sektore, pretoze tam je aj dostatocne ohodnotenie a je tam dost velka konkurencia na to aby clovek mal stale potrebu sa zlepsovat...
napriek tomu, ze chcem byt "len" ucitelka mam dost vysoke karierne ciele
no ja osobne si vazim vsetkych ucitelov, nie je pravdou, ze su o druhej alebo o pol druhej doma (ved si pamatam na gymnaziu, ze ak sme mali vyucovanie do pol stvrtej, tak asi tazko sme to vyucovanie mohli mat bez ucitela a to nebolo len na nasej skole, ale skoro na kazdej) a ak je ucitel naozaj schopny a snazi sa tie decka nieco naucit tak priprava tiez nie je zanedbatelna...
ale vlastne som chcela len podotknut tolko, ze darmo sa budeme stazovat, ze ucitelia su taki, alebo onaki, ked maju take platy ako maju, tak sa ani nemate co cudovat, ze vsetci schopni ludia zo skolstva utekaju, pretoze ak by boli platy vyssie, tak by viac schopnych ludi v nasom skolstve zostavalo a nase decka by mali tym padom kvalitnejsie vzdelanie a teda by sme boli v podstate vsetci spokojnejsi, no takato vizia je podla mna v dohladnej dobe len utopiou, tak to potom dopada tak, ze ak vystudovany ucitel naozaj ucit chce, tak sa snazi uplatnit v sukromnom sektore, pretoze ako kazdy clovek aj on musi z niecoho vyzit a potom v tom mnozstve statnych skol ktore tu mame zostavaju ucit bud taki ucitelia, ktory su fakt zanieteni a nie su zrovna vo financnej nudzi vdaka tomu, ze ich partner (teda manzel alebo manzelka) ma lepsie ohodnotenu pracu, alebo ti, na ktorych sa vecne stazujeme a ktori sa zrejme vo vybere povolania seredne zmylili a tym trpia aj decka aj oni, alebo v dnesnej dobe este castokrat aj nekvalifikovani ucitelia, pretoze hlavne na zakladych skolach vlastne ani nema kto ucit (narazam hlavne na cudzie jazyky)....
takze darmo budete nadavat na ucitelov a vraviet, ze si lepsie platy nezasluzia, lebo ak vyssie platy nebudu tak ani tych dobrych ucitelovň nebude...
tolko moj skromny nazor

usiko

dobra ucka, ver mi, ze aj my mame taky rezim, prestavky mame desat az patminutove a kym sa dostanem do zborovne, niekedy uz voni na hodinu, tiez kopirujem veci a pripravujem pomocky, ale stihnem ist aj na zachod, aj vypit za tych sedem hodin vkuse, bez okna, liter tekutin a najest sa...da sa to....ked sa chce...ale mam ja kolegyne, ktore to nevedia....no, neviem preco....ja sice nezbieram peniaze od deti na knizky a nechodim na porady,, ale za tom mam k tym mojim 22 hodinam este dalsich 25 tyzdenne na troch dalsich miestach...teda sa stava, ze denne mavam aj 12 hodin na troch miestach....a domov chodim o osmej vecer.....no a v pohode, som stastna, lebo viem, ze nezahalam a hlavne, venujem sa len uceniu.... na jednu hodinu mi staci pripravu urobit za dve minuty, pretoze za 8 rokov praxe som si veci nahromadila, teda iba najdem to co treba a ide to.....no, ja naozaj nechapem, ako moue niekto , v zborovni podotykam, nariekat, ze ma AZ 5 hodin vkuse.....no, mne sa otvara nozik vo vrecku z toho.....