Učiteľky, kuk sem!

Príspevok v téme: Učiteľky, kuk sem!
dobráučka

Ahojte vsetky ucitelky a ucitelia! Zakladam tu temu pre nas, aby sme si mohli pokecat, poradit a tym vlastne trocha odlahcit psychiku, ktora je v nasom kazdodennom strese dost zatazena. Na webe mi taketo forum pre ucitelov chyba.(Ak viete o nejakom, sem s nim!)
Moja prva otazka pre vas znie: ako bojujete s novym skolskym zakonom v praxi?

dobráučka

Rachab: aj my sme mali minulu zimu riaditelske volno-praskol nam druhy-posledny kotol a bola zima...tesili sme sa juuuj, a potom s nami vybabrali-vzali nam na tie dni vsetky nahradne volna, teda odzastupovane hodiny, ktore sme mali mat jediny raz v roku preplatene (konecne niekto marodoval-zastupovali sme:))
Len sa bojim, co bude, ked sa nam zruti derava strecha na skole...odkial ja biedna tolko nahradneho naberiem? :))(Sahnu mi na dovolenku?)

rachab

Rastina, mna tiez niekedy vytocia, lebo deti proste nepoznaju hranice. Ja s nimi srandujem, ale ked prekrocia hranice, musim to stopnut, no a to ich potom boli. Minule som tak vyhodila jednu z triedy. Po hodine som jej povedala, ze ju mam velmi rada, ale nemoze sa takto so mnou rozpravat. Povedala mi, ze to vie a ospravedlnila sa. Taku reakciu som necakala. Myslela som,ze bude so mnou bojovat. Ale ona si naopak davala pozor na svoje spravanie a pisala mi mail, ze si ma velmi vazi. Velmi ma to prekvapilo. Aj keby reagovala opacne, cize aj za cenu toho ze nebudem oblubena, nedovolila by som im skakat mi po hlave. Ziaci mi vraveli, ze su kolegyne, ktore su ako chodiaci roboti. Myslim, ze taki ucitel ma blizko k tomu aby "vyhorel".

rastina

Neporovnavajte ucitelske platy zo zapadom, pretoze vsetky zamestnania na zapade su ohodnotene inac ako u nas. Cize nariekat by mali vsetci v kazdej sfere, porovnajte si platy u nas, trebars so zdravotnictvom, alebo s nejakou statnou sferou, alebo aj v sukromnych firmach kde tiez maju 10 15 tisic.

rachab

Ja by som vsetkym ucitelkam dala najprv pocinnu prax v urade, aspon na jeden rok a az potom poslala do skolstva. Niektore sa fakt hrozne stazuju...

rastina

Rachab fandim Ti a drzim palce, aby Ti to vydrzalo na celý zivot, pretoze presne taketo by mali byt ucitelky, co sa tesia do skoly, pretoze preto studovali pedagodiku, aby ucili, a nie preto aby boli nervozne z deti, jasne, ze su aj take dni kedy ich tie deti vytocia, ale vyspim sa a idem dalej
a robim to co som si vybrala. A nie nabrusena ucitelka, ktora je vynervovana napriklad z toho, ze rodicia niektorých ziakov zarabaju niekolko nasobne viac ako ona. Aj za tym je nejaka obet, pretoze podnikatelia pracuju do noci, nepoznaju volna, maju tiez velku zodpovednost a nie vzdy mozu byt s rodinou. Cize tie peniaze tiez nie su vsetko. Drz sa rachab a vsetky Tebe podobne.

dobráučka

"Stara", mas pravdu, a aj dnes vo vyspelych krajinach odchadzaju do dochodku skor, ako ostatni. Napr v PL, ti su uz daleko pred nami a konecne sa postavenie ucitela u nich zmenilo. Do dochodku odchadzaju skor, tak isto ako policajti, ci vojaci,uvazok maju nie 23 hodin, ale 18 hod.,po prvych 2 rokoch praxe maju rok volny, kedy sa venuju dalsiemu studiu, neskor, myslim po dalsich 4 rokoch maju zas rok volna na dalsie vzdelavanie a ine veci, mimochodom zarabaju asi na ZS asi okolo 24 tisic v cistom (zakladny plat).
V skolach maju super vybavenie, no pre nas je to hudby budocnosti, no dufym, ze nie az takej vzdialenej...lebo, tak ako pise Moniqa 87, kym sa nezmeni status ucitela, nebude ani dobrych ucitelov...(az na par nadsencov-vynimiek)

rachab

Ja tiez velmi rada ucim:) A este ani nehovorim o vsetkych volnach ktore mame. Zajtra je riaditelske, lebo praskla nejaka rura no a v pondelok zase, lebo sa nestihne opravit. Ktory sef vam da necakane tolko volna?:)

rastina

jasne, ze nehadzem vsetky ucitelky do jedneho vreca su aj vynimky a ja take poznam, co sa tesia z tejto prace, mam sesternicu, ktora je ucitelka a priam sa teši do skoly, lebo sa citi dobre medzi studentami, proste pocie, ze sa citi medzi nimi mlada a ma pocit, ze nestarne a pritom je prisna a maju pred nou respekt. A takýto by mali byt ucitelia, pretoze ak si to povolania vybrali tak nech to robia tak ako ich ucili. Samozrejme to plati aj pre ine povolania. Ved naco potom zaberali miesto na tej skole, mohol sa tam dostat niekto iní, to je ako s medicinou tiez sa je tam tazko dostat a tiez nie vsetci lekari su fakt takí ako by mali byt.