Mate niekto tuto poruchu? Ja ju mam a nepoznam nikoho, kto ju ma tiez. Niekedy je lepsie sa o svojich problemoch porozpravat, aby sme zistili, ze nie sme sami na tomto svete s takou diagnozou.
-----------------
"Porucha osobnosti" www.zdravie.sk
Hranicna porucha osobnosti
Wonder, diky za odkazy. Idem tam posurfovat:-P
face, ak hladas niekoho s podobnym osudom, skus sa popozerat na tomto fore: www.help24.cz
pisu tu ludia s psychickymi problemami a roznymi diagnozami, mozno tu najdes niekoho sebe podobneho, s kym si budes moct vymenit pocity, dojmy a skusenosti :-)
este raz link na test (dufam, ze teraz to uz zobrazi spravne....:-) ):
www.4degreez.com
face, ani ja si nemyslim, ze mam PO...ved keby som ju mala, tak uz davno ju mam diagnostikovanu. trochu som si v poslednych dnoch citala o PO a o borderline (zaujal ma tento prispevok, tak som si chcela rozsirit obzor poznatkov :) ), a mam rysy typov schizoid, paranoid a obsessive-compulsive (podla testu www.4degreez.com). V SJ sa o danej problematike viac docitate na www.psychiatria.estranky.cz (zda sa mi to dost dobre a zrozumitelne rozpracovane).
Este dodatok: online testy su len orientacne, a to, ze niekomu vyjde "nabeh" na nejaky typ osobnosti, resp. PO, este vobec neznamena, ze ju ma...Diagnoza musi byt vzdy stanovena odbornikom v danej oblasti, t.j. psychiatrom, pripadne klinickym psychologom!
Ona podla mna chcela povedat, ze kazdy, kto ma psychicku chorobu, tak ma urcity "typ" osobnosti so svojimi anomaliami. Ale porucha osobnonsti (PO) je riadna diagnoza. Mna napriklad zaujala aj histrionska porucha osobnosti. Poznam jednu babu, ktora ju zrejme ma. Tato osobnost je typicka teatralnostou, precitlivostou na svoju osobu, uraza sa, afekty a tak. Ako, ked si tak vezmes, tak to ma v podstate kazdy clovek, ale nie v takej miere. V chorobnej miere. Kazda osobnost ma svoje typicke znaky. Je to taka skatulka. Ale pochybujem, ze ty mas poruchu osobnosti. Aspon o takej neviem. No mozno sa mylim.
wonder, to iste by som mohla povedat o sebe aj ja :))
ja som zacala uvazovat o poruche osobnosti len teraz, ked lencok1 napisala, ze kazdy, kto ma nejaku PSY diagnozu, ma aj poruchu osobnosti...cize tak...
svojska? no, ze vybocujem z priemeru...intelektovo (vysoke IQ), nazormi na spolocnost (som taky reformator), viem predvidat veci, resp. ich nasledky vopred, som precitlivela, zranitelna, uzkostliva, najviac mi vyhovuje samota a tak podobne...
Co v tvojom jazyku znamena svojska?
no, vzdy som bola svojska, uzkostliva a taka samotarska, ale zeby som mala socialne problemy to nie...proste nevyhladavam spolocnost inych ludi. depresiu mam uz druhykrat, je to spojene s typom mojej osobnosti a hlavne s nevhodnou vychovou a rodicmi...
A myslis si, ze nejaku mas?