Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ahojte,tak v RK bol lekar arab (uz to ma odradilo..), nasa komunikacia bola biedna, moc sme si v slovencine nerozumeli,ale vyjadril sa asi tak, ze dokial mi nezacne trpnut cela noha,mam cakat a skusit akysi PRT obstrek. Vie mimoch. niekto co to je? Takze fakt neviem, co bude dalej...Este som objednana aj do NZ 29.10 na konzultaciu, tak tam uz rozhodnu. Vrobote uz to mam aj vybavene, nasli za mna docasnu nahradu a ja nakoniec nikam mozno nepojdem...No sranda...Ved uvidim v NZ, potom dam vediet...
Milluska,ako si dopadla v RK?Urcili ti uz aj termin operacie?Daj vediet,dobre?ahoj
Ahoj Lea, to sa ani necudujem po roku bolesti, ze mozes mat depku, ale antidepresiva by som urcite nebrala. Od bolesti nepomozu (nepredpokladam ze by to bola fantomova bolest, tiez som ju zazila a moja mama tiez), akurat mozu mat kopu vedlajsich ucinkov ako vsetky lieky.
dobry den. no mne dnes po roku bolesti a trapenia s platnickou predpisali antidepresiva.. aj vam sa to stalo?
Ahojte vsetci, mam herniu disku v segmente L5/S1. Dlhodobo som mala problemy s chrbticou, bolesti krizov cca tri roky. Pravidelne sa opakovali situácie, že som sa dostala k obvodnej lekárke, dostala som nejaký obstrek, alebo injekcie, lieky a laser na rehabilitácii. Tento rok cez vianocne sviatky po zhruba tyzdnovych bolestiach krizov som sa zobudila na prisernu bolest v lavej nohe. Nedokazala som sa postavit, najlepšie som sa citila s pokrcenou lavou nohou a v predklone. Kym som prisla na pohotovost, teda kým ma na nu priniesli:), prestala som si cítit nohu od kolena dole. Na CT mi zistili herniu disku s pricviknutím nervu a opuchom nervoveho korena a neurolog mi oznamil, ze to treba operovat. Samozrejme, ze som sa poriadne zlakla, mam 30 rokov, s partnerom som planovala babatko a naraz problem. A podla mna riadny, kedze som sama nevedela prejst ani na zachod a nohu som si cim dalej menej citila. Prisla som domov a zacala som citat na nete vsetko o mojej diagnoze, aj internetove fora, a prisla som k zaveru, ze operovat jedine v krajnom pripade (podla neurologa som bola krajny pripad, kedze som mala ochrnutu koncatinu, nevladala som na nej ani stat, necitila som na nej chlad ani teplo a bola mi vlastne "cudzia" na dotyk. Nastastie pri rehabilitacii mi po elektroliecbe nastartovali ten ochrnuty nerv, postupne sa mi do nohy zacala vracat sila, vybrala som nejake kortikoidne infuzie, ktore zrejme sposobili to, ze platnicka odpuchla. Otazka znela, co dalej vzhladom na planovane tehotenstvo a moj dalsi zivot. Nasla som si cez net kontakt na jedno perfektne sukromne rehabilitacne pracovisko v BA, majitelka sa vyslovene zaobera takymito stavmi a zacala som tam pomalicky a postupne cvicit Pilatesa. Asi je to zazrak, musite to ale cvicit s clovekom, ktory je rehabiltacny pracovnik, pretoze "telocvikari" z fitness centier nepoznaju anatomiu a ochorenia chrbtice a chce to asi dost individualny pristup. Kedze nie som z BA, chodila som tam asi dva mesiace raz do tyzdna, naucili ma cviky, ktorymi si mozem uvolnit krize a pomoct od bolesti a cviky na posilovanie chrbtice. Cvicim kazdy den. Postupne mi bolesti v nohe presli, dnes ich necitim vobec. Pokial ide o bolesti krizov, su dni horsie a lepsie,obcas ani neviem, ze mam chrbticu, ale celkovo citim sa ovela lepsie ako napriklad pred rokom. Ak sa necitim dobre napr. pri domacich pracach, prerusim ich a idem si na 10 min. zacvicit a je to zas v pohode. Minuly mesiac som urobila 25 km turu v Tatrach s dost velkym prevysenim a chrbtica sa neozvala ani raz. Vzhladom na to, ze v januari som nevedela prejst ani pat metrov, aby som sa netriasla od bolesti, celkom slusny vykon. Mam sedavu robotu, cez den malo pohybu, tak to kompenzujem cvicenim. Vela chodim na prechadzky a snazim sa nestresovat, aj ked je to tazke. Dnes som rada, ze som sa nedala operovat, operacia pomoze na okamzitu ulavu od bolesti, ale z dlhodobeho hladiska tam mozu vzniknut zrasty a potom su to tie iste problemy ak nie horsie. Takze mozno netreba vzdy pocuvat iba neurologa. Napr. na neurologii mi nikto nepovedal, ze na tieto stavy su dobre Pilatesove cviky a bohuzial ani na rehabitacii. Raz za dva tyzdne chodim aj na masaze, ale nie na klasicke, ale na tzv. makke techniky. Tiez to velmi pomaha uvolnit stuhnute svalstvo. Lenze to Vam nikde na rehabilitacnom oddeleni neurobia, lebo je to najhorsie obodovany vykon a treba na to aspon 30 min. - za ten cas stihne jeden pracovnik 3 lasery a tri elektroliecby a zarobi urcite viac ako keby vas masiroval. Prajem vsetkym zlepsenie zdravotneho stavu. Davam tiez do pozornosti brozuru odbornika na rehabilitaciu Prof. Gutha z Kramarov - knizka sa vola "škola chrbtice" a kupila som ju na rehabiltacii. Ahojte a drzte sa.
Mám čerstvý zážitok z tejto problematiky. Včera som bol na napravení vyskočenej platničky. Nenápadné problémy s chrbticou sa vystupňovali do nepríjemného ťahu v pravej nohe pri státí a chodení a bolestivom pichaní pri určitých polohách tela. Lekár dal lieky ale s veľmi slabou účinnosťou a problém sa stupňoval. V PRVOM RADE TREBA PLATNIČKU NAPRAVIŤ, ALE U SKÚSENÉHO CHIROPRAKTIKA. Následné problémy, popisované v ostatných príspevkoch sa týmto väčšinou zlikvidujú. Pokiaľ nie je ešte ďalší problém (zápal, zranenie a pod.)úľavu človek zistí pomerne rýchlo, treba sa šetriť a postupne spevňovať svalstvo cvičením.
Dadak, dakujem, este idem na definitivnu konzultaciu v piatok do RK, kde mi urcia aj termin operacie:-(
Sylvia, pocula som, ze tu laserovu metodu robia aj prave v RK a ze uz vecer po operacii si na nohach a 5.den ides domov,a by som volila asi to, no tiez sa necham prekvapit...Tiez ti drzim palce a ozvi sa tiez ako si dopadla, ja sa tiez ozvem...
zdravim vsetkych .......prvy krat som sa dnes dostala k tejto diskusii,a par precitanych ssprav mi pomohlo .. trpim uz 9 mesiacov bolestami az som sa nakoniec dostala k tomu,ze treba operovat.. dlho som bola na liekoch ,injekciach ,aj na specialnych co sa pichaju pod CT priamo do disku ,u nas na Sk sa to este nerobi ,ale v stadiu akom som ,mi to pomohlo len na mesiac sa zbavit bolesti...a trpim teraz velmi,uz sa mi niekedy ani zit nechce v tych bolestiach ,ziadne potesenie nevidim nikde, vsetko vnimam velmi negativne. zijem uz viac rokov v zahranici a mam zajtra konzultaciu s neurochirurgom ,tak som dost nedockava ako to dopadnea co mi povie ,Da sa to robit 3 sposobmi ,laserovou operaciou, pootm dalsia moznost je zavedenie specialnej ihly ,takej hrubsej presne do postihnut.miesta a vysat ihlou disk a pootm je to klasicka operacia. neviem este co ma caka, uz je mi to jedno ,hlavne nech to mam co najskor za sebou ,dobre to dopadnea nech je ta moznost pre mna ucinna do buducna. bolest mi zasiahla nerv; sustavu ,a ide do obidvoch noh. dufam ze vsetko dobre skonci ,som este mlada,chcem mat deti a rada sportujem ,som velmi aktivna a strasne trpim tym ako som vyradena zo vsetkeho co ma bavi... prajem vam vsetkym vela sily ,a energie a pozitivneho myslenia, co sama viem ,ze nie je lahke . a dobrych ludi ktory pomozu a podrzia... Sylvia ,Pariz
O tej metode som nic nepocula.Inak rez mam minimalny,dali mi stehy,ktore sa sami vstrebali a aj keby bolo nieco vidno,hlavne,nech vsetko dobre dopadne.Prezila som aj dve narkozy,boli nutne pri inych mojich operaciach,nemas sa coho bat...Pri spinale som aj trosku vnimala,ale aj tak ma oblbli nejakou tabletkou:)Tak sa drz a hlavu hore!pa
Ahoj dadak, ani nevies ako sa mi ulavilo, ked si napisala o tom spinale! Totiz mam len 24r a nikdy som este nebola operovana a tak sa strasne bojim narkozy. Termin este nemam, chcem to vsak ist skonzult este do RK, odporucili len pozitivne mnohi, co tam lezali. Ale tiez nebudem podpor uplatkarstvo, ked sa aj tam rozhodnu rezat, podriadim sa.. Termin zalezi od mojej konzult, ale na nu by som mala chcela ist v priebehu 2 tyzd, a cakacia doba operacie je vraj 2-3tyzdne. Takze niekedy v novembri:-(
Ale pocula som nieco aj o endoskopickej operacnej metode s minim ranou, vies o tom nieco? Dakujem este raz a ozvem sa, ako sa rozhodli v RK