Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

jaz

Demi
no s tym chodenim. Este som sa neodvazil, chodit v kuse 1-2 hodiny. Zatial len co som sa motal po byte, resp. z auta k doktorom apod. Nepocitoval som ziadny obmedzenie, samozrejme okrem toho strpnuteho chodidla.

jaz

Demi
no s tym chodenim. Este som sa neodvazil, chodit v kuse 1-2 hodiny. Zatial len co som sa motal po byte, resp. z auta k doktorom apod. Nepocitoval som ziadny obmedzenie, samozrejme okrem toho strpnuteho chodidla.

lenkii

ahojte, dnes idem na ozon tak som hladala na nete nieco k tomu a nasla som tuto diskusiu.no najprv som si myslela ako som na tom zle al evidim ze som na tom celkom ako priemerny slovak.. v 17tke mi operovali herniu L4L5, vela som sportovala ale vinou neodborneho vedenia som skoncila ako stara vysluzila sportovkyna v NZ.tie cviky mam samozrejme aj ja ale po tom co som zacala normalne fungovat tak mi pripadali ze uz nemaju ziadny ucinok a tak sa moje cvicenie zvrtlo len na pritiahneme nohy k brade a hura do prace. preto vam co ste po operacii odporucam brat do naozaj zodpovedne lebo hoci je dnes uz skoro 6 rokov od vtedy tak mam najnovsie herniu L5S1 a teda preto dnes tren ozon.no tu prvu rezali klasicky takze mam tiez jazvu ako delo, a tuto uz sa chystaju takisto rezat, tento raz len mikro, tak som zvedava ci ozonom tomu zabranime.

no prajem kazdemu aby citil co najmenej bolesti ci pooperacnych ci tych kazdodennych, neprehanajte to s aktivitou, lebo tie hernie mozu naozaj horsie koncit a teda sa opatrujte :o)

Demi

Ahojte "platničkari" , takisto sa pripájam a prajem všetko dobré do noveho r. 2008 hlavne zdravie, pohodu a lasku, a nech sa Vám všetko dari a ste šťastní.

Jaz : tieto cviky som našla na nete ale su takmer na 100% take isté aké mi dali v nemocnici. Mám ich ešte viac, keďže moja svokra je rehabilitačná tak mi ich o niečo doplnila. Tak isto som dostala knihu Pilatesa, a cvičila som podla nej, je to celkom dobre.

S tou strpnutou nohou(chodidlom) som to mala aj ja, dost som sa zlakla, lebo pred operaciou som to nemala, ale po 2 týž. to prešlo. Lieky som nebrala ani neberiem, kedže som sa ich pred operaciou "najedla" dosť, nechcem viac zaťažovať žaludok.

S tou chodzou to maš naozaj ako zdravy človek? Ja ked dlhšie(asi 1-2 hod.) chodim, alebo urobim rýchlejši pohyb sekne ma tak ako pred operaciou.

Ak Vám môžem poradiť na jazu aby sa Vam lepšie zahojila si davajte Lioton gel, je lepši ako Kontratubex, kt. zvyknu odporučať.

jaz

ahojte, v novom roku vsetkym hlavne pevne zdravie, nech je tento rok lepsi ako ten predtym.

demi, tuto cvicebnu zostavu ti kde "naordinovali"? Ja som v NZ dostal na jednej A4 cviky, ktore mam cvicit kazdy den dva krat. kazdy jednotlivy cvik opakovat 10x. Je to rozdelene, tak ze kolko cvikov a ake cviky cvicit v konkretny pooperacny den. Uz na osmy pooperacny sa cvici cela zostava (tusim to volaju brnenska zostava, aj ked na nete som k tomu nic nenasiel ) Cviky su rozdelene na : cviky na chrbte, na boku, na bruchu, na "styroch", a v stoji. Cela zostava mi trva tak do hodinky.

Ja som 12 pooperacny den a v pohode chodim, sice nohu mam stale strpnutu ale chodenie ako take mi problem nerobi. Aj ked je pravda, ze to vobec neprehanam a setrim sa. Rehab. sestra mi odporucala zacat cvicit rehab. cviky v nemocnici (neviem ci nejake ine ako tie co mam napisane) az po 2 az 3 tyzdnoch od operacie.

Lieky neberiem ziadne, mozno ze mi nejake neurolog este predpise, lebo som sa k nemu ani na druhy pokus nedostal, tak este neviem.

taarka

Pevne zdravie vsetkym, ktori sa tu stretavame zela Tamara z Kosic.
PS:predovsetkym pozdravujem Demi,Jaz a ludi, ktori sa vedia podelit o skusenosti v liecbe,v cvikoch ale aj pocitoch pri nasej neprijemnej diagnoze.Aj tato "korenspondencia" je istym liekom pre vsetkych,majte sa pekne.

gloria

Ahoj, áno som po operácii a v mojom prípade nedopadla velmi dobre. Chodím s francúzkou barlou a mávam dosť silné bolesti, ktoré mi tlmili hŕbou liekov a ani jedny mi nezabrali. Potom som zmenila neurológa a nová doktorka mi vysadila všetky nepotrebné lieky a nasadila Lyricu. Tá má zatial najlepší účinok. Neviem ti povedať, či je lepšia operácia, alebo cvičenie, len viem, že cvičením nič nepokazíš a operácia by mala byť až krajným riešením, ak nič iné nezaberá. Ja som na výber nemala. A ďalším problémom u mňa je, že po operácii hernie L5-S1 mi "vyliezla" platnička L4-L5. Tu čítam, že niektorí boli operovaní mikroskopickou metódou. Mňa rezali normálne, pribl. 10 cm jazva. Ak váhaš nad tým, či operovať, či nie, s tým ti asi nikto nikto neporadí, rozhodnúť sa musíš sám. Držím ti palce a prajem čo najmenej bolestí.
A všetkým želám veselého Silvestra a šťastný Nový rok. Hlavne vela zdravia :-)

Demi

Tu su nejake cviky na chrbatik, zvačša toto davaju cvičit po operacii hernie.

CVIČEBNÍ JEDNOTKA

LEH NA ZÁDECH,ruce podél těla,dlaně nahoru,ramena tlačíme do podložky

1. přitáhnout kolena k břichu,natáhnout nahoru,protlačit paty,hmitání

2.přitáhnout kolena k břichu,natáhnout nahoru,protlačit paty,stříhání

3.přitáhnout kolena k břichu,natáhnout šikmo na jednu stranu,zpátky k břichu,na druhou,položit

4.jedeme na kole

5.pokrčit nohy,zhluboka dýcháme,při výdechu přitlačit záda do podložky,podsadit pánev

6.pokrčit nohy,zvednout zadeček nahoru,natáhnout jednu nohu dopředu,zpátky,druhou,zpátky,položit zadeček

7.pokrčené nohy,ruce podél těla,dlaně nahoru,nádech nosem,při výdechu zvedmeme hlavu
foukneme na kolena

8.přitáhnout kolena k břichu,natáhnout jednu nohu ke stropu,vyměnit

9.přitáhnout kolena k břichu,natáhnout jednu nohu nad podložku,vyměnit

10.nohy nataženy,zvedat jednu nataženou nohu nahoru,druhou

11.nohy nataženy,pomalu se zvednout do sedu,v sedu vzpažit,3x zahmitat ke špičkám,pomalu zpět do lehu

LEH NA BŘIŠE,ruce pod čelem,nohy u sebe.Při cvičení nezakláníme hlavu,brada je pořád
přitažena k hrudníku,hlavu a ruce zvedáme jen asi 2 cm nad podložku

13.zvednout hlavu,ruce nahoru

14.hlava,ruce nahoru,úklon na jednu stranu,na druhou,položit

15.zvednout hlavu,ruce nahoru,přitáhnout lokty k tělu,natáhnout ruce před sebe,zpátky pod čelo, položit

16.ruce za hlavu,zvednout lokty co nejvýš ke stropu,odlepit čelo asi 1 cm,výdrž

17.ruce pod čelem,zvednout jednu nataženou nohu mírně nad podložku,vyměnit,pánev zůstává na podložce

18.ruce natáhnout před sebe,palce nahoru,zvednout hlavu,ruce,ruce jdou obloukem k tělu,zpět nad hlavu,položit

19.ruce podél těla,zvednout hlavu,ruce nahoru,palce vytočit ke stropu,položit

20.ruce natáhnout před sebe,zvednout ruku a opačnou nohu mírně nad podložku,vyměnit

21.ruce před sebe,zvednout jednu ruku co nejvýše ke stropu,druhou,obě,hlava leží na čele

22.vydýchání: ruce pod čelem,nádech nosem,výdech ústy,při výdechu stisknout zadeček

KLEK NA ČTYŘI

23.kočička

24.prsty otočíme proti sobě,kliky

25.zvednout jednu ruku,opačnou nohu nahoru,vyměnit

26.kočičí hřbety - prohnout,uvolnit,vyhrbit,stisknout zadeček,břišní svaly,výdrž

VYSOKÝ KLEK,podsadíme pánev,zastrčíme bříško

27.ruce za hlavu,hlava jde ke kolenům

28.předpažit,přesedání mimo paty

TURECKÝ SED

29.ruce za hlavu,nádech nosem,sklonit se k jednomu koleni,fouknout si na něj,sed,nádech,
ke druhému,doprostřed

30.ruce na kolena,vyrovnáme se,hlava rovně,ramena zatlačit dolů a do šířky,zastrčit bříško,
povolit

SED ROZNOŽMO

31.vzpažit,3x hmitnout k pravé noze,vyrovnat,vzpažit,ke druhé noze