Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
(tina, maru) kolko vas to stalo Sk? to vysetrenie, (oficialne- poplatok pre nemocnicu) ? ? ?
Ako dlho po zakroku ste museli ostat v nemocnici ? ? ? zostava sa tam aj cez noc? ,alebo je to iba ambulantne? za odpoved dakujem. (tina, maru)
Dodes ja cvičím tieto cviky sú veľmi dobré ale ja som nemala problém dotknúť sa podlahy a som po operácii L5 S1 ale som veľký hypermobil čo nie je tiež žiadna výhra Tieto cvičenia ma držia nad vodou Prajem veľa chuti a výdrže do dennodenného cvičenia a neprestať keď Vám bude lepšie lebo sa to vráti znova - vlastná skúsenosť
Cvičenie na bruchu:
14.HK pokrčené,čelom sa opierať o založené ruky, DK vystreté.Špičky pritiahnuť pod seba a vypínať kolená, zadok stiahnuť/napnúť/ ale nedvíhať.
15.Striedavo zanožovať vystretú DK, nevytláčať panvu.
16.Plazenie - otočiť hlavu doprava a vytiahnúť pravé koleno čo najvyššie, to isté doľava.
17.Tácka - obidve kolená pokrčiť chodidlá držať rovno a striedavo dvíhať zohnutú DK od podložky.
18.Ruky zostávajú založené pod čelom, nadvihnúť sa /trup a hlavu od podložky, napnúť chrbtové svalstvo/.
19.Ruky zostávajú založené pod čelom, nadvihnúť sa, vo vzduchu úklon do prava, späť a na podložku, to isté doľava.
20.HK vystreté, vyťahovať krížom ľavú HK a pravú DK - striedať /nevytláčať sa, končatiny vyťahovať z kĺbov smerom von/.
21.HK vystreté do tvaru písmena V - úklony do strán s prekytím ruky /prsty pravej ruky ťaháme k prstom ľavej ruky, späť na podložku a naopak/.
Cvičenie v podpore kľačmo /na štyroch/:
22.Mačací chrbát- pri vyhrbení sa neprehýbať v drieku.
23.Lastovička- krížom zdvíhať ľavú HK a pravú DK - striedať.
24.Hľadanie pokladu- úklony do strán.
25.Sed na pätách - nádych a pri výdychu s hlavou v predklone /brucho pritlačiť k hrudníku/ posúvať ruky dopredu po podložke a naťahovať chrbtové svalstvo /zadok zostáva na pätách/.
Cvičenie v stoji:
26.Trhanie jabĺk- stoj spojný, vzpažiť a striedavo vyťahovať pravú a ĺavú HK, pritom vtiahnuť brucho, neprehýbať sa v krížoch.
27.Drepy- chytiť sa jednou rukou pevnej opory, druhú ruku v bok. Cvik robiť na tri doby:na prvú dobu postaviť sa na špičky, nadruhú urobiť podrep a na tretiu prejsť do drepu /nepredkláňať sa a nevysadzovať zadné partie/.
28.Ľavov rukov sa chytíme pevnej opory, prvú ruku v bok, pravú DK prednožiť a zanožiť.
29.Ako cvik 28, len pravú DK unožiť a prinožiť.
30.Luk- ľavov rukov sa držíme pevnej opory, urobiť doprava dlhý úklon, pravú ruku vzpažiť a ťahať nad hlavu čo najviac doľava, hlavu tlačiť k ľavému ramenu.
Postaviť sa prav.bokom k pevnej opore a opakovať cviky 28-30.
31.Oprieť sa chrbtom a celým telom o stenu, pokrčiť pr.koleno smerom k bruchu, vytočiť koleno do strany /dotlačiť rukou/, koleno späť a prinožiť. Striedať nohy, cvičiť na tri doby.
32.Postaviť sa chrbtom k stene, vyovnať sa, vtiahnuť brucho, HK sú pripažené, hlava, chrbát i zadok sú opreté o stenu, päty sú od steny asi 5 cm.Robiť prdklony, ktoré sú rozdelené na tri časti:
1.predklon hlavy,bradu tlačiť na prsnú kosť
2.uvolniť a sustiť HK z ramien, prsty smerujú k špičkám nôh, postupne predkláňať hrudník /brucho vtiahnuť,nevysúvať zadok/
3.urobiť čo najhlbší predklon v driekovej chrbtici
33.Opierať sa chrbtom a celým telom o stenu, mierny stoj rozkročný, ruky vedľa tela, nádych a pri výdychu urobiť úklon trupu doprava, ruka siaha ku kolenu /nepredkláňať sa/. To isté doľava.
34.Stoj spojný, ruky v bok, mierne pokrčiť ľavé koleno a vysunúť panvu doprava.Striadať kolená, nedvíhať päty.
Samostatné cviky opakujeme 4-5 krát.
Ak sa pri cviku 32 dotknete prstami podlahy, tak už ste asi zdravý!!!!!!
Ahojte! Zapájam sa hneď s prosbou na Dodes: Mám obrovský záujme o ďalšie cviky. (Mám herniu disku L5-S1.)
Prípadne aj od Demi. Veľká vďaka
Pred operáciou somnemohla sedieť len stáť alebo ležať na bruchu necítila som si palec na nohe a vystreťovala mi bolesť do nohy a do lýtka dokonca som mala problém smočením ani zakašlať ani kýchnúť som nemohla. Ak som si sadla tak som sa nemohla postaviť len som hľadala spôsob ako sa postaviť aj to s veľkými bolesťami poprípade až s kolabovaním. Samotný pohyb mi robil problém a tesne pred operáciou - ležala som šesť týždne na čakaní doma s hrozbou ochrnutia - sa mi stav akože zlepšil, ale prejsť štvorprúdovu cestu so semaforom mi trvalo na dvakrát s prestávkou. Chvála bohu som za tým,aj keď hrozba je tu stále lebo mám prasknuté aj iné platničky
pivo a pred operáciou si mávala veľké bolesti? Kde ti bolesti vystreľovali?