Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
mamina42,gloria - dakujem za odpovede :-) ked budem mat trosku casu /co momentalne zial nemam/, tak si urcite tuto temu precitam. a dakujem za cviky... vdaka!
Cvičenie na bruchu:
14.HK pokrčené,čelom sa opierať o založené ruky, DK vystreté.Špičky pritiahnuť pod seba a vypínať kolená, zadok stiahnuť/napnúť/ ale nedvíhať.
15.Striedavo zanožovať vystretú DK, nevytláčať panvu.
16.Plazenie - otočiť hlavu doprava a vytiahnúť pravé koleno čo najvyššie, to isté doľava.
17.Tácka - obidve kolená pokrčiť chodidlá držať rovno a striedavo dvíhať zohnutú DK od podložky.
18.Ruky zostávajú založené pod čelom, nadvihnúť sa /trup a hlavu od podložky, napnúť chrbtové svalstvo/.
19.Ruky zostávajú založené pod čelom, nadvihnúť sa, vo vzduchu úklon do prava, späť a na podložku, to isté doľava.
20.HK vystreté, vyťahovať krížom ľavú HK a pravú DK - striedať /nevytláčať sa, končatiny vyťahovať z kĺbov smerom von/.
21.HK vystreté do tvaru písmena V - úklony do strán s prekytím ruky /prsty pravej ruky ťaháme k prstom ľavej ruky, späť na podložku a naopak/.
Cvičenie v podpore kľačmo /na štyroch/:
22.Mačací chrbát- pri vyhrbení sa neprehýbať v drieku.
23.Lastovička- krížom zdvíhať ľavú HK a pravú DK - striedať.
24.Hľadanie pokladu- úklony do strán.
25.Sed na pätách - nádych a pri výdychu s hlavou v predklone /brucho pritlačiť k hrudníku/ posúvať ruky dopredu po podložke a naťahovať chrbtové svalstvo /zadok zostáva na pätách/.
Cvičenie v stoji:
26.Trhanie jabĺk- stoj spojný, vzpažiť a striedavo vyťahovať pravú a ĺavú HK, pritom vtiahnuť brucho, neprehýbať sa v krížoch.
27.Drepy- chytiť sa jednou rukou pevnej opory, druhú ruku v bok. Cvik robiť na tri doby:na prvú dobu postaviť sa na špičky, nadruhú urobiť podrep a na tretiu prejsť do drepu /nepredkláňať sa a nevysadzovať zadné partie/.
28.Ľavov rukov sa chytíme pevnej opory, prvú ruku v bok, pravú DK prednožiť a zanožiť.
29.Ako cvik 28, len pravú DK unožiť a prinožiť.
30.Luk- ľavov rukov sa držíme pevnej opory, urobiť doprava dlhý úklon, pravú ruku vzpažiť a ťahať nad hlavu čo najviac doľava, hlavu tlačiť k ľavému ramenu.
Postaviť sa prav.bokom k pevnej opore a opakovať cviky 28-30.
31.Oprieť sa chrbtom a celým telom o stenu, pokrčiť pr.koleno smerom k bruchu, vytočiť koleno do strany /dotlačiť rukou/, koleno späť a prinožiť. Striedať nohy, cvičiť na tri doby.
32.Postaviť sa chrbtom k stene, vyovnať sa, vtiahnuť brucho, HK sú pripažené, hlava, chrbát i zadok sú opreté o stenu, päty sú od steny asi 5 cm.Robiť prdklony, ktoré sú rozdelené na tri časti:
1.predklon hlavy,bradu tlačiť na prsnú kosť
2.uvolniť a sustiť HK z ramien, prsty smerujú k špičkám nôh, postupne predkláňať hrudník /brucho vtiahnuť,nevysúvať zadok/
3.urobiť čo najhlbší predklon v driekovej chrbtici
33.Opierať sa chrbtom a celým telom o stenu, mierny stoj rozkročný, ruky vedľa tela, nádych a pri výdychu urobiť úklon trupu doprava, ruka siaha ku kolenu /nepredkláňať sa/. To isté doľava.
34.Stoj spojný, ruky v bok, mierne pokrčiť ľavé koleno a vysunúť panvu doprava.Striadať kolená, nedvíhať päty
Samostatné cviky opakujeme 4-5 krát.
HK-horná končatina
DK-dolná končatina
Cvičenie v ľahu:
1.Vypínať špičky nôh hore/súčastne sa hlava predkloní/ a dole /hlava sa položí/.
2.Striedavo dvíhať vystreté DK-špičky ťahať hore.
3.Striedavo unožovať DK- nohu točíme za palcom.
4.Striedavo priťahovať rukami kolená a súčastne pri výdychu dvíhať hlavu,bradu tlačiť na hrudník a čelom sa
pritiahnuť ku pokrčenému kolenu.
5.Pokrčiť obidve kolená,ruky položiť na vnútornú stranu stehien a vytláčať DK v bedrových kĺboch von.
6.Obidve DK pokrčené, preložiť pravú nohu cez ľavé koleno,vystierať nohu v kolene,pritiahnuť špičku hore, vydržať a uvolniť.Opakovať 4-5 krát za sebou a potom nohy vystriedať.
7.Klbko- nádych nosom a pri výdychu ústami priťahujeme obidve kolená na brucho.hlavu dvíhať od podložky,bradu tačiť na hrudník a čelom sa dotiahnuť ku kolenám.
8.Dvíhanie panvy- obidve kolená pokrčiť,ruky pozdĺž tela,dvíhať panvu od podložky.
9.Bicyklovanie /dopredu a dozadu/.
10.Obidve kolená pokrčené,nádych nosom a pri výdychu ústami ťahať obe ruky ponad kolená.
Cvičenie na boku:
11.Spodnú nohu pokrčiť v kolene,spodná ruka pod hlavu,vrchná DK vystretá,vrchná ruka sa opiera o podložku.Vystretú DK dvíhať hore/nie viac ako 10 cm/.
12.Vystretú DK dvihnúť/cvik 11/ a ťahať dopredu, dozadu a položiť.
13.S pokrčenými kolenami sa pomocou rúk ťahať pri výdychu do klbka.
Otočiť sa na druhý bok a opakovať cviky 11-13.
Filadelfia, je dobré cvičiť cviky na spevnenie brušného a chrbtového svalstva.Pooperačné cviky, niekto ich tu už písal. Dobré je aj bicyklovanie, aspoň mne tak povedali v nemocnici. Ak nájdem tie cviky, skopírujem ti ich sem.
filadelfia. ja som uz po operácii platničky a presne to čo opisujes (domace práce) sme absolvovali vsetky maminy a manželky.Keby som to mala absolvovať od začiaaku a s týmito vedomosťami, tak viem na čo si mám dávať pozor.na predklony, zdvíhanie vecí zo zeme (vsetko toto robiť cez "lastovičku"), z postele vstávať na bok a vzoprieť sa rukami a tak vstať, nerobiť šport namáhavý na chrbticu ( ale to ti musí vysvetliť fyzioterapeut-istotne chod ku nejakému ak nechceš dopadnúť ako my ). Bicyklovanie môže byť, plávanie na chrbte, cvičenie pilates, brnenská zostava, brunkovej cviky ( to ti vysvetlia fyzioterapeuti ). Vieš, ja mám dcéry športovkyne a je mi ťažko ich donútiť, aby moje rady dodržiavali, pretože im nič zatiaľ nie je. preto je najlepšie tieto návyky praktizovať u detí už od ranného detstva. Napr. len teraz som pochopila, prečo nám v prvej triede učiteľky kázali držať ruky za chrbtom!!!! teraz som to pochopila, ked pri sedení mi ruky za chrbtom robia dobre-nutia ma správne sedieť a tak pod. keďže este nemáš velke problémy, vyhni sa im prosím tým, že začneš dodržiavať rady odborníkov. pozri si napr. to video čo tu pár príspevkou nižšie uviedli nasi spolutrpitelia:-)) držím ti palce, aby si sa dala do poriadku.
ahojte, prepacte, ze sa vam sem "pletiem", potrebujem, aby mi niekto poradil, kde mam hladat odpoved na moju otazku a usmernil ma. na stranke som 1.krat a priznam sa, ze tato tema ma zaujala, ale je nad moje sily citat 888 odpovedi v tejto teme
:-( viete mi poradit?
mam 33 rokov a 2 rocneho krpca doma. odkedy mam dietatko, moj chrbat - a hlavne krize dostavali zabrat. neustale zohynanie, dvihanie dietatka, skoro ziadny oddych... po navsteve neurologa, nasledne CT a RTG LS chrbtice je diagnoza takato: nie velka medialna hernia intervertebralneho disku v segmente L5/S1 s lahkym utlakom duralneho vaku, naznacena esovita skolioza a plynula lordoza. pre bezneho smrtelnika - vyskocena platnicka. chcela by som sa opytat - kedze bolest nepocitujem stale, MUSIM sa aj nejako hybat. myslim tym sport - nie samozrejme vrcholovy :-) je mi jasne, ze nemozem ostat bez pohybu - to by ma asi odrovnalo. aky sport mozem prilezitostne robit 1-2x tyzdenne? urcite mi poradite plavanie - lenze to je v nasom meste dost problematicke... nieco ine - napr. pilates, fitlopty, brusne tance, tanec... a co beh /myslim skor jogging/, spinnig, bicykel? mozem robit kazdy den brusaky, resp. chodit na nieco ako aerobic?
Kamilka, aj ja Ti držím palce, viem čo dokáže hlava, mam problé s krčnou chrbticou a tie závrate boli hrozné. Po operácii krížovej chrbtice mi pomôhli na ACHV v B. Bystrici liekmi na vychytávanie serotínu, by ste neverili, ale to ako prežívate svoj život a starosti má velký vplyv na vnímanie bolesti. Bolesti mám stále, ale inak ich zvládam. Vážim si každý den života, ktorý prežijem. Priznám sa, že bolo obdobie, ked som vôbec nechcela žiť. Bolesť dokáže človeka úplne odrovnať.Uz viem, aku cenu má pre človeka zdravie. Nechcela by som mať 100 milionov, ale chcela by som byt zdravá. Boli časy, ked som nedokázala prejsť 100m, zdvihnúť si zo zeme spadnutú vec, nevysť po schodoch.... Bol to boj, ale stojí za to bojovať. Držím všetkym palce, čo máte podobné problémy, hlavne aj Kamilke.
meggie 1, ty máš, ak sa nemýlim protrúziu platničky,však? Aj ja mám túto dg. Ako sa liečiš a aké máš tažkosti? Dakujem
kamilka, musíme veriť že je nezhubný. Budem na teba myslieť, daj vedieť.
Este sa caka na vysledky, ci je to nezhubny alebo zhubny nador. Ale snad nezhubny, lebo pri tempe mojho lekara by som uz bola pod zemou, 3 mesiace od zaciatku tazkosti mu trvalo, kym ma poslal na MR mozgu..