Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

dafne

... k tomu pasu...ja som si ho dala predpísať u ortopeda,ale nebol veľmi nadšený...vraj maxim. 15-20 minút denne....ako bolo písané ochabuje svalstvo....

Danina

Dnes sa mi podarilo konecne kupit do domacej zbierky knizku Skola chrbta - mala som ju v nemocnici pozicanu a vela som sa z nej dozvedela. Tak si v nej opat zalistujem.
Pekny vecer

dafne

pre petulka : ja som bola na ozone v Spišskej Novej Vsi - platila som 2500,-Sk. Obvodná neurologička mi povedala, že to neprepláca poisťovňa. Potom som si to overila aj v Union /moja poisťovna/ a tiež mi to potvrdili. Viem však, že jedna pani mala Dôveru, ale v SNV ju vôbec nevzali ( na dverách maju vypísané,že pacienti pisť. Dôvera len v ohrození života/...tak išla až do Ziliny...tam viem,že sa neplatí nič,ale zasa sa dlho čaká....inač neviem ako majú ostatní skúsenosti, ale počula som,že by sa to malo robiť stále pod CT. Mne to robili len prvykrát pod CT a potom už len normálne z ruky v ambulancii...raz dokonca to netrvalo ani 10 sekúnd...tak už neviem, kde je pravda, v každom prípade si dopredu vytelefonuj nejaké info dopredu...kolegyna mi dokonca minule rozprávala,že jej známy bol koncom roka 2008 a on platil už 3500,-.Tak už naozaj neviem kde je pravda....????? ale v našom štále je asi všetko hore nohami.....toľko moje skúsenosti....

Danina

MRSKA - ja nosim pas Dynacross, fi.Thuasne
LEA - zavisi kolko hodin pocas dna pas nosis. Doporucuje sa davat si ho pri namahavejsich cinnostiach ak uz nemas vacsie problemy. Ja som nosila pas skoro stale 2 mesiace, v sucasnosti uz len obcas. Dlhodobe nosenie totiz sposobuje ochabnutie svalstva a pevne svalstvo pri nasej diagnoze je velmi dolezite. Takuto info mam od viacerych lekarov, tak sa tym riadim. Snazim sa vytvorit si tzv.svalovy pas.

zuzanka63

Dievcence, tak ja som sice opatky nosila, dnes uz nie. Noha stabilitu neudrzi. A meriam 181 cm. Pekny vecer:-)))

zuzanka63

Lea21: bedrovy pas sice doma mam, ale nosim ho minimalne, neodporuca sa ho pouzivat dlhodobo, ochabuje svalstvo a telo sa prisposobi pomoci pasa. Ked nemusim, tak ho nemam, mozno na pocit istoty v pase pomoze aj omotany sal. Teda mne to pomohlo pri pocite stability. Ale o dlhodobom noseni pasu sa radsej porad s lekarom. Treba zatazovat svaly:-))).

dafne

ahojte, no vidím, že je násť dosť, čo sme také vysoké... ja mám 178 cm :-) u mna vysoké opätky tiež neprichádzajú do úvahy, ale ani mi veľmi nechýbajú..som skôr športový typ... :-))

Danina

MRSKA - 13.novembra rano pri vstavani mi puklo v chrbte a zacala ma priserne boliet noha. 2 dni som to este rozchadzala az som ostala uplne imobilna - prieserne bolesti nohy, trpnutie az necitlivost celej nohy po vonkajsej strane az po malicek a nohu som nevedela vobec ovladat. 2 tyzdne som iba lezala na bruchu, 6 tyzdnov vobec nesedela, hlavu neohla ani k prsiam atd.. Chrbat ma vsak nebolel. Dg: paramedialna hernia L4-L5 s kaudalnou migraciou a s iritaciou zhrubnutej korenovej posvy.
Ja teda nemam utlak (kompresiu) ale iba drazdenie viacerych nervov, navyse je tam zhrubnutie v dosledku dlhodobeho drazdenia. Mne trpnutie a necitlivost presla cca po 2 mesiacoch, bolesti po vyse 3 mesiacoch - aj ked este nejake su.
Cvicenie - dost tazko sa to vysvetluje ale treba zacat co najskor po odozneni akutnej fazy. Mne takmer 2 tyzdne nezaberali ziadne injekcie, infuzie a az rada od rhb doktorky McKenziho cviku - kobra mi pomohla tak, ze som ho cvicila kazdu hodinu a na druhy den som sa postavila a presla na WC. tento cvik pomaha zasunut platnicku spat (aj ked zial nie celkom). Totiz cim neskor sa zacne s cvicenim, tym viac ochabuje svalstvo, skracuju sa svaly a treba toho viac napravat. Vaznejsie poskodenie nervu ja nastastie nemam, posledne vysetrenia dopadli dobre, vcelku sa mi zregeneroval, takze poradit cviky neviem ale myslim si, ze treba urcite cvicit. Pytaj sa na rehabilitaciu, kde by ta naucili vhodne cviky.

mrska

ahoj danina.mozem sa opytat ake si mala problemy?ja som uz 3 mes. v liecbe mam 2 hernie a 2 utlacane korene,ale odisli len bolesti,zbytok neprijemnych pocitov trva,bolest len niekedy,caka ma EMG vysetrenie a ak bude pozitivne tak konzultacia u neurochir.chcem sa spytat ci uz mozem zacat cvicit,ked este neviem v akom stave je ten nerv?aky nosis bedrovy pas?na internete som nasla vela druhov.ahoj.