Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ema, to so skratenymi svalmi a tiez o piriformise si pekne napisala. Ja si tiez momentalne uvolnujem prave piriformis - ja som zvolila centrum kvoli potrebe este aj makkych technik - kedze este stale som zablokovana a uvolnovanie ide velmi pomaly. Ale je to na dobrej ceste. Tak sa tesim a vzorne doma cvicim aj ked bolesti este stale mam.
Skrátenie svalu je reakcia na bolesť, tzv. spazmus. Už som to tu písala, že je nepríjemné ak sa človek dostane do kruhu, keď bolesť vyvolá spazmy a tie zase ďalšiu bolesť, pretože tlačia alebo ťahajú nervy. Uvoľňovanie svalov pri chrbtici je prvá liečba liekmi a mäkkými technikami. Ja som na ten piriformis prišla sama, keď som neustále hľadala informácie, prečo ma ten sedací nerv (spolu s celou nohou) stále bolí, keď bolesť v chrbtici už prešla. Našla som stránky o ischiasi (pozri moje odkazy 6.1.2009). Tam boli informácie o tom, čo všetko ischiatickú bolesť môže spôsobiť a akými cvikmi sa dá pomôcť. Vtedy som zistila, že cviky na piriformis viem robiť len zdravou nohou a tou boľavou nie. Tak som ich začala cvičiť, najprv to bolo dosť bolestivé (ale len sval a nerv, nie chrbtica), robilo mi to však dobre a teraz tie cviky zvládam oboma nohami takmer rovnako a nerv už nebolí. Keď som prvýkrát urobila cvik fig. 20, tak som po niekoľkých týždňoch prvýkrát pocítila, že stŕpnutie nohy na malú chvíľu poľavilo. Potom som to povedala aj neurológovi a rehabilitačnej lekárke, že mi to pomáha a oni len prikývli, že v poriadku, aby som ďalej cvičila. Môj názor je, že je množstvo príčin, ktoré môžu bolesť vyvolávať. Treba skúšať a hľadať, čo ju danému organizmu spôsobuje. S lekármi aj individuálne. :-)
ahoj ema123.preco sa vlastne ten sval skrati,je to jeho nepouzivanim?a ake su prejavy skratenia?ako ti ho natahovali?cvicila si?to je otazok,ale diky ak odpovies.cako.
Ja mám túto opierku.
www.pomocky.sk
aha, o tych opierkach do auta som este nepocula. da sa to kupit v zdravot. potrebach? inak, mne sa dost osvedcilo vyssie auto, nastupuje sa po schodiku a nemusim sa zohybat, lebo kolega mal sportove nizke auto a tam som nevedela ani nastupit kvoli krizom. v aute sedim na vankusi, ale soferujem len par minut denne nastastie. v praci som len na pol uvazku a to vacsinou sedim na lopte, tak sa to sedenie da vydrzat
ja používam v aute kostrčový vankúš (vzduchom plnený), zo začiatku to bola stranda, keď ma v zákrutách vynášalo, ale rýchlo som si zvykla, v robote používam už 3 roky stoličku Spinalis - sedím na nej celú pracovnú dobu a je to v pohode