Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

Danina

Ema, to so skratenymi svalmi a tiez o piriformise si pekne napisala. Ja si tiez momentalne uvolnujem prave piriformis - ja som zvolila centrum kvoli potrebe este aj makkych technik - kedze este stale som zablokovana a uvolnovanie ide velmi pomaly. Ale je to na dobrej ceste. Tak sa tesim a vzorne doma cvicim aj ked bolesti este stale mam.

ema123

Odkaz funguje, len ak sa v adrese zmaže posledné lomítko. Ale cez google si nájdete plno iných stránok na strečing. Nevzdávajte to a hľadajte, čo bude pomáhať konkrétne vám. :-) Držím palce.

ema123

Na naťahovanie svalov sú dobré strečingové cviky dolných končatín (lýtko, stehno) pozri napr. tu alebo na iných stránkach (súvisiace stránky dole):
-odkaz odstránený-

ema123

Skrátenie svalu je reakcia na bolesť, tzv. spazmus. Už som to tu písala, že je nepríjemné ak sa človek dostane do kruhu, keď bolesť vyvolá spazmy a tie zase ďalšiu bolesť, pretože tlačia alebo ťahajú nervy. Uvoľňovanie svalov pri chrbtici je prvá liečba liekmi a mäkkými technikami. Ja som na ten piriformis prišla sama, keď som neustále hľadala informácie, prečo ma ten sedací nerv (spolu s celou nohou) stále bolí, keď bolesť v chrbtici už prešla. Našla som stránky o ischiasi (pozri moje odkazy 6.1.2009). Tam boli informácie o tom, čo všetko ischiatickú bolesť môže spôsobiť a akými cvikmi sa dá pomôcť. Vtedy som zistila, že cviky na piriformis viem robiť len zdravou nohou a tou boľavou nie. Tak som ich začala cvičiť, najprv to bolo dosť bolestivé (ale len sval a nerv, nie chrbtica), robilo mi to však dobre a teraz tie cviky zvládam oboma nohami takmer rovnako a nerv už nebolí. Keď som prvýkrát urobila cvik fig. 20, tak som po niekoľkých týždňoch prvýkrát pocítila, že stŕpnutie nohy na malú chvíľu poľavilo. Potom som to povedala aj neurológovi a rehabilitačnej lekárke, že mi to pomáha a oni len prikývli, že v poriadku, aby som ďalej cvičila. Môj názor je, že je množstvo príčin, ktoré môžu bolesť vyvolávať. Treba skúšať a hľadať, čo ju danému organizmu spôsobuje. S lekármi aj individuálne. :-)

mrska

ahoj ema123.preco sa vlastne ten sval skrati,je to jeho nepouzivanim?a ake su prejavy skratenia?ako ti ho natahovali?cvicila si?to je otazok,ale diky ak odpovies.cako.

Lea21

aha, o tych opierkach do auta som este nepocula. da sa to kupit v zdravot. potrebach? inak, mne sa dost osvedcilo vyssie auto, nastupuje sa po schodiku a nemusim sa zohybat, lebo kolega mal sportove nizke auto a tam som nevedela ani nastupit kvoli krizom. v aute sedim na vankusi, ale soferujem len par minut denne nastastie. v praci som len na pol uvazku a to vacsinou sedim na lopte, tak sa to sedenie da vydrzat

monika h

ja používam v aute kostrčový vankúš (vzduchom plnený), zo začiatku to bola stranda, keď ma v zákrutách vynášalo, ale rýchlo som si zvykla, v robote používam už 3 roky stoličku Spinalis - sedím na nej celú pracovnú dobu a je to v pohode

ema123

Ja v aute denne používam opierku pod krížovú chrbticu. Už som s ňou absolvovala aj jednu dlhšiu cestu (spolu cca 500 km) a prebehla v pohode. :-)