Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

triniti13

dakujem mrska :)

mne sa ulavilo uz pred operaciou, to je ta sranda :)
mna v slabine obcas pichlo, ale nejake vyrazne bolesti som tam nemala. najviac v tom predkoleni, neskutocne krce to boli...trocha ten klb a zo zaciatku sedaci sval, s tym som mala problem ked som sla na velku (sorry).hrozne to bolo:)

u teba je to zvlastne, ze mas stale bolesti...mne uplne na zaciatku davali len infuzky a lieky, potom parafin, elektriku..nic mi to nerobilo...krize mi potom presli a asi po mesiaci mi to udrelo do tej nohy...
je velmi dolezite akeho mas lekara...teraz to uz viem aj ja.
na MR som sla az po polroku, ale to som uz mesiac lezala s bolestami tej nohy...
neurologicka mi znova dala len infuzie a lieky, potom dalsie infuzky, kde jedna ma stala okolo 300sk, ani tie mi nepomohli...ked som ale mala vysledok z MR najskor som sa opytala nestranneho lekara a potom to slo rychlostou vetra...asi aj chvala bohu, ze som natrafila na tohto lekara...

zacala som tu akupunkturu a masaze...a tie bolesti mi naozaj ustupili...
skus ten levandulovy olej, v lekarni ti ho objednaju - Dr. Kulich Pharma, s.r.o. Hradec Kralove - levandulae Et heroleum, mojej znamej to pomohlo za tri dni, mne vobec..stoji okolo 11 eur
niekto tu pisal zabaly z lopuchu...

ale kazdopadne, najskor by ti mali poriadne urcit dg a tie alternativne metody by som skusala len popri tom, aby sa to nezhorsovalo. ublizit ti nemaju preco...

odkial si?

mrska

ahoj vsetci!triniti,drzim moc palce,ale ja si myslim ze sa ti urcite po operacii ulavi. Danina,dik za povzbudenie,aj dnes to je rovnake,ta noha stale taha,a boli,na zadu stehna a hlavne velmi casto ma bolieva v lavej slabine,ako keby som mala silnu gumku na nohavickach.bolieva vas tam niekoho?mna tam zacalo v januari auz to nepreslo,aj spodok laby zacal vtedy a je to stale.tak krasny den.ahojte a vela sil.

triniti13

Danina:

este som sa chcela opytat, pises ze hojenie rany trva cca 2-3 mesiace, to ste vsetci tak dlho na PN? citala som aj o tych zrastoch, ale neexistuje nieco na to hojenie, aby to bolo skor a ucinne?

citala som, ze na hojenie ran je dobra
biolampa? nemate skusenost?

odkedy ste z nemocnice doma, cely cas lezite v posteli, sem tam sa postavite (to je smer WC a spät?)bez toho sedu?
sice su tam aj tie cviky...chodza napr prechadzky sa odporucaju vlastne kedy?

tu toaletu som si predstavovala cievkovanim, ale plienky?:) mozno nie je zle vratit sa do detskych cias. je to asi prijemnejsie ako sa vyskriabat z postele. z toho nemam komplex, je to normalne, ved organizmus je vycerpany...

mokre vreckovky mam uz zbalene, ja ich nosim stale ako pribalovu batozinu, kdyby neco:)

triniti13

ahojte,

dakujem za vysvetlenie aj povzbudenie...dnes ma cely den prehana, rozklepana som ako male dieta..toto je ale asi o psychike..

neviem ci este stihnem odpoved, ale chcela som sa opytat,pises, ze si sla domov autom, kolko km si bola od domova? ja cca 300..da sa to zvladnut v pohode po nasich "super" cestach?

normalne vam uprimne zavidim, ze to uz mate za sebou a ze ste uz v stadiu uzdravovania..predpokladam, ze to uspesne zvladnem aj ja...

ako som pisala, mna noha prestala z nicoho nic boliet, krce zmizli, dufam, ze sa nevratia,po operacii, toto bolo u mna najhorsia bolest...tie prebdene noci...brr...preto som aj tak zle naladena, lebo som si myslela, ze to najhorsie mam uz za sebou...
teraz ma minimalne pobolieva bedrovy klb, da sa povedat, ze dokazem vyrazne lepsie chodit..
dnes som sa bola na prechadzke v lese, aby ma ta depka presla....najhorsie to asi na psychiku bude zajtra..cely den cakat kym ma budu na dalsi den operaovat...rano o 4,30 uz vyrazame

ach jo...snad to uleti minimalne tak rychle ako tento tyzden...
zatial sa majte a este raz dakujem :)

stastko12

triniti13
ahoj, nepytas sa voloviny :-) to je o.k.
tak najskor odpovede na tvoje otazky, po operacii ma prebrali ale z toho si vela nepamatam, dostala som infuziu proti bolesti okolo 14 hod ma previezli z JIS na izbu, lezat mozes ako chces, ten polobok je asi najlepsia poloha, kazde jedno obratenie na posteli je neskutocny zazitok, telo ako keby vazilo tonu. No ta toaleta bol moj velky problem, lebo do misy mi to neslo, tak ma postavili vecer ze na WC, ale odpadla som, bolo to dost zle, ale to je u kazdeho ine, tie vlhcene utierky su super vec. V sprche som bola na 2 den po operacii s maminou, ako male dieta. Cvici sa uz prvy den na posteli, nevladala som zdvihnut nohu sama, ani na 1 ani na 6 den ked som sla domov, ale casom sa to spravi, len vsetko pomaly a iba po bolest. Proti bolesti davaju infuzie a injekcie, ja som okrem dna operacii nic nebrala, iba ked som sla domov autom tak mi dali injekciu. Asi vsetky tieto informacie nie su prilis lichotive, ale ver ze to bude dobre. Mne operacia zmenila kvalitu zivota. Prajem vela zdravia a drzim palce.

Danina

Este mi prislo na um, ze po operacii, ked som sa 1-2 den postavila, tak pohoda, bez bolesti, az dalsi den ma zacalo velmi boliet prave lytko na opacnej nohe nez som mala pred operaciou problemy, boli to az velmi neprijemne krce no cca po 1 tyzdni to preslo a tiez to vystrelovanie do lavej nohy zacalo az po par dnoch, teraz postupne odoznieva, este sa vsak ozyva, bolest najviac vnimam v lavej bedrovej casti, da sa to vsak zvladat. Ja som vsak mala dost a vacsie bolesti pred operaciou.
A na akupunkturu sa chystam aj ja ako doplnkovu liecbu. Momentalne okrem rhb beriem homeopatiu a este nejake prirodne preparaty. Predsa len, tou operaciou boli narusene, tkaniva, vaziva, aj narkoza da zabrat mozgovym bunkam,...

Danina

TRINITI - drzim palce, nech to dobre dopadne. Pripajam par info:
-vonkajsia rana sa hoji 1 mesiac (samozrejme kym vybledne potrva to este zopar mesiacov), vnutorna 2-3 mesiace.
- ja som po operacii (Kramare) lezala na polochrbat, polo bok, v noci som spala na chrbte. Operacia (sobota)trvala od 17:30 - 20:00, z narkozy som sa prebrala o 21:00 a o 22:00 ma previezli z JIS na izbu.
- po operacii som sice este dostala nejake infuzie aj s protibolestivymi liekmi, no v nedelu som uz fungovala bez liekov. Davali mi sice tbl, no ja som ich vratila, kedze bolesti som nemala
- su rozne pristupy pooperacne, ja som sa postavila 4 den po operacii (operovali ma v sobotu vecer, v stredu rano som sa postavila za pomoci rhb pracovnika. Pocas dna este 4 x sama, chodila som za pomoci choditka na WC, obed a dalsi den uz v pohode sama
Den pred postavenim som sa naucila zopar cvikov na posteli a tie som si zacvicila vzdy, ked som sa isla postavit
- Su aj take postupy, ze sa stavia uz 1-2 dni po operacii, velmi skoro sa moze sadnut,... - pocuvaj doktora, vsetko zavisi aj od stavu aky mas. Ja napriklad este nesedim na stolicke, v pokynoch ktore som dostala sa pise, postavit 2-4 den, sadat 3x10 min od 12 dna atd. ale v suvislosti s mojim stavom mi lekar doporucil niektore casy predlzit.
- Hygiena - no tazka otazka, musis si najst svoju techniku (zavisi, kedy sa mozes postavit - ja som sa obriadovala na posteli - jedenie, umyvanie, toaleta(viem vsak o pripadoch, ked nevedeli pouzit misu ani plienku(ber to z nadhladom), tak ich postavili skor, je totiz dolezite, po operacii cim skor zacat cikat). Mne velmi pomohli detske vlhcene utierky, Kazde rano mi dali aj lavorik s vodou. Personal bol super a ohladuplny.
- Rehabilitacia - prvykrat som bola teraz v stredu a tiez v piatok - ucim sa spravny stoj, chodza, uvolnovacie cviky + makke techniky - nohy, horna cast chrbta (masirovat sa jazva nesmie, aby nevznikli vnutorne jazvy a zrasty)
Moj operater, fyzioterapeut aj neurolog sa vsak zhodli: MENEJ JE NIEKEDY VIAC - nic neurychlovat, tato operacia je dost vazny zasah, tak nech sa vydari.

Danina

PECO - ja som tiez 4 tyzdne od operacie L4-5, ale bolesti mam len mierne (vystreluju vsak este stale aj do nohy, no nie tak ako pred operaciou), od operacie som bez liekov. Kto ti radil cvicit brnensku zostavu? Viem, ze su rozne pristupy k pooperacnemu priebehu operacie hernie, ja mam info, ze prvych 6 - 8 tyzdnov sa maju svicit len uvolnovacie cviky + chodza je dostatocne rehabikitacia, ziadne posilnovanie. Aj spominane cviky len velmi postupne, kedze moze dojst lahko k podrazdeniu a bolesti. Vnutorna rana sa hoji 2-3 mesiace.

Danina

EMA - neviem na mm posun mojej platnicky pred druhym atakom, mne to nikde neuvadzali, iba to, ze je ohnuta smerom nadol a drazdi nervy o poschodie nizsie. Az po operacii som sa od doktora dozvedela ze vycnievala na uroven 1 clanku prstu tj. cca 1,5 cm. Operovali ma na Kramaroch. Ziadny prudky pohyb si nepamatam, bola som vsak dost unavena po 5 dnoch synovych horucok, zabalov, sprch,...