Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Lubjeta,
v každom prípade okamžite prestaň uvažovať v intenciách či niekto exol pri OP a podobne.Ak už hrozí OP, tak to treba vnímať tak, že ti to pomůže a vůbec sa nebáť.Strach působí velmi negatívne ,aj keď sa úplne nedá eliminovať, ale OP treba vnímať ako niečo, čo ma zbaví bolesti. Viem čo hovorím, ja som si to zažil v 8/06,HEDI extrúzia magna, OP som bol v 1/07 a dodnes nelutujem. Je jasné že po OP to už nie je na 100perc.ale dá sa takmer normálne existovať.Musí sa potom pravidelne cvičiť špec.cviky, ťažkú robotu vynechat a bolesti by nemali už byŤ.Takže strach hoď za hlavu a mysli na tie lepšie stránky OP,ak sa jej už nevieš vyhnút.Ahoj!
Auuuuuuuu, boze to boliiiiii, ja uz nevladzem... tiez hernia disku L4/5 a L5/S1. Zatial cakam kym zaberu lieki a na setky vysetrenia typu neurolog, MR a neurochirurg. CT a RTG a prvy neurolog uz mam za sebou. Najradsej by som sa dala hned operovat nech uz mam rychlo po vsetkom, hlavne nech to uz tak brutalne neboli a mozem vstat z postele, ale hrozne sa bojim. Neviete nahodou ci sa pri tychto operaciach uz stalo ze niekto umrel alebo ostal ochrnuty, alebo vazne postihnuty? Ake je vlastne riziko a na druhej strane uspesnost operacii? Je to riesenie dlhodobe, teda aj po operacii sa vracaju bolesti alebo uz ma potom clovek pokoj do konca zivota?
Auuuuuuuu, boze to boliiiiii, ja uz nevladzem... tiez hernia disku L4/5 a L5/S1. Zatial cakam kym zaberu lieki a na setky vysetrenia typu neurolog, MR a neurochirurg. CT a RTG a prvy neurolog uz mam za sebou. Najradsej by som sa dala hned operovat nech uz mam rychlo po vsetkom, hlavne nech to uz tak brutalne neboli a mozem vstat z postele, ale hrozne sa bojim. Neviete nahodou ci sa pri tychto operaciach uz stalo ze niekto umrel alebo ostal ochrnuty, alebo vazne postihnuty? Ake je vlastne riziko a na druhej strane uspesnost operacii? Je to riesenie dlhodobe, teda aj po operacii sa vracaju bolesti alebo uz ma potom clovek pokoj do konca zivota?
elcoro
akú náhradu za platničky máš použitú.
z akého materiálu a kde ťa operovali.
ja mám za sebou liečenie v Kupele Dudince a pomohlo to fakt dost. ja ale nemam za sebou operaciu.
pozna niekto Mudr. Majesky a ŠNOP v Blave?
Ahojte
Mám L4/L5 - L5/S1 a mám pár rád ako si zlepšiť stav.
Liečenie Kúpele Dudince . Lavica Kettler apollo a pod.
problemik
ahoj triniti.ked budes toto citat tak uz budes mat po vsetkom.ja pochadzam z Kysuc,presnejsie Stara Bystrica,a lezala som v nemocnici v Cadci.ndes som bola u zenskeho lekara,a zasa ma to zacalo v tej slabine stahovat,a noha pobolieva,aj v klbe bedrovom,je vyslabnuta,a takto ja mam momentalne ten zivot.idem niekam,a potom uz len lezim a pomaly sa pohybujem.je to uz o nervy....tak ahojte vsetci..
Danina:
dakujem, som rada, ze som ta este stihla :)
velmi mi pomohlo, ze som tieto info citala. nechcem napisat, ze ma presiel strach, ale citim sa o nieco istejsia aj tym, ze aspon aku taku predstavu teraz mam.
ja tusim idem tou rychlejsou alternativou. vobec neviem ci je to dobre, alebo zle...
operater mi povedal, ze na druhy den sa vstava z postele, a ako som pisala 4.6. som objednana na rahabku po konzultacii s lekarom. v nemocnici by som mala byt 8dni...predpokladam, ze to zalezi od zdrav stavu pacienta, ci ho pustia skor...
no ja som teda zvedava ako to bude :)
spolieham len na svoj organizmus, ze ma nesklame. na tu cestu nazad som tiez zvedava...
inac musim napisat, ze pred tou akupunkturou, som mala nohu ako handru, fyz. mi napichaval brucho a stehno,posledne obidve. uz ju necitim taku mlandravu, takze verim, ze to aj tebe pomoze. potom mi napis ake si mala z toho pocity :)
este raz dakujem a ako si napisala. o 2 tyzdne sa citame :)
papaa
Trinity pripajam este zopar info:
1. Kramare po operacii (neurochirurgia) prepusta 4 den s tym, ze sanitka transportuje pacienta lezmo na prislusnu neurologiu. Ja som bola na neurochirurgii 9 dni, kedze spadovo patrim na Kramare, nikde ma nepresuvali. Po prepusteni ma viezla domov automaticky sanitka - lezala som, kedze sa minimalne 2 tyzdne nesmies posadit (aj potom iba postupne, pozvolne najprv 3 x denne po 10 minut), tak si velmi inzu formu transportu predstavit neviem. Po operacii a aj v sucasnosti si laham cez brucho a akokeby lastovicku. Preto som prekvapena, ze niekde sa mozes po operacii dopravit domov aj autom.
Narok na PN po operacii su 3 mesiace, kedze az potom mozes postupne zapajat bezne cinnosti normalneho zivota vratane dlhsieho sedenia (napr. soferovat sa doporucuje az po 3 mesiacoch - vyslovene som sa na to pytala). Su vsak rozne pristupy, viem, ze v Cechach napr. stavaju uz na 1 den, do prace mozes uz po 2 mesiacoch, ovela skor si mozes sadnut, ...
Co sa tyka pohybu, 1 tyzden som v nemocnici chodila len na WC, ranajky, obed, vecera, 2 tyzden - este v nemocnici som pridala male prechadzky a aj doma som potom striedala 1 hod na nohach, hodina relax v lahu, 3 tyzden som pridala pohyb 2 - 3 hodiny na nohach, 1/2 hod oddych v lahu a teraz, tento stvrty som uz v pohode zvladla den na nohach, s tym, ze som si doobeda aj poobede tak 15 - 30 minut oddychla. Uz chodim aj na dlhsie prechadzky 3-4 km, ale je pravda, ze po prvej takejto prechadzke som mala miernu svalovicu v bedrovej casti. Tento stvrty tyzden som uz absolvovala aj cesty MHD - akurat som si dala pre istotu bedrovy pas. Cvicim kazdy den od 3 dna po operacii, akurat teraz mam uz dalsie cviky (zatial v lahu na chrbte, na bruchu a tiez v stoji)
Cievkovanie sa nerobi iba ked je nejaky problem (ja som pred operaciou prestala uplne cikat, no po operacii mi hned v nedelu rano cievku vybrali. Treba cikat prirodzene. Kedze som bola leziaca uz par dni pred tym a vobec som nevylucovala (cikanie sa sice docasne riesilo cievkovanim) tak hanba nehanba po operacii sa vsetko pekne nabehlo (este aj ms) a tak som si vypytala plienky (dalsie 4 dni s plnymi crevami by som nezvladla a na misu to neslo). Normalne mam zabrany hovorit o tom, nieto este pisat, ale chcem aby si vedela, ze v tom nie si sama.
Triniti - drzim palce, psychika je zvlastna - vidis aj noha prestala boliet, to je normalne, vsetko zvladnes, o 2 tyzdne referujes a o dalsie dva budes na tom o dalsi kusok lepsie.
Majte sa vsetci krasne. Idem ulozit syna do postele.