Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
To Petruška:
Dievča zlaté, je mi veľmi ľúto, že ťa tieto problémy postihli v tak mladom veku! Viem, aké to je - ja sama som riešila platničky už v 18 rokoch. Človek nechápe, prečo ho postihlo niečo, čo sa bežne stáva až ľuďom v strednom a staršom veku.
Neboj, keď sa tento problém zachytí včas a náulez nie je veľmi pokročilý, úspešnosť ozónoterapie je vysoká. No a potom to chce CVIČIŤ - CVIČIŤ - CVIČIŤ!Celý život!
Nájdi s rodičmi dobrého fyzioterapeuta, ktorý ti pripraví rehabilitačné zostavy na mieru a naučí ťa, ako so svojou neposlušnou chrbticou zaobchádzať.
Petruška, drž sa a daj vedieť, ako sa ti darí!
To Bianka:
Na toto fórum chodia ľudia, ktorý sa cítia zle a potrebujú radu či podporu. Ale i ľudia, ktorým sa už darí relatívne dobre (vďaka cvičeniu či operácii)a chcú sa s ostatnými podeliť, ako zlepšenie dosiahli alebo hľadajú informácie, ako si tento stav čo najdlhšie udržať. A všetci sú vítaní!
Podľa mňa práve tí "opravení" šťastlivci dávajú nám ostatným nádej, že sa i nám
bude časom dariť lepšie (či už vďaka operácii, cvičeniu či iným postupom).
Bianka, je mi veľmi ľúto, že u teba operácia nedopadla dobre a máš naďalej trápenie. Napriek tomu si myslím, že pokiaľ má niekto pred zákrokom či tesne po ňom, netreba ho strašiť negatívnymi prognózami. Áno, je potrebné počítať s tým, že operácia nepomože alebo že sa problémy časom vrátia. Odborné zdroje uvádzajú zlyhanie operácie v 10-30%, 5-18% pacientov musí podstúpiť reoperáciu. Stále to však znamená, že dvom z troch ľudí operácia skutočne pomože.
Nepoznám nikoho, kto by sa s nadšením hnal pod nož. Vždy je to posledné riešenie po mesiacoch či rokoch ochromujúcich bolestí, keď už zlyhali všetky konzervatívne metódy. I 2/3 šanca na relatívne normálny život je lepšia, než žiadna...
Som presvedčená, že človek pred operáciou či po nej potrebuje podporu - nie pesimizmus, že to "aj tak k ničomu nebude"! Dobrý psychický stav a pozitívne myslenie je veľmi doležitým prvkom v procese liečby.
Tiež patrím medzi tých smoliarov, ktorých čaká druhá (a tentokrát už omnoho rozsiahlejšia) operácia. Napriek tomu vobec neľutujem, že som na tú prvú šla! Získala som tým niekoľko rokov života prakticky bez bolestí a preto to stálo za to!
Bianka117
bianka ja naozaj neviem, preco ty bolesti mas,a iny ich nema...je mi to luto, ale tu odpoved by ti asi mal dat tvoj lekar...
ani ja neviem co bude so mnou. zatial sa mam dobre, ale toto je este kratka doba, aby som to hodnotila s nejakym vysledkom.
preco tu chodim? aby som sa dozvedela viac a neurobila chybu, hoci je tu vela aj negativne naladenych ludi, rovnako ako aj ty.
priat skore uzdravenie by znelo ako provokacia, ale naozaj ti prajem, aby sa ti polepsilo.
Dobrý den mám 14 rokov a mám vyskočenú platničku ako dospelý človek tho sú bolesti:( ani by mi nevadilo vydržala yb som tho ale mám eče len 14 rokov a bojím sa že to bude stále:(( robili mi ozovovú terapiu:(( ...vete nečo anto poradiť??
Prečo mam stale bolesti? Povedala by som ze to ani Pán Boh neviem, resp. to vie len on. Cvičim kazdy den, keby nie cvičenia tak sa nepohnem. Cudujem sa, že ked sa niekto citi tak super, prečo navštevuje taketo forum:))). Nemysli si, nie som jedina kto ma takéto problemy po OP, česť výnimkam. Videla som vela ludi, ktorým tiekli slzy od bolesti. Takze dakujem i za to, že vlastne chodím.
este som zabudla:
tym ze ja naozaj sedave zamestnanie mam, (myslim, ze vela z nas ho ma a nie som sama), je velky predpoklad, ze sa to vratit moze.
co proti tomu ale robit?
Bianka117
myslim ze nas je tu viac, co sa zatial citime OK neber mi iluzie :)
co ti povedal lekar? preco mas este bolesti? ja to nechapem...ved operovat sme sa dali, aby bolesti presli.
je to tym, ze necvicis, alebo zle zoperovane, ci geneticke?...
nejaky dovod preco sa to vrati musi predsa byt...
Ked sa pytaš na sedave zamestnanie po OP, tak asi si jedna z tych štastnejšich čo OP dopadla dobre. Ja som po operácii 4.rok a do dnešného dna normalne nesedim, chvilkove sedenie pri jedle, z nutnosti aby ma nezhodilo v MHD, a chvilku pri telke a to ma ten dokument-film, musi tak zaujat, aby to prekrylo bolest. Kupila som si špecialnu klinovu podložku cez net, cca 2450 Sk, s vykrojom pre kostrč, tak je to o niečo lepšie, ale na nejake 4 hodinové sedenie by to tiez nebolo. Naučila som sa tak žiť, skôr chodím, stojím alebo ležím. Vela veci sa dá robit aj tak. Viem ze existuje aj stolička-klakatko, ale este som ju neskušala, tiez stoji okolo 3 tis.Sk
este by ma zaujimalo, kto ma sedave zamestnanie a je po operacii.
pouzivate nejake zvlastne stolicky? dnes som pozerala na nete, nasla som "spinalis".
podla coho by som si ju mala vybrat?
Trinity,
hej, cviky mi dali na rehabke, je to tzv. brnenská zostava, ktorú som si na základe info z netu a liter. trochu prispôsobil./napr.cviky do preklonu zo stoja. tzv. Thomayer a pod.sa nedoporučuje a aj mi nerobil dobre./
Inak na ten pás ako i podušku pod zadok máš nárok, pýtaj si to od rehab. lekára.