Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

Danina

Dobra sprava od mojej neurologicky (bola som na kontrole) - tie vystrelovania a bolesti mozu suvisiet s ozivovanim nervu - vyrazne lepsie reakcie nervu a svalstva v chodidle (najma v suvislosti s palcom). Od jula zacinam aj s akupunkturou. Prisla mi uz aj info o kupeloch (velmi rychlo - 1 tyzden od odnesenia ziadosti).
Triniti - ja som si tiez omylom sadla asi 10 a potom este asi 14 den po operacii a bolo to OK. Inak robim uz skoro vsetko - zohladnujem pri tom skolu chrbta. Jedine co asi nie su uklony doboku a predklony - pri vysetreni som sa celkom slusne bez polesti ohla az dlane na urovni predkolenia. Veci sa vsak daju dvihat cez podrep, len si na to vsetko trerba zvyknut. A s tym sedenim mam info ako tu uz bolo uvadzane - kazdu hodinu cca 3-5 min pauzicka, natiahnut sa. Ak sa da striedat sedenia - stolicka (90° uhly, spinalis, fitlopta resp. klakacka). Viem si predstavit ako si v klaku a nevies ako sa postavit. Ja ked som isla prvykrat cvicit na zemi som sa sice do lahu dostala v pohode ale tiez som nevedela ako sa postavit. Ale uz je to davno v pohode. Lepsie sa mi totiz cvici na zemi na podlozke ako na zemi.
Pocasie - urcite moze ovplyvnovat bolesti - je to tak aj pri inych pooperacnych stavoch. A cvicenie moze taktiez podrazdit. Dolezite je, aby si pri samotnom cviceni nepocitovala bolest a ak bolest neskor nastupi, tak potom tomu prisposobit dalsie cvicenie.
Navrat do prace rovnako suvisi s roznymi pristupami k pooperacnym postupom. Ten rychlejsi zahrna od postavenia na druhy den, skorsi cas sedenia az po navrat do bezneho zivota po 2 mesiacoch. Ja mam ten pomalsi variant s nastupom do prace po 3 mesiacoch. Inak mam naskok pred tebou asi 4 tyzdne (operovana som bola 25.4)- takze by sme mohli byt v podstate na rovnakej urovni s ohladom na tvoju zrychlenu variantu.
Prajem vstkym pevne svatlstvo tzv. centrum sily (power house)

Petrusqa

Leja:
Dobrý den Dakuejm velmi pekne aj mna to dosť trápi že je to v tak mladom veku ale čo narobíš človek si nevyberie.....snažím sa ale v škole to dlhé sedenie to je niečo hrozné..:( a mám to dosť dlho rok mi s tým nič nerobili:( v Trenčíne skúsila som žliny primára Vyletelku a som spokojná:)) velmi boleti odchádzajú ale ked si zacvičím je to horšie a horšie:( dakuejm dovidenia

triniti13

Bianka117

dik za link.

ja viem, ze je to o nicom, ked clovek ide na operaciu a ma po nej bolesti. mozno naozaj by si mala skusit tu akupunkturu, ktora je tu tak ironicky brana, ked som citala par prispevkov.
netvrdim, ze ta vylieci, ale mozno pomoze ciastocne odstranit bolesti, ktore mas.. ja by som neverila, keby som si to nevyskusala sama na sebe. ale mala som kamosku v nemocnici, jej napr. vraj nepomohla...bola na dalsej operacii, ale z ineho dovodu. skusit podla mna treba cokolvek.
robili ti aj dalsie MR vysetrenia?

aj moj lekar tvrdi, ze je dolezite svalstvo a je nazoru, ze po operacii je potrebna rehabilitacna liecba minimalne este 2 roky + cvicenia dozivotne. takze ja to skusim, viem, ze vela pacientom pomohol a verim, ze medzi nimi budem aj ja.

ty si myslim pisala, ze mas po operacii 4 roky? kedy ta to zacalo boliet? riesila si to hned, ked bolesti prisli s lekarmi? mna to zaujima, nechcem vobec vyryvat, aby si to nebrala osobne.

mrska:

ty sa hlavne nedaj odradzat a poziadaj neurologa, aby ta poslal na magneticku, budes to potrebovat aj na neurochirurgiu ked pojdes.
nie je normalne, ze ta to tak dlho boli, treba davat pozor, aby ti ta noha nespadla, lebo potom to moze mat nasledky.
skus aj ty tu akupunkturu u lekara, fakt si nerobim srandy, mozno aj tebe aspon trocha zmierni bolesti, kym sa lekari dohodnu, co s tebou idu robit dalej.
ja som pred tou operaciou chodila aj na masaze, prave ked som mala tie krce v nohe. aj to mi pomohlo.
netvrdim, ze sa mate riadit mnou, ale pisem ako som sa citila ja. a bolesti som mala riadne. tiez cela noha, klb, trpol mi palec, a tie hnusne krce co ma stale budili...na to ani spominat radsej nechcem.

mrska

ahojte vsetci.tak som tu trochu nakukla co noveho.ja som tu uz pisala trinity o mojich problemoch,mam dve hernie s utlakom na duralny vak,kontaktovanie narvov,čierne disky,ide mi to do lavej nohy,a stale sa ani po pol roku necitim dobre.posledne dni je noha drevena a boli,aj krize,staci ze zdvihnem nieco tazsie a mozem ist lezat.chodit nemozem dlho ani sediet,ani stat,ta noha to nezvlada.a v pase sa citim ako by ma islo zlomit.je to trapenie.uz ma videli neurologovia,ortoped a nic.doktor na chronicku bolest mi odporuca ist na neurochirurgiu,tak tam 30.6 idem.uvidim.vcera som bola z tych bolesti taka unavena,skusam aj cvicit ale ak si zacvicim tak nemozem chodit,idem doslovne spadnut na nos.poradi mi niekto ci je to mozne?potom ta noha ledva chodi.dost ma bolieva aj v lavom bedre,a lavej polovici zadku.chcem sa spytat Leji preco ju operovali?moze ma boliet aj v podbrusi?casto ma tam bolieva a mavam zapchu.bola som aj na USG obliciek a to ja ok,aj zensky lekar mi robil USG,aj to je ok.uz by som asi brala aj operaciu,len aby mi ta noha povolila.nie je predsa mozne aby som nemohla chodit,bezat,byciklovat,dlhsie sediet.tak sa majte vsetci.ahojky.

bianka117

pre Trinity... ale aj ostatnych. Mozno to odomna vyznelo ze som otraveny pesimista. Ano bola som. Bola to životna rana. Ale musela som sa s tym zmieriť, lebo som nezomrela a žijem.Vzdať sa koníčkov, ktoré sa teraz nedaju robiť, cvičiť kazdodenne, čo predtym vôbec nebolo. Zvykla som si žiť i v špitáloch, kupeloch. Spoznala som veľa novych ludi s podobnymi problemami, stali sa z nás kámarati, voláme si, takze nebola som v tom sama. Dokazem sa tešiť z obyčajnej prechádzky, kedze ani bicykel nemôzem. Naučila som sa ako tak "regulovat" svoje bolesti, kedy môzem a kedy musim pribrzdiť.Takze som v podstate šťastny človek, ktory si trocha inak vazi život.
Ja Vam všetkym tiez želam veľa zdravie, žiadne bolesti, ale starajte sa o seba, operaciou to nekonči, musite cvičiť i ked nemate problemy, aby sa vam vytvoril svalovy korzet. Ja cvičim kazdy den 40 min. Obvykle ked sa zoperuje jeden segment, ma to dopad na dalšie časti chrbtice. Takze pevne svalstvo.

triniti13

Leja

dakujem za optimisticke slova, hoci aj tie od Bianky117 beriem na vedomie tiez :)

s tou stolickou budem musiet porozmyslat co vymyslim, kazdopadne ju budem musiet zmenit vo vlastnom zaujme. myslim, ze aj s tymi prestavkami je to realne.
to klakacku kde by som nasla? je to volnopredajne, ci na to musim mat znova nejaky papier od lekara?

inac zistila som,ze asi reagujem na zmeny pocasia, dnes necitim znova vobec nic. ono to sice mohlo byt aj z toho, ze cvicim a trocha som si to svalstvo ponatahovala po tolkom lezani..musim sa sledovat :)
je pravda ze 20 prec som uz mala, no hadam na druhej strane az taka stara nie som a to leto prezijem o nieco prijemnejsie ako v posteli.
dnes idem k mojmu lekarovi, sama som zvedava, co mi povie.

hladala som na nete brnensku zostavu, nemas nejaku stranku na cviky?

ozaj a pekny den :)

Leja

To Trinity:
Ja som po prvej operácii platničiek zostala doma 2 a pol mesiaca. Potom to už bolo viac-menej bez obmedzení, ale mala som 18 rokov a chodila som na VŠ - takže mladý organizmus sa regeneroval rýchlo a škola neznamenala 8hodinové sedenie na zadku.

Myslím, že ty sama najlepšie poznáš, kedy sa už možes vrátiť do práce. Ono je nakonie asi sedavé zamestanie lepšie, než napríklad fyzicky náročná práca v stoji či predklone, s prenášaním bremien alebo niekde vonku v každom počasí.

Kvalitná ortopedická stolička je určite dobrý nápad. Možeš vyskúšať i "kľakačku", ktorá menej zaťažuje chrbticu. Ja mám zas v práci pod stolom regabilitačnú loptu a pravidelne ju striedam s normálnou kancelárskou stoličkou:-)Okrem toho sa snažím vždy tak po hodinke vstať, prejsť sa, aby mi chrbát úplne nestuhol...

Leja

To Trinity:
Ja som po prvej operácii platničiek zostala doma 2 a pol mesiaca. Potom to už bolo viac-menej bez obmedzení, ale mala som 18 rokov a chodila som na VŠ - takže mladý organizmus sa regeneroval rýchlo a škola neznamenala 8hodinové sedenie na zadku.

Myslím, že ty sama najlepšie poznáš, kedy sa už možes vrátiť do práce. Ono je nakonie asi sedavé zamestanie lepšie, než napríklad fyzicky náročná práca v stoji či predklone, s prenášaním bremien alebo niekde vonku v každom počasí.

Kvalitná ortopedická stolička je určite dobrý nápad. Možeš vyskúšať i "kľakačku", ktorá menej zaťažuje chrbticu. Ja mám zas v práci pod stolom regabilitačnú loptu a pravidelne ju striedam s normálnou kancelárskou stoličkou:-)Okrem toho sa snažím vždy tak po hodinke vstať, prejsť sa, aby mi chrbát úplne nestuhol...