Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
To Bosulka:
Tŕpnunie a ťahavá bolesť od krížov do DK je typická pri problémoch s bedrovou chrbticou. Ale ak som správne pochopila, tebe majú operovať krčnú. Pokiaľ máš bolesti do noh, asi by bolo dobré na to v nemocnici upozorniť - nech ti prípadne rovno urobia i vyšetrenie bedrovej časti.
S tým "toaletným problémom":-) to asi bude skor prechladnutie alebo nejaký zápal. To by od chrbtice nemalo byť (prejavom akútneho priškripnutia nervov v krížovej oblasti je síce problém s močením, ale prejavuje sa neschopnosťou močiť alebo inkontinenciou).
V rámci predoperačných vyšetrení sa robí i rozbor moču, takže pokiaľ tam máš nejaký zápal, mali by na to prísť.
Už máš pevne stanovený termín operácie?
triniti13:
Leja:
kočky ďakujem, potrebovala som to počuť (čítať) od niekoho kto má s tým skúsenosti
Leja
čítala som tvoj odkaz pre Mršku, bolesti pravej strany krížov, celého stehna, tŕpnutie lýtka a neznesiteľná bolesť v členku a o bolesti v podbrušku ani nehovorím, to všetko môže byť akože z chrbtice? a to že chodím čurať skoro každú hodinu nebudem ani rozvádzať, dnes ma s tým obvoďáčka poslala na gyndu a keď som jej povedala, že to už som dávno absolvovala, tak to jednoducho zahovorila, už nemám na to všetko silu
Bosulka:
mozno je lepsie, ze sa hned dostanes do ruk odbornikom, aj podla mna sa nemusis strachovat. v NZ, ako pise Leja, su naozaj fachmani.
u neurologa by si mozno svoj stav zbytocne natahovala dalej, a iba by sa zhorsoval.lekari vedia, kedy je uz operacia potrebna, hlavne im doveruj.
inac na STV je video aj ohladne operacie krcnej chrbtice (medicina - 6. tyzden), je tam jeden pan, ktory ma po operacii a aj on sam to bral pozitivne. ber to z toho lepsieho hladiska.
ja som po operacii u neurologicky objednana az na jul, a to som bola operovana pred 3.tyzdnami. takze naozaj mas cas to riesit, ked prides. teraz je predsa dolezite, aby to pre teba dopadlo pozitivne.
Leja:
inac s tymi tvojimi bolestami, som to mala podobne aj ja. to stehno som si tak vylezala, ze ho este aj teraz citim, len rozdiel je v tom, ze to uz tak neboli.
To Bosulka:
Hlavne sa snaž byť v psychickej pohode (viem, že je to ťažké) a ničoho sa neboj! V NZ sú na chrbtice absolútnou európskou špičkou - všetko iste dobre dopadne!!!! Na hľadanie neurológa máš času dosť. Prvá kontrola je aj tak až po cca 5-6 týždňoch a to znovu v nemocnici, takže po operácii budeš mať dosť času vytelefonovať si z postele nejakého lekára v okolí:-)
To Mrška:
Prvýkrát ma operovali v septembri 1987 kvoli dvojnásobnej hernii s útlakom nervových koreňov. Bolo to po páde z koňa. So správnou diagnózou a rehabilitáciou by som sa možno tejto operácii vyhla. Lenže nikoho (ani mňa( nenapadlo spájať bolesti nohy s chrbticou. A tak ma 3/4 roka liečili kortikoidovými masťami na údajne poškodený stehenný sval:-) Až po mnohých mesiacoch som sa dostala na CT (MRI vtedy ešte neexistovalo) a nasledovala operácia.
Celé roky sa mi darilo dobre, ale predminulé Vianoce sa problémy začali postupne vracať a zhruba posledného pol bolesti presiahli znesiteľnú mieru. "Našťastie" mám výhodu, že už mám s príznakmi skúsenosť z minula a tak som sa u lekárov tentokrát nenechala odbiť. Pracne vybojované MRI preukázalo znovu 2 hernie a naviac rozsiahle pooperačné a degeneratívne zmeny (epidurálnu fibrózu, stenózu miechového kanála, artrózu, praskliny na stavcoch a instabilitu). Takže 9. júla mám termín operácie a čaká ma pevná fúzia 3 stavcov titánovou dlahou.
Moje bolesti vyzerajú zhruba rovnako ako tvoje. Začínajú v krížovej oblasti, cez stehno a lýtko až po nárt. Na strane poškodených nervov ma bolí i v podbrušku. Vďaka tomu, že možem spať len v jedinej polohe na boku, mám už otlačený a bolestivý i bedrový kĺb. Na WC "na veľkú" chodím vačšinou len s glycerínovým čípkom. Takže i u teba toto všetko može byť od chrbice a nie od ženských orgánov.
Hlavne sa nenechaj u lekára odbiť s tým, že už "videl aj horšie"! Pokiaľ sa to človeka osobne netýka, ťažko pochopí, aké psychicky náročné je žiť s trvalou bolesťou, ktorá ťa obmedzuje i pri tých najobyčajnejších činnostiach! A ak už nepomáhajú žiadne konzervatívne metódy liečby, je potrebné zvážiť i tú operáciu. Nemyslím, že by to bolo vačšie zlo než napr. trvalé užívanie silných liekov.
Drž sa a daj vedieť, ako dopadlo vyšetrenie na neurochirurgii! Kam sa chystáš?
triniti13
snažím sa byť v kľude, ale nedá sa, moja psychika je už na dne, vo štvrtok som sa vrátila z kúpeľov, tam som ešte rozmýšlala, že zruším operáciu, nič ma nebolelo, ale stačil jeden deň po troch týždňoch doma a som tam kde som bola, ledva sa hýbem, najhoršie je že nemám neurológa, už aby to bolo za mnou
ďakujem
bosulka:
tipujem ze v NZ to bude podobne ako v NR, baby ktore mali po operacii krcnej, boli schopne sa posadit, postavit este v den operacie. (samozrejme zalezi od organizmu). pustali ich aj skor domov, teda dve som zazila, obe sa citili OK po operacii a boli rychlejsie mobilne.
mali akurat na krku korzet. steh tusim mali 1. bud v klude, podla toho co som videla, to nevyzeralo hrozne. urcite zvladnes.:)
drzim prsty!
Danina:
mozme sa teda porovnavat:)
takze ja som bola v piatok na prvej navsteve mojho lekara. najskor ma nahriali, potom ma prezrel kladivkom, skontroloval reflexy na nohe. potom bioptronom (zelena, modra), masaz koncatin, kontrola reflexov. zatial je to vraj OK. moj reflex sa spamatava.
v piatok idem znova. cvicenia este nemam, toto budem robit neskor. zatial cvicim tie cviky, ktore mi dali v nemocnici + chodenie. dnes som skusala ci sa vobec dostanem trocha do predklonu, ale to mi veru neslo, tak som to nechala tak.
chodi sa mi dobre, nerobim nic na silu, len tolko, kolko vladzem. so sedom, to neskusam, este tie 2tyzdne vydrzim.
to co ti neurologicka povedala je urcite pravda, to mi vravel aj operater, ze po operacii mozu este prist bolesti, prave kvoli tomu obnovovaniu.
mne to zase preslo, len citim, ze som este trocha slaba, ale inac, nepocitujem zatial nic zvlastne. trocha mam este tu pravu stranu chrbta, ktora bola operovana navretu, ale nie je to bolestive, len ked si po tom prejdem tak hmatom citim, ze to este nie je ono.
ja ta este velmi nedobieham, ten klak mi este robi problem:) skor mam strach, ze to urobim nejak nespravne, tak si chcem pockat, kym mi to poriadne ukazu, aby som nieco nepobabrala.
no Danina, tusim nam to zatial ide OK, to je dobre. len nech nam to takto ide dalej :)
pisala si o stolickach, tu spinalis si nahodou neskusala ako sa na tom sedi? klakatko je dobre na niekolkohodinovu pracu? potrebujem nieco pohodlne, aby som si to fakt nepokaslala.
ELCORO:
ja vobec neviem, ci tvoj lekar robi spravne, ale podla mna ked si precitas aj ine clanky, kazdy cvici cviky, ktore mu dali v nemocnici a potom pokracuje dalsimi, ktore mu da fyzioterapeut, kym sa dostane do kupelov.
mozno je to nejaka dalsia metoda...fakt neviem. operater, alebo rehabilitacny v nemocnici ti nic nepovedali?
kolko mas po operacii?