Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Karlos wrote: "Hnať sa,,hrdinsky"do práce po 2-3 mesiacoch po OP je nezodpovedné nielen voči sebe, ale aj svojej rodine."
Vieš Karlos, ono to niekedy nie je o "hrdinstve", ale o nevyhnutnosti... Bolo by fajn zostať pol roka či viac doma a venovať sa rehabilitácii, ale pokiaľ je rozpočet 4člennej rodiny (z toho 2 malé deti) viac-menej závislý na jedinom (mojom) príjme, tak to jednoducho nejde! Nemocenská je tak akurát na nájom...
Aj tú operáciu som veľmi zvažovala a modlila sa, aby dobre dopadla a ja náhodou neskončila v trvalej invalidite. To ty som si rovno mohla hľadať nejaký azylák!
Tak prosím nesúď - "hnanie" sa do práce vačšinou nie je o nejakom osobnom plezíre, ale práve naopak o zodpovednosti k rodine!
Ahoj Mrska, palička nie je žiadna hanba! Ja som si ju kúpila už v apríli a používala až do operácie. Síce som si pripadala divne - v čtyridsiatke o paličke, ale čo... Keď ma chce niekto obzerať, jeho vec! Palica ale mala jednu výhodu - aspoň mi vždy uvoľnili miesto v MHD. A v práci sa usmievali nad mojim elegantným modelom, kúpila som si totiž paličku s hnedou metalízou:-)))
Je mi ľúto, že akurát cez svadbu budeš v nemocnici. Ale čo sa dá robiť - operácia je doležitejšia! Neboj, utečie to raz-dva a všetko iste dobre dopadne! Veď ako inak, keď sme si už toľko vytrpeli:-)?
Rodinu nerieš, oni to iste tak nemysleli! Na našich najbližších je toho tiež niekedy dosť a občas potom vypustia z pusy aj to, čo by najradšej vzali naspať. So mnou si teraz niekedy tiež "užívajú": celá domácnosť je na manželovi a z toho, ako som už mesiac zavretá doma, som občas pekne protivná:-)
Ahojte , pridávam sa aj ja k Vám taktiež mam problemy tak ako tu píšete .
Chcem sa Vas opýtat či ste mali predpísane náplaste opiaty a či mi viete povedat ci sa môže náplast prestrihnut na polovicu.Kedze som si celú náplast nalepila potom som sa zle velmi cítila :O(( ďalšiu náplast som skúsila prestrihnut no neviem či sa môže :O((( viete mi poradit ?
dik leja,na teba sa clovek moze obratit s otazkami.prave som zdriemla,ako vzdy ked zjem tramal.vcera sme boli kupit synovi oblek na svatbu,ktora bude ked ja budem v nemocnici.boze,ja som bola ako ochrnuta,a najlepsie bolo ze som nemohla nasadnut do auta.nemohla som zdvihnut nohy od zeme.tak ma muz neakovtrepal a ja som tam na parkovisku,stonala od bolesti,deti boli znechutene,a muz nadaval ze mam sediet doma.dnes je to zle,len sa suchcem po dome.ozaj kupila som si palicku,taku na podopieranie.no hanba prec,ja ak pojdem k lekarovi sa musim podopriet.ahojky.
Mrska, fúzia je len jedna súčasť operácie. Prvá fáza je rovnaká ako pri "obyčajných" platničkách - tj. odstránia ti hernie, ktoré sposobujú útlak nervových koreňov, uvoľnia miechový kanál... Až potom stavce zrovnajú a zafixujú, aby všetko pevne držalo pokope v stabilnej polohe a ďalej sa to nesypalo.
Takže nie je dovod, prečo by tento typ operácie mal pomáhať len na kríže a nie na nohy.
Leja ahoj.ta fixacia co budu robit aj mne pomoze aj mojim noham,ci len krizom?lebo som tu citala,ze bolest v krizoch vyriesi tato operacia.ja nechodim este zhrbena,ale najviac ma neposluchaju nohy,a bolest v krizoch mavam hlavne z chodenia,statia a sedenia.mozno sa opakujem,ale je toto fixovanie dobre aj na to aby sa ozivili aj nohy?ahoj.
ahoj karlos.konecne neaky muž.ja budem operovana 19.10,a niekedy mam pocit ci je to dobry napad....nevladzem chodit a mavam bolesti,hlavne lavej nohy.idu mi fixovat chrbticu,ale nalez tam bol aj na vymenenie platnicky,ale lekar sa rozhodol pre fixaciu.stretavam sa z nazorom ze ja by som si v chrbtici nedal hrabat!ze pol republiky bolia krize.lebo bolest sa neda ukazat,a momentalne som z toho na nervak.asi je to tym ze sa to blizi.len dufam ze to aspon trocha skvalitni moj zivot.ahoj.
Leja, trinity13, mrska
no tak kontrolu mám za sebou, ale že by som bola o niečo múdrejšia nemôžem povedať,
operácia krčnej sa podarila, pacient prežil, akurát sa čudoval, prečo mi stále tŕpne celá ruka a prsty, odporučil znovu EMG
čo sa týka bedrovej chrbtice L5/S1 osteochondróza laterálne, možná hernácia - extrúzia laterálne, odporučil MR, ja už na MR nechcééém, objednala som sa hneď v NZ, termín mám už 6.10. tu by som čakala tri mesiace, len dúfam, že dovtedy zoženiem niekoho, kto mi vypíše žiadanku
neviete čo je s makarónkou?
triniti13:
hnať sa,,hrdinsky"do práce po 2-3 mesiacoch po OP je nezodpovedné nielen voči sebe, ale aj svojej rodine.To sa skor či neskor vypomstí.Ja som bol po OP ešte cca 7 mesiacov na PN, po 4 mesiacoch som bol v kúpeloch, tento rok som bol zasa.Vždy ma to znovu postaví lepšie na nohy.Trvalo cca 1,5 roka po OP kým som si cvičením vytvoril dostatočný svalový korzet brušných a chrbtových svalov, ktoré sú velmi doležitou oporou oslabenej chrbtice. Treba podla možnosti každý deň prejsť rezkou chodzou cca 3-5 km, toto sú podla mna najlepšie a najúčinenjšie fyzioterapie pre nás vertebropatov.Koncom min.roku som bol na kontrolnom MRI a objavil sa bulging na L4, ale iba 3 mm, ak by som necvičil, nechcem ani hádať, čo by sa mohlo stať. To je daň za časté sedenie pri PC a šoférovanie, ale nejako sa živiť musím.Preto opakujem, cvičiť, cvičiť a zase len cvičiť. Zo začiatku je to trocha otročina, ale po vytvorení spomínaného svalového korzetu to už netreba až tak preháňať, stačí udržiavať dosiahnutý stav.
tak to som teda nevedela a za kým treba ísť a uplatniť si nárok na CID alebo to musí najskôr schváliť posudková alebo ako to je ak niekto vie tak ďakujem za info