Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

henemene

ahojte všetky, tak ja už mám zbalené a mám hrozné depky ale ani sama neviem z čoho dnes som ešte nič nezjedla
mrska zbalila som si aj líčenie tak som zvedavá ako sa budem malovať lebo pyžamo a make up ide skvelo dokopy nič v zlom.
trinity ak si zbalím nejaké tapláky tak mi budú na jednu vec alebo aj na niečo?
anies tomu ver, že sa stretneme kto ta bude operovať? ja už budem pár dní po operácii tak ti budem chodiť podkladať misu. mne teraz najviac pomáha pomyslenie, že tam nebudem sama a na izbe sa s niekým zoznámim a budeme všetci na jednej lodi. najviac mi bude smutno za mojou 6-ročnou dcérou ona to prežíva ešte horšie ako ja sme na seba moc citovo naviazané tak zajtra bude veľký plač.

Leja

Anies, ja by som na Tvojom mieste neváhala! Jasné, že tesne pred operáciou človek prepadne pochybnostiam a naraz má chuť všetko zrušiť - zažil to asi každý z nás operovaných pred odchodom do nemocnice. Keby somu tak nebolo, asi by sme museli byť vysadený na "sado-maso":-)))

Úspešnosť operácií platničiek je veľmi vysoká (zvlášť pokiaľ sa jedná o prvú OP), vo vačšine prípadov nastáva ihneď výrazné zlepšenie stavu a úľava od bolestí.

Pokiaľ máš rozsiahli nález a veľké bolesti chronického charakteru, ťažko možeš očakávať, že sa stav bez OP zázračne zlepší. Lieky a PRT riešia následok, nie príčinu bolestí.

Neboj, všetko dobre dopadne a Ty budeš za pár mesiacov zas fungovať ako NORMÁLNY človek.

anies

Ahojte vsetci
Najprv by som sa chcela podakovat vsetkym prispievatelom do tohto fora lebo mi pomohli v mojich najbolestivejsich a nejdepresivnejsich chvilach
Teraz sa aj ja trochu "popysim" svojimi herniami: centralna protruzia platnicky L3-4 difuzneho charakteru, hernia L4-5 charakteru etruzie, sekvester platnicky L4-5, sakralizacia L5, L5-S1 protruzia platnicky.
To som urobila taky vycuc z poslednej MR. Bojujem s tym asi 6 rokov, absolvovala som lokálne obstreky, infuzky, hlbkove punkcie, ozony, 3xPRT, cvicenie. Posledne PRT (04/09) mi pomohlo asi najviac. Horuca bolest, trputie, mi vyzarovala do lavej nohy. Teraz je to lepsie no MR (O9/09)ukazala vyrazne zhorsenie, vraj tlaci na miesny vak ci co. Tak chcem pozdravit zienky ktore si teraz balia kufre, lebo ich balim aj ja :). Budem operovana v NZ 19.10. Mozno sa tam streneme aj s Henemene. Ja mam take zmiesane pocity Raz sa bojim a najradsej by som to vsetko zrusila a niekedy uz to chcem mat za sebou Stretavam ludi co boli operovani a maju sa fajn a potom pridem na neuro a tam su zas ludia co sa az tak fajn nemaju Neviem ci som sa rozhodla spravne, kedze nemam ani zdaleka take bolesti ako som mala. No lekari ma presvedcaju ze organizmus je trochu tymi PRT oklamany a je len otazka casu kedy to poriadne na miechu zatlaci. Pytam sa vsetkych dookola co mam robit, aj ked viem ze mi nikto neporadi. Pripadam si ako ten co sa aj slamky chyta.
Co sa tyka tej rekonvalescencie tak na neurologii mi odporucali po op pol roka NIC nerobit hoci sa budem citit dobre lebo vnutorne svalstvo aste nie je dohojene. Somozrejme okrem cvicenia a rehab.
Vraj aj Ruzomberok ma dobre referencie.
Mrska kde budes operovana? Viem ze si to uz spominala ale nemozem to najst.
Tak sa zatial majte, ja bezim este na ARO:))
PS: Mozem vam tu tykat?

mrska

henemene...ja ked som bola v nemocnici tak som vstavala o pol piatej,malovala som sa,zehlila vlasy,sprchovala...pre mna je to taka terapia,musis si zachovat tie navyky aby si sa uplne neopustila,ako doma...tak ti drzim moc palce,a dufam ze sa tu o par dni stretneme uz po.....ahojky.

mrska

baby dik vam za povzbudenie...a to s tou zehlickou myslim vazne,mne sa hrozne tocia vlasy,a ked ich nemamm upravene,tak vyzeram ako lev striehnuci na korist:),a triniti ak budu potrebovat tak im tam s niecim pichnem...ale sranda musi byt...

Leja

Ahoj Mrska! Presne viem, ako sa cítiš:-) Ja som na tom bola rovnako - ako sa termín operácie blížil, bola som stále viac nervózna, neistá, depresívna... Uvažovala som, čo keď sa stane tamto či hento... Dokonca som pár dní pred nástupom do nemocnice uvažovala, že to snáď všetko zruším a nikam nepojdem. Takže si z toho nič nerob, dievča, sú to úplne normálne stavy:-)

Neboj, operácia ani dni po nej nie sú nič strašného, čo by sa nedalo prežiť. A potom Ti už bude len stále lepšie a lepšie.

Trošku ťa ešte povzbudím: Dnes som bola na kontrole 7 týždňov po operácii. Cítim sa skutočne veľmi dobre. Lekári ma pochválili, ako sa všetko dobre hojí. Už mi dovolili trochu sedieť a chodiť na prechádzky. Rehabilitáciu zatiaľ nie, to až po ďalšej kontrole (10.12.) - vraj sa musia šróby dobre zarásť.

No a tá najlepšia správa je, že pokiaľ to vraj takto pojde ďalej a aj ďalšia kontrola dopadne OK, zrušia mi všetky obmedzenia a možem robiť všetko ako predtým (samozrejme nebudem skákať bunggie jumping a podobne:-). Nevidia problém ani v tom znovu nastúpiť do práce. Takže na Vianoce už zas snáď budem ako "normálny" človek:-)

triniti13

henemene:
no tusim ti postaci pyzamo:) mokre handricky si zober, tie co sa detom utieraju zadocky. zidu sa ti, popripade nejaky umely pohar. slamku ti daju :)
den pred operaciou ti daju na ukludnenie nieco ak by si potrebovala, na druhy den tu naladovku vo forme tablety, ktora mne vyprchala kym som prisla na rad. ale neboj tam si ta uz uspia:)

mrska:
a ty by si tusim mala aj zehliacu dosku, v nemocnici budu radi ze im pozehlis :)

tak sa drzte baby, myslim na Vas!!!

henemene

mrska s tou žehličkou na vlasy to nemyslíš vážne? ja som si myslela, že budem rada ak odídem sama na wc a ty si budeš aj vlasy žehliť no zdvihla si mi náladu. dnes ma stretla jedna babka a povedala mi, že deň pred operáciou mi dajú aj náladovku tak sa teším.
trinity čo si treba zbaliť aby som to neprehnala načo budem mať vlastne náladu, ty si bola koľko dní v nemocnici ja som sa dočítala, že v NZ sa býva 6 tak rátam iba toľko ale pri mojom šťastí ktovie ako je to s tou náladovkou, lebo ten štvrtok bude asi des.

mrska

triniti,do nemocnice idem 18.10 a operovat ma budu 19 v pondelok.ozaj ja cvicim aj teraz doma trocha,mozem?a tie chlapske reci...uz nemmam slov....a este aj to pocasie je take hnusne depresivne.aj u vas tak leje?ahojky.