Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Mrska,
disrupcia je vlastne roztrhnutie, rozlomenie, prasknutie danej platničky.
jezis ja som otrava:baby ze sa to oplati operovat uz len kvoli tym noham?ked su na nic.
ozaj,co je to disrupcia platniciek?
ahoj anies.ja idem na operaciu do Ruzomberka,a tiez ma budu operovat 19.10.najlepsie na tom je,ze asi 3-4 dni nemam taku hroznu bolest v krizoch,noha je stale taka aka bola a nemozem chodit dlho a podlamuju sa mi kolena,aj tak zacnem mat pochybnosti.Leja je mozne ze stracam rovnovahu,som ako opita?aj tebe sa nedalo chodit hore schodmi?a co ja ocakavam od operacie?ze budem normalne chodit.ahojky.
Ešte jedna informácia k šróbom. Neviem ako v NZ, ale v Motole sa do chrbtice osadzuje i kostný štep (autoimplantát), aby sa stavce rýchlejšie zrásli a vytvorilo sa pevné premostenie. Štep sa berie pri operácii z panvy v rámci jednej narkózy. Je to len malá dierka, odber sa robí hrubou ihlou. Tak 3 dni po operácii to dosť cítit (snáď viac ako samotnú operačnú ranu), ale tak po 14 dňoch si už na to ani nespomeniete.
Inak 7 týždňov po OP sa cítim skutočne skvele - bolesti sú prakticky fuč, lieky minulosťou, pokojne prespím celú noc... A to som predtým brala silné analgetická po hrstiach, nedokázala v kuse spať dlhiše než 2 hodiny, chodila celá skrútená o paličke. Tak žiaden strach, dievčatá - všetko dobre dopadne!
Hlavne sa nenechajte zdeptať nejakými zaručenými hrozostrašnými historkami o "známych známych našich známych", ktorí po nepodarených operáciach skončili na vozíčku a podobne. Len veľmi výnimočne sa stane, že operácia vobec nepomože. Obvykle je zlepšenie veľmi výrazné, alebo aspoň citeľné! A v NZ sú na chrbtice skutočnou európskou špičkou.
Všetkým, čo vás súcitne odhovárajú od operácie by som odporúčala, aby si skúsili aspoň mesiac žiť ako my pred OP! To je človek ochotný podstúpiť všetko, i keby šanca na zlepšenie bola čo i len 1%. Tak hlavy hore a držte sa!
Anies, aj keby Ti dávali šróby, ničoho sa neboj - nie je nič horšie, než odstránenie výhrezu. Ver mi, absolvovala som už jedno i druhé!
Akurát operácia trvá o niečo dlhšie, tak Ťa može trošku viac trápiť nevoľnosť po narkóze.
Po OP budeš pár týždňov musieť používať podpažné barle a cca 6 týždňov je striktne obmedzený sed (sadnúť si smieš akurát na WC).
Rozdiel je i v rehabilitácii. Zatiaľ čo po prvej operácii bez fixácie som začala cvičiť už krátko po zákroku, teraz ma RHB čaká až po 3 mesiacoch - keď sa šrób a dlaha poriadne "usadia" a zarastú.
Inak je pooperačný priebeh úplne rovnaký, bolestivosť nie je o nič vačšia. Dlahu a šróby budeš máličko cítiť, ale je to skor nepríjemný pocit z cudzieho predmetu v chrbte - nie je to bolesť v pravom slova zmysle (je to približne rovnaké ako pri novom mostíku v puse:-).
ahojte ďakujem všetkým za podporu, povzbudenie a informácie už som s nervami v pohode ale zase bolia nohy určiťe to počasie ale už iba dva dni a bolesti sa možno zbavím ale určite som optimista. držím všetkým palce ktorí to máta pred sebou a ozvem sa po príchode domov. mrska ty stihneš v sobotu aj svadbu ty sa ale máš. tak idem sa ešte dobaliť lebo na tie šlapky som zabudla, ešte raz dakujem a majte sa tu pekne
anies
hemene
dievčatá držím vám palce, mňa operoval prof. Rudinský, pýtajte sa na to dr. ktorá si vás zavolá kvôli anestéze kto vás bude robiť, hlavne žiadny plač, kulmafén som mala aj:-) ale až pri odchode, hlavne nezabudnite šlapky do sprchy, je to tam treba a malú flašku s uzáverom na pitie, je to lepšie ako slamka, v NZ dávajú hadičky a pripadalo mi to ako odstrihnuté z infúzky, sestričky sú tam fajn a aj lekári, tak sa držte, na izbe je telka tak to pred operáciou prežijete a po operácii budete tri dni spinkať
Ahojte zienky
Dakujem za tie slova dodavaju mi sebaistotu Lekari a sestricky sa vacsinou len sustrastne usmeju a odhovaraju. Nemam im to samozrejme za zle ale tazko je to potom v sebe spracovat a jednoznacne sa rozhodnut.
Henemene
No dufam ze sa tam nejako najdeme :) Mne nepovedali kto je moj operater a vlastne tam ani nikoho nepoznam, iba Dr. Rudinskeho z telky.
Ja mam 6 roc syna, no uz skoro 7, a este som mu o tom nepovedala Tiez je velmi citlivy tak hram mrtveho chrobaka a v nedelu sa mu to budem snazit "oznamit" tak ako keby to bolo uplne normalne. Dufam ze mi moj plan vyjde a nerozrevem sa.
Mne pomaha take oklamanie psychiky, napr. co si obleciem v ten den ked pojdem domov, rozmyslam kto ma pride domov pozriet, a tak.
Dnes mi na ARO vraveli ze sa moze stat ze mi to budu aj srubovat dokopy, lebo su to 3 platnicky a vytecenie je zo 6mm na 1,3 cm. Vraj to zvazia podla stavu ked ma otvoria
No kazdy den potesenie
Najviac sa desim toho ze zutekam spred operacky prip z op stola Alebo ze budem vystrajat pri prebudzani