Laserova operácia očí

Príspevok v téme: Laserova operácia očí
matelko

Mám 21 rokov, a už dlho rozmýšlam nad laserovou operaciou očí. Nechcem do toho skočit naslepo, rád by som počul vaše názory, dobré prípadne zlé skúsenosti. Otec ma odhovára a očný lekár povedal že by som mal radšej počkat kým doštudujem. Ale to môžu byť daľšie 3 roky... btw mam cca 3,5 Dioptrie na oboch očiach

tomask

Lucia,
v solidnom centre by ti korekciu mali urobit zadarmo, pripadne by si platila len za extra vysetrenie. Treba sa ale opytat konkretne tam, kde pojdes na zakrok. Pri dodatocnych korekciach je vsak iny problem ako financny. Ide o to, ci budes mat stale rohovku dostatocne hrubu na dalsiu operaciu. Neda sa z nej orezavat do nekonecna. A tiez je otazka, ci sa ti bude chciet podstupit vsetko este raz. Obzvlast ak sa ti objavia nejake vedlajsie nasledky.

Lucia203

Ešte by som chcela dopisať že v Excimeri sa piše na ich strane že je tam doživotna zaruka. To znamena že ak by bol po čase problem a bolo by ho treba riešiť znova laserovo tak je to zadarmo?
Prečo nie aj v pripade o ktorom som pisala nižšie?

Lucia203

V neovizii maju novy HD pristroj. Ale o to nejde.
Chcela by som vedieť vaš nazor, či je to normalne a spravodlive ak si dal brat v Excimeri odstraniť minusove dioptrie (-12) a na jednom oku mu nechali -1 a na druhom -3. Povedali mu že sa bali odstraniť to naraz uplne. Takže bude nosiť aj nadalej okuliare iba slabšie. A vraj po pol roku si môže prisť dať odstraniť zostavajuce dioptrie uplne ak bude chcieť ale si bude musieť celu operáciu znova zaplatiť.
Je to normalny postup? Nemali by mu už zostavajuce dioptrie odstraniť zadarmo? Ved on nemože zato že mu to nechali pretože sa to bali naraz odstraniť.
Takto to znie akoby to občas spravili aj schvalne že nejake dioptrie nechaju len preto že pacient pravdepodobne pride znova a takto ziskaju znova peniaze. Chapem mohli sa bať mu to odstraniť naraz ale dokorigovanie by už podla mna malo byť v cene prvej operácie.

KuSSo

Neovizia na svojej stránke síce uvádza, že používa tie najmodernejšie postupy a vybavenie ale to tam majú už niekoľko rokov. Na slovensku majú najmodernejšie vybavenie na klinike Excimer v Bratislave.

Lucia203

Petoo
odporučam ti navštiviť kliniku Neovizia v Bratislave-Petržalke. je tam výborny chirurg dr Piovarči. On ti da určite oči do poriadku, maju tam najnovšie metody a lasery ake existuju a snažia sa pacientovi pomocť čo najviac. Ja mma 28 rokov a chystam sa tam na operáciu šedeho zakalu a astigmatizmu.

semester

peto, moj stryko je ocny chirurg. sam nosi okuliare a ked sme oslavovali jeho 50-ku tak sa tam pred celou navstevou vyjadril (mal trocha vypite, inak by to mozno ani nepriznal), ze on by si oci nikdy operovat nedal. a ani ja nepoznam pripad, ze by si to dal urobit nejaky ocny chirurg ak by mu teda nehrozilo ze by inak oslepol. lepsie okuliare ako znicene oci operaciou, ktorej efekt aj tak dlho nevydrzi.

petoo

Moje skusenosti s EPI-LASIK su zatial po 3 mesiacoch od operacie nie najlepsie. Mam po 44 rokov a operater ma presvedcil na monovison, kde na jednom oku sa nechava zostatkova dioptria a na druhom sa urobi korekcia na nulu. Pred operaciou som mal dioptrie -6 a -7. Som grafik a fotograf. Pred zakrokom som dost dlhu dobu s operaterom skusal rozne moznosti korekcie do dialky. Napokon sme sa rozhodli, ze neurobi uplnu korekciu do dialky, zvlast preto, aby som videl na blizko, kedze robim za PC a fotim (cez hladacik fotoaparatu sa divam na blizko - na hodnoty na displeji a do dialky na samotny objekt). Podla operatera by som s tym nemal mat problem.

Teraz 3 mesiace po zakroku vidim na prave oko do dialky o trochu lepsie ako som videl s okuliarmi. Tu mala zostat zostatkova dioptria -1, je tu vsak +1. Aby som videl na PC pravym okom a ako tak na mobil, tak som si musel niekolkonasobne zvacsit font. Lave oko je na tom horsie. Tu nemala byt ziadna zostatkova dioptria. Do dialky nevidim dobre, navyse zvdojene. Na blizko lavym nevidim vobec. Mam + 2.5 dioptrie. Uz viem ako sa citia sray ludia, ktory na blizko vobec nevidia (nevedia si precitat pribalovy letak, popis na vyrobku, noviny, casopis, nedokazu si po sebe dobre umyt pohar, utriet prach a podobne). Som z toho velmi nestastny a keby som sa mal znovu rozhodnut, tak na zakrok nejdem alebo by som konzultoval zakrok vo viacerych strediskach. Navyse nemozem od zakroku fotografovat, co je velmi sklucujuce, pretoze je to nielen moj konicek, ale hlavne moja praca. V noci a v sere vidim kruhy okolo svetiel, tzv halo efekt. Cez den pri vacsom kontraste vidim okolo objektov akoby hmlu - podobny efekt ako ked dlshie plavate v bazene s otvorenymi ocami.
Uz som bol niekolkokrat na vynutenej kontrole. Jedine co mi povedali je cakat, resp. odporucili mi okuliare na blizko (ktore mi ani nemohli predpisat). Okuliare som si dal spravit, ale ked ich dlhsie nosim pri praci, tak ma z nich boli hlava a ked ich zlozim, tak mam vyrazne zhorseny zrak na blizko ako ked som ich nenosil. Momentalne mam uz problem precitat bez okuliarov pristrojovy panel v aute. Navyse s okuliarmi neprecitam popis na produktoch v obchode. Pred operaciou som s tym nemal vobec problem.

Neviem co mam robit. Mam pocit, ze lekarovi uz pomaly leziem na nervy, ved kratkozrakost mi ciastocne odstranili, tak mam byt spokojny. Ale ja nie som a navyse vyrazne mi cely zakrok zatial zhorsil najma moj pracovny zivot.

tomask

Z mojho pohladu je Lasik naozaj aj s istymi rizikami. Ja som mal dioptrie -5 a nechal som sa operovat pred 6 rokmi a objavili sa u mna skoro vsetky potencionalne negativa, ktore sa mozu objavit. A to suche oko, kruhy okolo svetiel, velmi zle videnie v tme a sere a hlavne nestalost videnia, kedy sa ostrost meni aj pocas dna.
Prvy problem bolo suche oko, ktore sa objavilo asi pol roka po operacii. Boli take rana, kedy som mal problem otvorit oci. Mal som pocit, ze nam viecko prilepene o oko. To sa mi ale casom popravilo. Po dalsom case som si vsimol, ze vidim horsie v tme a sere a svetla som videl rozmazane. Mam pocit, ze ked je vonku malo svetla, akoby som mal o pol dioptrie viac. Casom sa mi zrak zhorsoval celkovo. Pred dva a pol rokom som si nechal predpisat okuliare -0.5, ale uz teraz citim, ze mi nestacia ani tie. Najvacsi problem ale je, ze sa mi kvalita zraku meni aj pocas dna. Rano trva aj hodinu, kym zacnem zaostrovat. Ked mam zly den, mam pocit, ze mam oci horsie o dioptriu, niekedy sa mi zda, ze snad zase zacnem vidiet ako ked mi predpisali dioptrie 0.5. Napr, pri ECV na autach. Su dni, ked znacku precitam aj na 15m, ale ked mam zly den a je aj zamracene, tak su nerozlustim ani ked som 5 m od auta. Coho sa bojim najviac je buducnost. Mam len 6 rokov od operacie a uz som mal vsetky spominane trable. A neviem, co ma este caka, kedze by som este chcel pozit nejakych 30-40 rokov. Ak by sa stav ustalil na -1D, tak by som to este bral cele ako pozitivum, kedze predtym som s -5D bol naozaj bez okuliarov defacto slepy. Ale ak sa mi este viac pohorsi, tak to naozaj za to nestalo. Navyse, ked som si chcel nechat predpisat sosovky, tak ma doktor uporornil, ze pri operovanom oku je vyssie riziko zapalov a preto mozem nosit len jednodnove a aj to je samo o sebe riziko. Preto ich ani nenosim.

Magy

osobne mam len velmi dobre skusenosti. brat si siel dat robit excimer predo mnou, dost ho to po operacii bolelo, ale on je taka citlivka...
ja som pooperacne problemy nemal ziadne, trochu to rezalo, palilo, ale v ramci normy. uz po troch dnoch som soferoval. sice to nebola ziadna slava a nemal by som, ale dodnes (to uz je aj 6 rokov po operacii) nemam vaznejsie problemy.
absolvoval som klasicky PRK laser, teda zakladna metoda, bez rezania rohovky a pod.

nellyy

chcem vás poprosiť o radu, mám dioptrie +2.5 a +2
profesor Izák mi navrhol operáciu očí...rohovku mám 580 takže zhrubnutú....aké sú riziká, mám sa na to dať? Už niekto absolvoval operáciu u pána profesora?